NOVÉ BYTY JSOU STÁLE MENŠÍ. DÁ SE V NICH JEŠTĚ POHODLNĚ BYDLET?

Vydáno dne: 25. 3. 2019 9:27 JRD

Pražský rezidenční trh výrazně ovlivňuje komplikovaný a zdlouhavý povolovací proces, který je jednou z hlavních příčin nedostatku nových bytů. Přímým důsledkem této situace je růst cen, kvůli němuž se nové bydlení stává nedostupné pro řadu zájemců. Lidé proto obracejí svou pozornost k menším bytovým jednotkám 1+kk a 2+kk, jež jsou ještě cenově dosažitelné a vhodné i na investici: v loňském roce tak malé byty tvořily 65% podíl z celkových prodejů. Podle analýzy , kterou zpracovala společnost JRD, je na trhu stále přibližně 20 % bytů v dispozicích 4+kk a větších, ale skladba nových developerských projektů se mění a přizpůsobuje poptávce. Zmenšují se tak celkové plochy i jednotlivé místnosti, což může omezit komfort jejich obyvatel.

Z analýzy JRD vyplývá, že průměrná plocha bytů v nabídkách developerů činila na konci loňského roku 70 m2, ale průměrná plocha prodaných jednotek byla menší - 65 m2. Přitom ještě v polovině roku 2017 byly tyto hodnoty mnohem vyšší: u nabízeného bytu 80 m² a u prodaného 70 m2. Zvýšený zájem o malometrážní jednotky podnítil úpravu bytové skladby v řadě nových developerských projektů a vedl i ke snížení velikosti. Podíl jednotek 3+kk mezi prodanými byty klesl na současných cca 20 % a podíl prodaných bytů 4+kk na 15 %.

Poptávka po malých bytech stále roste a developeři na ni reagují někdy až neúměrným snižováním jejich obytné plochy. Výsledkem je, že se pokoje zmenšují na normové minimum a lidé mohou mít problém umístit do nich byť jen základní vybavení. Z dispozic se také postupně vypouští jakýkoli nadstandard: šatny, komory či technické místnosti. To ilustruje průzkum pražských projektů společnosti Deloitte , který mezi prodanými byty zaznamenal dokonce jeden 15metrový! JRD proto varuje, že pokud bude tento trend pokračovat i nadále, mnoho nových bytů se zmenší až za únosnou mez a stanou se jen investiční příležitostí, nikoli komfortním bydlením.
Jan Řežáb, majitel JRD, k této situaci dodává: „Současní zájemci o nové bydlení skutečně stojí před nerudovskou otázkou: „Kam s ním?", jen neřeší trampoty se starým slamníkem, ale umístění pračky nebo ledničky v malém bytě. Stále více lidí si totiž pořizuje malometrážní jednotky, které jsou pro ně cenově dostupné, a poté se potýká s nedostatkem prostoru. A přitom se byty stále zmenšují... My nepovažujeme neustálé ubývání životního prostoru za řešení, a proto je průměrná plocha našich bytů nadstandardních 76,5 m2. Ke zdravému a komfortnímu vnitřnímu prostředí totiž patří i prostor, ve kterém se budete moci volně nadechnout. Byty musí být k žití, nejen k přežívání!"

O společnosti JRD:

Společnost JRD s.r.o. byla založena v roce 2003. Jako první developer v České republice se zaměřila na výstavbu nízkoenergetických a pasivních bytových domů a v současné době je na tomto trhu lídrem. O kvalitě jejích projektů, které realizuje se spoluinvestory, svědčí nejen zájem klientů, ale také řada ocenění, jež stavby za svůj architektonický a ekologický přínos získaly v mnoha renomovaných soutěžích. Uspěly například v mezinárodní soutěži moderních stavebních projektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou Building Efficiency Awards (BEFFA) nebo v soutěžích Fasáda roku, Best of Realty - Nejlepší z realit, E.ON Energy Globe Award a Český energetický a ekologický projekt roku.
JRD zrealizovala již 20 developerských projektů. V současné době má v portfoliu 9 projektů - Ecocity Malešice III, Rezidence Trilobit, Rezidence Červený dvůr, Zelená Libuš, Kratochvíle Stochovská, Rezidence Michelangelova, Na hvězdárně Třebešín, Green Port Strašnice a Touškovský háj - a další v přípravě. Všechny představují vyšší kvalitu bydlení, která odpovídá standardům života 21. století. Velké bytové projekty Ecocity Malešice a Park Hloubětín snesou srovnání se špičkovými zahraničními projekty, jako jsou SolarCity v rakouském Linci, Newgate ve Vídni, Vauban ve Freiburgu, nebo švédský projekt Hammarby Sjöstad ve Stockholmu. Řada odborníků z ČR i zahraničí se jezdí na projekty JRD podívat pro inspiraci a načerpání odborných znalostí.

Marcela Kukaňová
e-mail: marcela.kukanova@crestcom.cz

Marie Cimplová
e-mail: marie.cimplova@crestcom.cz