NOVÁ BUDOVA OD ARCHITEKTA RICARDA BOFILLA V LUXUSNÍM PROJEKTU OBECNÍHO DVORA NA PRAŽSKÉM STARÉM MĚSTĚ MÁ STAVEBNÍ POVOLENÍ

Vydáno dne: 24. 2. 2014 16:10 OBECNÍ DVŮR

Novostavba vznikne v severní části areálu, v proluce s bohatou stavební historií, zasaženou asanacemi a také novodobými dostavbami. Uzavře původní historický areál Obecního dvora, který se díky vydanému stavebnímu povolení z konce minulého roku, začne současně se stavbou nové budovy rekonstruovat. Pro celý projekt bylo nutné získat územní rozhodnutí a 2 stavební povolení. Díky otevřené komunikaci developera projektu Around Inside již od momentu koupě Obecního dvora nebyly k jeho realizaci podány žádné připomínky od účastníků řízení ani jiných subjektů. Vzhledem k jedinečné lokalitě projektu toto považuje jednatelka Around Inside Catherine Nardine za mimořádný úspěch. Dokončení celého areálu včetně nové budovy plánuje developer Around Inside na konec roku 2015.

Zatímco historické stavby budou rekonstruovány a restaurovány s akcentem na jejich stáří a slohové zařazení, novostavba navržená světoznámým katalánským architektem Ricardem Bofillem ve spolupráci s místními architekty TaK navazuje na několik století nepřerušený stavební vývoj tohoto celku v jádru historické Prahy a přináší nový příspěvek ke stylové mnohotvárnosti a členitosti Starého Města. V 5podlažním domě vzniknou 2 mezonetové byty s terasami a jeden standardní prostorný byt. Součástí domu bude také technické zázemí a parkování.

Nový dům je navržen jako střídmý, symetrický tvar, který je rozčleněný jasným a pravidelným řádem okenních otvorů. Na první pohled zaujme nejenom svým kontrastem vůči původním historickým budovám, ale i svébytnou grafikou fasády s organickým motivem, který se prolíná s okolní přírodou a historickým kontextem místa. Tato grafika se bude v průběhu dne měnit a to díky momentálnímu použití vnějších posuvných stínících žaluzií. Části fasády bude pokrývat popínavá zeleň a moderní architektura se tak stane přirozenou součástí celého areálu.

Jana Bakešová
Tel.: + 420 222 927 111