NÁHRADNÉ DIELY Z „DRUHEJ RUKY“? LÁKADLO, KTORÉ SA NEMUSÍ OPLATIŤ

Vydáno dne: 7. 8. 2018 14:12 PROFIAUTO

7. augusta 2018 – Čo vlastne sú „náhradné diely s nejasným pôvodom“? Naozaj ušetria zákazníkovu peňaženku alebo si niektorí vodiči koledujú o väčšie problémy pri ich použití? A ako k tomu pristupujú autoservisy?

„V slovenských servisoch sa stále stretávame s tým, že vodiči si so sebou na opravu prinesú vlastné náhradné diely, u ktorých nie je možné zaručiť ich pôvod a kvalitu," hovorí riaditeľ projektu ProfiAuto pre Českú republiku a Slovensko Jindřich Krejčí a dodáva: „My odporúčame všetkým našim servisom v sieti ProfiAuto i našim zákazníkom používať len náhradné diely s jasným pôvodom, ktoré im dodávajú naši certifikovaní partneri."

Použitie náhradných dielov s nejasným pôvodom môže mať vplyv na celkovú bezpečnosť jazdy a pri zvýšenom namáhaní nemusia vydržať také zaťaženie ako náhradné diely od renomovaných a známych výrobcov či originálne diely. „Pri používaní dielov s nejasným pôvodom alebo s chýbajúcou homologizáciou môže nastať niekoľko situácií, ktoré môžu viesť až k havárii či neodstrániteľnej poruche. Je to najmä rýchlejšie opotrebovanie týchto dielov, možnosť fatálneho poškodenia kvôli deštrukcii dielu vplyvom použitia nevhodného materiálu, nedodržania výrobných postupov podľa výrobcov automobilov alebo nevhodného tepelného spracovania," hovorí technický poradca zo siete autoservisov ProfiAuto Ing. Lubomír Kroužílek.

Najväčší zásah do peňaženky vodiča môže predstavovať dopravná nehoda. Ak sa preukáže, že náhradný diel s nejasným pôvodom bol príčinou nehody alebo poruchy, je veľmi pravdepodobné, že poisťovňa bude krátiť plnenie alebo plnenie vôbec nevyplatí. Záleží samozrejme na podmienkach poisťovne a na vplyve náhradného dielu s nejasným pôvodom na nehodu alebo poruchu.

Preto je potrebné dobre si premyslieť, či pri použití takýchto náhradných dielov zákazníci naozaj ušetria. Áno, ceny sa môžu líšiť aj o niekoľko desiatok percent, pretože výrobca nedodrží technologický postup pri výrobe alebo kvalitu materiálu. Väčšinou výrobca ušetrí aj tým, že nerealizuje patričnú homologizáciu náhradných dielov.

„Náhradné diely s nejasným pôvodom sa na trhu vyskytujú prakticky pre všetky časti vozidiel. Radia sa medzi ne i diely z vrakovísk, ktoré nie sú úplne nové a majú nejasný pôvod," hovorí Ing. Kroužílek. Náhradné diely s nejasným pôvodom vyzerajú na prvý pohľad ako originálne. Nemusia byť však vyrobené v predpísaných toleranciách alebo nemusia spĺňať homologizáciu pre danú skupinu dielov. Môže byť taktiež použitý iný materiál, ktorý má inú pevnosť alebo spracovanie.

Poznámky pre editorov:
• Značka ProfiAuto združuje nezávislé autoservisy a predajcov náhradných dielov.
• V sieti ProfiAuto je zapojených viac ako 1 400 autoservisov v Poľsku, v Českej republike a na Slovensku.
• Na český a slovenský trh vstúpila značka ProfiAuto v roku 2016.
• Medzi aktivity značky patrí medzinárodný motoristický veľtrh ProfiAuto Show.
• Vodiči môžu využiť bezplatné servisné prehliadky na akciách PitStop.

Kontakt pre médiá:
Lukáš Klapil, Crest Communications, Tel: 603 824 194, E-mail: klapil@crestmorava.cz
Jindřich Krejčí, ProfiAuto CZ a SK, Tel: 602 705 777, E-mail: krejci@moto-profil.pl

Foto_1.jpg
Foto_2.jpg