NOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ NIBE SI ODNÁŠÍ CENU TOP VÝROBEK VYSTAVOVATELŮ INFOTHERMY

Vydáno dne: 28. 1. 2019 13:02 DZ DRAŽICE + NIBE

V anketě Top výrobek vystavovatelů Infothermy 2019 – největšího českého veletrhu vytápění, úspor energií a obnovitelných zdrojů – letos získala první místo novinka společnosti NIBE Energy Systems CZ. Firma zde představila nové příslušenství EME 20, které umožňuje inteligentní propojení tepelného čerpadla s fotovoltaikou bez nutnosti připojení nákladného řídicího systému. Díky této kombinaci je právě vyrobená elektrická energie optimálně využita v domácnosti a její přebytky následně spotřebovány tepelným čerpadlem.

Kombinací příslušenství EME 20 s regulátorem NIBE je možné vytvořit inteligentní propojení tepelného čerpadla a fotovoltaického systému, ke kterému již není nutné připojovat další složité řídicí systémy chytré domácnosti. Právě EME 20 umožňuje řízení a komunikaci mezi invertorem pro fotovoltaické panely a tepelným čerpadlem, vnitřní systémovou jednotkou VVM nebo regulátorem SMO 20/40. Dokáže však také zajistit nepřetržité monitorování výstupního výkonu z fotovoltaického systému.

Do celého systému je navíc zapojený elektroměr, který měří elektrickou spotřebu všech domácích elektrozařízení kromě tepelného čerpadla a řídicí modul SMO 20/40 tak získává informace o aktuálním výkonu fotovoltaických panelů i spotřebě domácnosti. Přebytky právě vyrobené elektrické energie, které se v ní plně nevyužijí, mohou být proto následně spotřebovány tepelným čerpadlem, např. na chlazení nebo ohřev vody," vysvětluje Jiří Sedláček, ředitel prodeje NIBE Energy Systems CZ, výhradního dovozce tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko, a dodává: „S příslušenstvím EME 20 jsou kompatibilní také ventilační tepelná čerpadla, modely systému vzduch-voda a většina modelů systému země-voda. Vzniklou kombinaci fotovoltaiky a tepelného čerpadla je možné řídit a monitorovat i přes vzdálenou správu pomocí počítače nebo mobilního telefonu."

Již malá fotovoltaická elektrárna dokáže pokrýt 30 až 50 % z roční spotřeby energie v domácnosti. Pokud však majitelé rodinného domu připojí do daného systému i tepelné čerpadlo (např. pomocí příslušenství EME 20), mohou nově čerpat až 150 000 Kč z programu Nová zelená úsporám a významně tak snížit své investiční náklady.

O společnosti DZ Dražice a skupině NIBE:

Společnost DZ Dražice, člen skupiny NIBE, je největším výrobcem ohřívačů vody v České republice, známým po celé Evropě. Její historie se píše již od roku 1900. Provozuje výrobní závody s několika linkami v Dražicích a Luštěnicích nedaleko Benátek nad Jizerou.

V roce 2006 se firma stala součástí švédské společnosti NIBE Industrier AB se sídlem v Markarydu. Jednou z jejích tří divizí je NIBE Climate Solutions, která dodává výrobky pro vytápění, ohřev vody a ventilaci pro domácnosti i průmyslové objekty. Do této divize spadají tepelná čerpadla NIBE, jejichž výhradním dodavatelem pro Českou republiku a Slovensko je právě společnost DZ Dražice - strojírna s.r.o., divize NIBE Energy Systems CZ. Do jejich sortimentu patří tepelná čerpadla systému země-voda (voda-voda), vzduch-voda, ventilační tepelná čerpadla a rekuperační jednotky. Aktuálně jsou tepelná čerpadla značky NIBE nejprodávanější na českém trhu.

Marie Cimplová
e-mail: marie.cimplova@crestcom.cz

Marcela Kukaňová
e-mail: marcela.kukanova@crestcom.cz