BÝČÍ VÝHLED FIDELITY INTERNATIONAL PRO CENU ROPY

Vydáno dne: 23. 7. 2019 9:41 FIDELITY INTERNATIONAL

Ceny ropy by se mohly podle analytiků Fidelity International zotavit vlivem nejen překvapivého rozhodnutí OPEC+ z počátku měsíce prodloužit omezení produkce ropy, ale i díky ochlazení obchodních válek mezi USA a Čínou. „Očekáváme, že ropa Brent Crude se bude po zbytek roku obchodovat v horní polovině pásma 60–80 dolarů za barel,“ odhaduje Randy Cutler, Senior Credit Analyst, Fidelity International.

Přizpůsobení nabídky

Dvoudenní schůzka OPEC+, které se účastnilo i Rusko, skončila dohodou o pokračování regulování nabídky ropy na trhu v příštích devíti měsících, tj. až do března 2020. To je déle, než trh předpokládal. Prodloužení na devět měsíců, oproti původně plánovaným šesti, je známkou toho, že poptávka bude v první čtvrtině roku 2020 pravděpodobně sezónně slabší a ukončení dohody o dodávkách ke konci kalendářního roku, jak bylo plánováno, by mohlo přinést větší riziko nestability na trhu s ropou.

Saúdská Arábie v první polovině roku 2019 vyprodukovala přibližně o 4 procenta méně, než je kvóta, a je otázkou, co se stane teď. Saudský ministr energetiky Khalid Al-Falih se na tiskové konferenci ale vyjádřil jasně: „Jediný způsob, jak můžeme snížit zásoby ropy, je omezit naši produkci… a pokud potřebujeme být níže (než na kvótě 10,3 miliónech barelu denně), pak budeme.“

Přebytečná nabídka totiž způsobila kolaps cen ropy v roce 2014 a i v roce 2020 bude klíčovým faktorem. Kombinace nabídky ropy kartelu OPEC+, jenž se navrací k tržní úrovni, a pokračujícího růstu nabídky ropy mimo OPEC přináší riziko, že poptávka bude vlažná.

„To nás vede k domněnce, že zásoby ropy by v půlce roku 2020 mohly znovu růst a ceny tím pádem klesnou. Tento odhad však může být ovlivněný geopolitickými událostmi, které mohou způsobit vážná narušení, nebo tím, že se američtí těžaři břidlicové ropy přestanou zaměřovat na růst a místo toho začnou vracet prostředky investorům,“ doplňuje Randy Cutler.

Úvěrové trhy potrestaly společnosti, které jsou hodně zadlužené, a účinně jim zamezily v získávání dalších zdrojů. „Neočekáváme další vlnu nesplácení podobnou té z let 2016–17, kdy více než 100 společností nezvládlo plnit své závazky, ale mohlo by snadno dojít k poklesu cen u energetických emitentů," říká Randy Cutler a dodává: „Stále však existuje prostor pro zlepšení, protože nízko-nákladové struktury a chytré emise mohou přinést zářivé tituly jako je Diamondback Energy a Aker BP."

Marcela Štefcová

Ostrovní 126/30

gsm: + 420 731 613 669

e-mail: marcela.stefcova@crestcom.cz

Informace pro editory:

Fidelity International byla založena v roce 1969 a poskytuje investiční služby a produkty soukromým a institucionálním investorům. Od ostatních globálních investičních společností se liší zejména formou vlastnictví. Jedná o čistě privátní, soukromou společnost vlastněnou přímo členy zakládající rodiny a managementem firmy. Společnost klade veliký důraz na provádění podrobných analýz, na jejichž základě pak identifikují pro klienty nejvýhodnější investiční příležitosti. Její speciální týmy investičních analytiků a odborníků působí ve všech hlavních finančních centrech světa – v Londýně, Frankfurtu, Paříži, Hongkongu, Tokiu, Singapuru, Soulu, Dillí, Bombaji a v Sydney. V současné době administruje aktiva ve výši 87 mld. USD (assets under administration) a globálně pro klienty investovala 290 mld. USD ve 25 zemích napříč Evropou, Asií, Tichomořím, středním Východem a jižní Amerikou. V České republice Fidelity působí od roku 2012 a mezi její klienty patří celá řada významných institucionálních i privátních klientů, všechny významné banky, pojišťovny, finanční společnosti a nezávislí finanční poradci, kteří koncovým investorům zprostředkovávají investiční fondy této globální investiční společnosti.

Upozornění na rizika

Fidelity International zveřejňuje výhradně informace o produktech a všeobecné informace a neposkytuje žádné investiční doporučení. Z minulého vývoje hodnoty není možné odvodit prognózy budoucího vývoje. Investování do investičních fondů je spojené nejen s vysokými šancemi na výnos, ale i s vyššími riziky. Proto může například hodnota podílů investičních fondů kolísat a není zaručená. Na vývoj hodnoty mají kromě toho negativní vliv i individuální náklady a poplatky. Investiční rozhodnutí by se mělo v každém případě opírat o informace důležité pro investory, nejnovější zprávy o hospodářských výsledcích a – pokud byla zveřejněná – o nejnovější půlroční zprávu. Tyto dokumenty tvoří jediný závazný základ pro nákup. Tyto dokumenty získáte bezplatně v pobočce FIL Investment Services GmbH, Kastanienhöhe 1, D-61476 Kronberg im Taunus, Německo, nebo v UniCredit Bank Austria AG, Vordere Zollamtstrasse 13, A-1030 Vídeň, nebo v UniCredit Bank Slovakia, a. s., Šancova 1/A, 813 33 Bratislava, nebo v Unicredit Bank Czech Republic, a. s., náměstí Republiky 3a, 111 21 Praha 1, nebo na adresách www.fidelity.at, www.fidelity.cz, www.fidelity.sk.

Vydává

FIL (Luxembourg) S.A. Zweigniederlassung Wien, Mariahilfer Straße 36, 1070 Vídeň, IČO: FN 374007

Fidelity, Fidelity International, logo Fidelity International a symbol F jsou registrované ochranné známky společnosti FIL Limited.

Notes to editors

Fidelity UCITS II ICAV is registered in Ireland pursuant to the Irish Collective Asset-management Vehicles Act 2015 and is authorised by the Central Bank of Ireland as a UCITS.

Fidelity only offers information on products and services and does not provide investment advice based on individual circumstances, other than when specifically stipulated by an appropriately authorised firm, in a formal communication with the client.

Fidelity International refers to the group of companies which form the global investment management organisation that provides information on products and services in designated jurisdictions outside of North America. This communication is not directed at, and must not be acted upon by persons inside the United States and is otherwise only directed at persons residing in jurisdictions where the relevant funds are authorised for distribution or where no such authorisation is required.

Unless otherwise stated all products and services are provided by Fidelity International, and all views expressed are those of Fidelity International. Fidelity, Fidelity International, the Fidelity International logo and F symbol are registered trademarks of FIL Limited.

We recommend that you obtain detailed information before taking any investment decision. Investments should be made on the basis of the current prospectus, the relevant supplement and KIID (key investor information document), which is available along with the current annual and semi-annual reports free of charge from our distributors, the entities listed below or from our European Service Centre in Luxembourg, FIL (Luxembourg) S.A. 2a, rue Albert Borschette BP 2174 L-1021 Luxembourg. Austria: Our Austrian paying agent UniCredit Bank Austria AG, Schottengasse 6-8, 1010 Vienna, Austria or on www.fidelity.at. Czech Republic: Our Paying agent UniCredit Bank Czech Republic a.s., Zeletavska 1525/1, 14092 Prag 4 - Michle, Czech Republic. The KIID is available in Czech language. France: FIL Gestion, authorised and supervised by the AMF (Autorité des Marchés Financiers) N°GP03-004, 29 rue de Berri, 75008 Paris. The document is available in French upon request. Germany: FIL Investment Services GmbH, Postfach 200237, 60606 Frankfurt/Main or www.fidelity.de. Hungary: Raiffeisen Zentralbank Österreich AG, Akademia u. 6, 1054 Budapest. The KIID is available in Hungarian language. Netherlands: FIL (Luxembourg) S.A., Netherlands Branch (registered with the AFM), World Trade Centre, Tower H, 6th Floor, Zuidplein 52, 1077 XV Amsterdam (tel. 0031 20 79 77 100). Poland: Our representative office in Poland or on www.fidelity.pl. The Additional Information for Investors is available upon request. Slovakia: Our paying agent UniCredit Bank Slovakia, a.s., Sancova 1/A 81333, Slovakia. The KIID is available in Slovak language.

Issued by: FIL (Luxembourg) S.A., authorised and supervised by the CSSF (Commission de

Surveillance du Secteur Financier) / FIL Gestion, authorised and supervised by the AMF (Autorité des Marchés Financiers) / FIL Investments Services GmbH.

Tento dokument nesmí být bez předchozího souhlasu rozmnožován nebo rozšiřován.

Fidelity International poskytuje informace pouze o svých produktech a neposkytuje investiční poradenství na základě individuálních potřeb, jinak než konkrétně řádně stanovené oprávněnou společností při formální komunikaci s klientem.

Jako Fidelity International je označována skupina společností, které tvoří globální organizaci správy investic poskytující informace o produktech a službách v určených jurisdikcích mimo Severní Ameriku.  Toto písemné sdělení není směřováno k osobám se sídlem ve Spojených státech a takové osoby nesmí podle něj jednat. Je určeno pouze osobám bytem v takové v soudní příslušnosti, kde jsou příslušné fondy povoleny k distribuci nebo tam, kde není takové povolení vyžadováno.

Všechny názory představují stanoviska společnosti Fidelity, není-li uvedeno jinak. Fidelity, Fidelity International a logo Fidelity International a symbol měny F jsou všechno ochrannými známkami společnosti FIL Limited.

Odborníci provádějící průzkum zahrnují společníky a analytiky.  Vydala společnost FIL (Luxembourg) S.A., které bylo uděleno povolení a podléhá dohledu dozorčí komise CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier).

MKAT7994