NEJLEPŠÍ NÁRODNÍ KNIHOVNU Z VLNITÉ LEPENKY POSTAVILI STUDENTI Z VYSOKÉHO MÝTA

Vydáno dne: 14. 6. 2018 9:42 SVAZ VÝROBCŮ VLNITÝCH LEPENEK

Praha, 14. června 2018 – Vítězem celostátní soutěže Stavby z vlnité lepenky na téma „(Nová) národní knihovna České republiky“, se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto a získala cenu v hodnotě 20 000 Kč. Do soutěže se letos přihlásilo celkem 28 středních stavebních škol z celé České republiky. Pořadatelem soutěže je český Svaz výrobců z vlnité lepenky ve spolupráci s obalovou společností EKO-KOM. Letošním partnerem byla Národní knihovna České republiky. Finále se uskutečnilo v Zrcadlové kapli Klementina. Soutěži udělilo záštitu Ministerstvo životního prostředí.

Na druhém místě ohodnoceném poukazem na 10 000 Kč skončila SPŠS Josefa Gočára z Prahy a třetí místo a 5 000 Kč získala SPŠS Ostrava. Vítěznou školou kategorie „Nejlepší obal z vlnité lepenky" se stala VOŠS a SŠS Vysoké Mýto, která obdržela také cenu v hodnotě 5 000 Kč. Letošní novou kategorii „Nejlepší prezentace/představení na zadané téma" pak ovládla SPŠS Ostrava a dostala tak poukaz na 2 000 Kč.

Úkolem studentů, letošního již 12. ročníku soutěže, bylo navrhnout a vytvořit originální model národní knihovny z vlnité lepenky. Soutěž dlouhodobě poukazuje na všestranné použití vlnité lepenky jako obalového materiálu, který nezatěžuje životní prostředí, a na její šetrnost k životnímu prostředí. Vlnitá lepenka je 100% recyklovatelná a oproti ostatním obalovým materiálům je ekologičtější.

Finálové kolo, do kterého postoupilo šest nejlepších staveb, a slavnostní vyhlášení výsledků se uskutečnilo 13. června 2018 v Zrcadlové kapli Klementina, sídle Národní knihovny České republiky, která byla mimo jiné i partnerem letošního ročníku soutěže. Národní knihovna České republiky, která má ve svých fondech přes 7 milionů dokumentů a roční návštěvou více než 700 000 lidí, patří mezi nejvýznamnější knihovny v Evropě.

Celostátní soutěž pořádá Svaz výrobců vlnitých lepenek sdružující nejvýznamnější české výrobce vlnité lepenky. Dlouhodobým partnerem je obalová společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.
Poznámky:

Svaz výrobců vlnitých lepenek (SVVL):
Hlavním cílem českého Svazu výrobců vlnitých lepenek je propagace ekologického obalového materiálu - vlnité lepenky. Svaz každoročně realizuje několik projektů, které mají na nutnost ochrany životního prostředí upozornit. Vysoká odbornost SVVL je zaručena členstvím pěti nejvýznamnějších výrobců obalů z vlnité lepenky v ČR. Členy svazu spojuje především vysoký standard kvality jejich výrobků a přesvědčení o nutnosti osvěty v oblasti ekologie. Členové SVVL: Mondi Bupak, s. r. o., Model Obaly, a. s., DS Smith Packaging Czech Republic, s. r. o., Smurfit Kappa Czech, s. r. o., THIMM Obaly, k. s.

Kontakt: Lukáš Klapil, Crest Communications Ostrava, Mob.: 603 824 194, E-mail: klapil@crestmorava.cz

1.místo_VOŠS a SŠS Vysoké Mýto.jpg
2.místo - SPŠS Josefa Gočára, Praha.jpg
3.místo SPŠS Ostrava.jpg