ING MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V LEZENÍ NA OBTÍŽNOST MÁ OPĚT SVÉ VÍTĚZE. ZA MUŽE SE JÍM STAL ADAM ONDRA A V ŽENSKÉM PODÁNÍ JE TO IVA VEJMOLOVÁ

Vydáno dne: 28. 10. 2018 20:00 MČR v lezení na obtížnost

Poslední říjnový víkend proběhl v duchu oslav vzniku samostatného Československa a slavilo se nejen v celé České republice, ale také v pražské Metropoli Zličín, kde proběhlo ING Mistrovství České republiky v lezení na obtížnost. V nedělním finále se na předních příčkách dle očekávání umístil Adam Ondra za kategorii mužů a v kategorii žen excelovala Iva Vejmolová. Příjemnou atmosféru pro sportovce vytvořilo široké publikum z řad veřejnosti.

Bouřlivou atmosféru v pražské Metropoli Zličín a obtížně postavené cesty nejlépe zvládla Iva Vejmolová a jen velmi těsně v ženském finále zvítězila nad Eliškou Adamovskou a Eliškou Novotnou na třetí místě.

Velkým příslibem do budoucna je úspěch českých juniorek, neboť z finálové osmičky jich závodilo šest. Jen vítězka Iva Vejmolová a sedmá Veronika Scheuerová mezi juniorky už nespadají.

Mezi lezci nezklamal a titul mistra České republiky obhájil Adam Ondra s nejlepším lezeckým výkonem. Na druhém místě se umístil Jakub Konečný a třetí místo obsadil Martin Stráník.

Nikdo ze závodníků nepřekonal nástrahy obtížné trasy postavené Martinem Jechem. Adam Ondra se po oficiální části pokusil pro diváky o druhý pokus. Bylo to velmi těsné, ale ani napodruhé finálovou cestu nezdolal.

„Jsme rádi, že jsme mohli oslavit státní svátek s českými sportovci na ING Mistrovství České republiky v lezení. Tento sport si získává stále více fanoušků a máme radost, že jsme pro ně i závodníky vytvořili na Zličíně skvělou atmosféru," říká Veronika Němcová, ředitelka Komunikace ING Bank.

Lezení na obtížnost je sportovní disciplínou, mezi lezci často přezdívanou královskou, která se dostává do povědomí veřejnosti v posledních letech stále častěji. Jednak je to výbornými výsledky českých lezců ale zároveň i tím, že se jedná o sport, který je pro mnoho z nás neokoukaný a divácky atraktivní.

Během ING Mistrovství České republiky byla k dispozici i stěna pro veřejnost. Ta bude i nadále přístupná až do 31. října a nově si mohou zájemci vyzkoušet i stěnu, po které lezly sportovní hvězdy. Bezpečnost při lezení budou zajišťovat certifikovaní jističi a prvotřídní vybavení od společnosti RockPoint. Vhodné a zábavné je lezení i pro děti.

ING Mistrovství České republiky v lezení na obtížnost pořádá pro Český horolezecký svaz společnost climb4 s.r.o. Záštitu převzal Český olympijský výbor a partnerem se stalo Hlavní město Praha. MČR v lezení na obtížnost se koná pravidelně od roku 1989.

Michaela Janoušková

e-mail: michaeala.janouskova@crestcom.cz