VÍTKOVICE STEEL MODERNIZUJÍ

Vydáno dne: 3. 10. 2017 16:10 VÍTKOVICE STEEL

VÍTKOVICE STEEL, a.s. (dále společnost) je jediným výrobcem tzv. štětovnic v České republice a jedním ze dvou výrobců v Evropské unii. Aby společnost posílila svou pozici na trhu, provedla modernizaci válcovací tratě určené k jejich výrobě. Investice v hodnotě necelých 315 mil. korun bude mít vliv na zvýšení kapacity výroby, rozšíření produktového portfolia, snížení spotřeby zemního plynu a snížení množství emisí NOx.

Obsahem modernizace válcovací tratě byla instalace nové tzv. rovnačky profilů a modernizace otopného systému pece. Cílem investice je zvýšení kapacity výroby štětovnic na minimálně 20 kt/měsíčně a vytvoření podmínek pro rozšíření produktového portfolia o širší a robustnější štětovnice. Modernizace provozu těžké profilové trati společnosti má vliv i na snížení spotřeby zemního plynu ze 1.8 GJ/t na 1.5 GJ/t (17%) a snížením množství emisí NOx z požadovaných 300 mg/m3, daných integrovaným povolením, na 200 mg/m3 má pozitivní dopad i na životní prostředí.

„Realizace investice byla možná díky stabilizaci naší společnosti a jejímu pozitivnímu vývoji hospodaření," sdělil Dmitrij Ščuka, předseda představenstva a generální ředitel společnosti.

Modernizace válcovací tratě pro výrobu štětovnic, tzv. těžké profilové tratě, byla realizována během srpna až září tohoto roku a v současnosti je již v plném provozu. Výše investice je necelých 315 mil. korun za použití financování dodavatelským úvěrem bez použití dotací. Dodavateli klíčových technologií byly specializované firmy z Německa.

Tradice výroby ocelových profilů se ve společnosti datuje od roku 1913. Štětovnice se používají především při zakládání staveb a zpevňování břehů vodních cest. Vítkovické štětovnice byly např. použity i při opravě pilířů Karlova mostu.

-- konec zprávy -

Kontakt pro media: