NEJLEPŠÍ LEZEC SVĚTA ADAM ONDRA SE PŘEDSTAVÍ ČESKÝM DIVÁKŮM

Vydáno dne: 3. 10. 2017 11:04 MČR v lezení na obtížnost

V sobotu 28. a v neděli 29. října se v Metropoli Zličín uskuteční Mistrovství České republiky v lezení na obtížnost dospělých i mládeže. Chybět nebude nejlepší sportovní lezec na světě Adam Ondra, který letos v září jako první přelezl novou nejtěžší cestu světa v norském Flatangeru nesoucí stupeň obtížnosti 9c. Čeští diváci tak mají unikátní příležitost vidět Adama soutěžit na našem území v období před Letními olympijskými hrami 2020 v Tokiu.

Vyvrcholení lezecké sezóny proběhne na 13 metrů vysoké umělé stěně s převislostí 6 metrů, která bude speciálně upravena pro prostory Metropole Zličín. Diváci tak mají zaručený výhled na všechny zajímavé části závodních cest. Součástí bude i lezecká stěna pro veřejnost s asistencí lezeckých instruktorů pro děti a možností testování novinek lezeckého vybavení. Zájemci si budou moci prověřit své lezecké dovednosti od čtvrtka do soboty.

V sobotu 28. října proběhne dopoledne mužská a od tří hodin ženská lezecká kvalifikace a soutěžní program vyvrcholí v neděli 29. října při semifinále společném pro muže i ženy od půl desáté do půl jedné a finále (ženy 15-16, muži 17-18 hodin). Závody jsou vypsány pro dospělé muže, ženy a mládež v kategoriích A (16 - 17 let) a J (18 - 19 let). Ze zhruba stovky soutěžících se do semifinále kvalifikuje 26 nejlepších sportovců z každého pohlaví. Ve finále se pak bude rozhodovat mezi nejlepšími osmi.

Soutěžní lezení zažívá v České republice i ve světě bouřlivý rozvoj, který vyvrcholil zařazením této disciplíny mezi sporty na programu Letních olympijských her v Tokiu v roce 2020. Zde bude závod koncipován formou kombinace tří disciplín, kterými jsou lezení na obtížnost, lezení na rychlost a bouldering. Na jaře 2017 rozhodla Mezinárodní federace sportovního lezení (IFSC, International Federation of Sport Climbing) o systému bodování pro LOH 2020 tak, že se pořadí ve finále ze tří jednotlivých disciplín bude násobit, případně rozhodne, kolikrát byl kdo lepší. Definitivní pravidla olympijské soutěže ovšem vydá IFSC až v průběhu podzimu 2017.

Čeští reprezentanti patří dlouhodobě v tomto sportu ke světové špičce. Důkazem je například přítomnost hned dvou českých lezců - Adama Ondry a Tomáše Mrázka - mezi pěti historicky nejúspěšnějšími mužskými medailisty z mistrovství světa ve sportovním lezení.

Mistrovství České republiky v lezení na obtížnost pořádá pro Český horolezecký svaz společnost climb4 s.r.o. Záštitu převzal Český olympijský výbor a partnerem se stalo Hlavní město Praha. MČR v lezení na obtížnost se koná pravidelně od roku 1989.

Daniel Sommer
Account Executive