SPOLEČNOST ELOPAK SLAVÍ 60 LET

Vydáno dne: 16. 2. 2017 10:21 ELOPAK

Norská společnost ELOPAK, která je jedním z hlavních světových dodavatelů obalových a plnících systémů pro tekuté produkty, letos slaví 60 let od svého založení. Mezinárodnímu úspěchu vděčí především díky objevu obalového kartónu Pure-Pak®, který dnes ELOPAK dodává do více jak 30 zemí světa.

Zakladateli společnosti Elopak byli norský inženýr papírenského průmyslu Christian August Johansen a Johan H. Andresen, spolumajitel tabákové společnosti. Název Elopak je zkratkou European Licensee of Pure-Pak. Poté, co společnost získala licenci pro své obaly Pure-Pak®, zahájila 11. února 1957 v norském městě Spikkestad produkci. Použití nového obalového systému znamenalo revoluci především v oblasti mlékárenského průmyslu.

Moderní obal
Význam obalu Pure-Pak® tkví především v jeho složení, které zabezpečuje minimální hmotnost při dosažení maximální pevnosti. Disponuje vlastnostmi, jakými jsou nepropustnost světla, zajištění dokonalé hygienické ochrany výrobku a zamezení provlhnutí obalu, proniknutí mikroorganismů a kontaminace výrobků. Tato přidaná hodnota zachovává nutriční vlastnosti stejně jako přirozený obsah živin a vitaminů. Navíc je ekologický a nezatěžuje životní prostředí. Díky tomu se tento produkt stal zlomovým objevem ve světě, který do té doby používal pouze skleněné lahve.

Aseptické plnění
V roce 2011 Elopak rozšířil své portfolio o plnící systém Pure-Pak® Aseptic, který zavedl nový trend v technologii aseptického plnění. Speciální zařízení splňuje nejvyšší výrobní nároky, zrychluje výrobu - produkuje více jak 12 000 balení za hodinu a znamená výraznou úsporu výrobní plochy. Roku 2013 Elopak navíc úspěšně zahájil výrobu Roll Fed aseptického obalového materiálu a rozšířil tak možnosti podnikání pro stávající i nové zákazníky. Největšími světovými mlékárenskými podniky spolupracujícími se společností Elopak jsou například holandská mlékárna Campina, norská mlékárna Tine BA či švédské společnosti Milko a Arla. Elopak má 40 poboček ve 30 zemích, které řídí 11 vlastních výrobních závodů a tři partnerské producenty. V roce 2016 činila celosvětová produkce 12,9 miliard kartonů Pure-Pak®.

ELOPAK v České republice
Na českém trhu působí společnost Elopak od roku 1991 a od té doby výrazně podpořila rozvoj obalového trhu v České republice. Systémy Elopak používají tradiční české mlékárny MADETA a.s., Moravia Lacto a.s., OLMA a.s., Mlékárna Čejetičky, spol. s r.o., Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o., Pragolaktos, a.s. i česká pobočka mezinárodního výrobce a distributora nealkoholických nápojů PepsiCo CZ.

Společnost Elopak byla založena před šedesáti lety - v roce 1957 v Norsku a je předním světovým dodavatelem balicího systému pro nesycené tekuté potravinářské výrobky. Zabývá se výrobou obalové techniky, především nápojových kartonů, které jsou ekologické a nezatěžují životní prostředí, vývojem standard, potravinářstvím, analýzami logistiky, návrhy obalů. Díky kartonu Pure-Pak® si Elopak vybudoval silnou pozici v obalech pro mléčné produkty (zejména v Evropě, Středním Východě a Střední Americe) a nektary. www.elopak.com

Daniel Sommer
Account Executive
Gsm : +420 778 543 041