OBERMEYER HELIKA GENERÁLNÍM PROJEKTANTEM GALERIE ŠANTOVKA 2 V OLOMOUCI

Vydáno dne: 21. 8. 2018 9:31 OBERMEYER HELIKA

Architektonická, projekční a stavebně-poradenská kancelář OBERMEYER HELIKA se v roli generálního projektanta podílí na rozšíření Galerie Šantovka v Olomouci. Společnost v rámci projektu zajišťuje komplexní služby a zpracovává veškerou projektovou dokumentaci. V současné době se připravuje dokumentace pro provádění stavby.

Projekt Galerie Šantovka 2 představuje výstavbu samostatně fungujícího objektu, který bude se stávající budovou propojen přemostěním přes tramvajovou trať a Mlýnský potok. Uvnitř přemostění budou umístěny obchodní plochy a pasáž, na střeše pak parkoviště a terasy se zelení. Nová stavba bude mít čtyři podlaží, jedno podzemní a tři nadzemní, s celkovou užitnou plochou 51 300 m2. Vznikne zde prostor pro 80 nových obchodních jednotek o celkové ploše 22 300 m2 a realizován bude také food court. Součástí projektu je i divadelní sál s kapacitou 500 míst. Parkovací kapacita dosáhne až 620 parkovacích stání. „Galerie Šantovka 2 je navržena tak, aby společně s původní budovou vytvořila harmonický celek. Nový objekt tedy nebude mít stejný vnější ani vnitřní design, bude pouze obsahovat některá shodná řešení, která vytvoří mezi oběma částmi vizuální vazbu," vysvětluje Jiří Fousek, generální ředitel společnosti OBERMEYER HELIKA.

Specifickým prvkem projektu je kromě přemostění tramvajové trati a Mlýnského potoka přesun stávajícího mostu vedoucího přes Mlýnský potok v místě budoucí výstavby. Most, který slouží jako chodník i jako cyklostezka, se posune o cca 150 m proti proudu potoka. „Přemístěna bude pouze mostní konstrukce, tzv. mostovka, o váze cca 200 tun, mostní opěry budou vybudovány nové," přibližuje ne zcela běžný stavební úkon Jiří Fousek.

Na projektu spolupracují tři divize společnosti OBERMEYER HELIKA: divize pozemního stavitelství, divize konstrukce staveb a divize TZB. Výstavba Galerie Šantovka 2 by měla začít na jaře příštího roku a její ukončení se plánuje na závěr roku 2020.

www.obermeyer.cz
www.opb.de

Společnost OBERMEYER HELIKA a.s. patří k největším architektonickým, projekčním a stavebně-poradenským kancelářím v ČR. Poskytuje komplexní služby v oblasti architektury, projektování, konstrukcí a dopravních staveb, TZB a šetrných budov, projektového managementu a odborného technického poradenství. Na českém i slovenském trhu je firma jedním z lídrů projektování ve 3D a modelování staveb systémem BIM. Do širokého portfolia projektů, na kterých se společnost OBERMEYER HELIKA podílela, náleží rezidenční komplexy, obchodní centra, kancelářské budovy, budovy pro státní správu, kulturní instituce, objekty sloužící zdravotnictví a lázeňství, církevní objekty, stavby pro školství, průmyslové a logistické areály i stavby dopravní infrastruktury a letišť. Mezi její nejvýznamnější reference se řadí například Nové divadlo v Plzni, O2 Arena, obchodní centra Quadrio, Černý Most a Chodov, Základní škola Roztoky či dětské oddělení Fakultní nemocnice Motol. Má také bohaté zkušenosti s přípravou urbanistických studií v ČR i v zahraničí. Společnost s původním názvem Helika své podnikání v České republice rozběhla v letech 1990-1991 a od května 2004 rozšířila své aktivity na Slovensko a otevřela pobočku v Bratislavě. V červnu 2007 se stala součástí nadnárodní skupiny Obermeyer, která patří k největším projekčním kancelářím v Evropě s celosvětovou působností.

Kontaktní údaje:

Crest Communications a.s.