CZ SK EN

SVATOMARTINSKOU TABULI LETOS OVLÁDNE PEČENÉ KUŘE

Vydáno dne: 22. 10. 2019 13:09 DRŮBEŽÁŘSKÝ ZÁVOD KLATOVY

Víno, jídlo a zpěv. I tak mohou vypadat svatomartinské slavnosti ve městech, obcích či nejmenších vískách. Právě k nim neodmyslitelně patří koštování mladého vína a vychutnávání si svátečního oběda jako připomínku na svatého Martina, světce, kterého prozradily husy. Proto se s nimi každoročně 11. listopadu setkáváme na talíři. Jejich příprava je náročná, zdlouhavá a ne vždy se maso opravdu povede. Tomu se ale každá „hospodyňka“ může vyhnout rychlejší a dietnější variantou. Nový pohled na tento svátek přináší Drůbežářský závod Klatovy s receptem na Svatomartinské kuře – snadno, chutně a hlavně zdravě!

Poslední teplé sluneční paprsky protínají barevné listí a lidé si užívají zbytky babího léta. Spolu s tím přichází konec sezóny a její skvělé završení právě se svatomartinskými slavnostmi. Degustuje se svěží ovocité víno a ochutnávají se místní lahůdky, které jsou povětšinou produkcí právě ukončené sklizně.

K 11. listopadu se samozřejmě váže několik legend, díky kterým si lidé tento den spojují právě s pečenou husou. Podle jedné verze měl být svatý Martin (v té době už kněz), díky své píli a pracovitosti, brzy jmenován biskupem. Byl však velmi skromný, a proto takovou hodnost nechtěl přijmout. Raději se tak ukryl do husince mezi hejno hus, jenže ty jej svým kejháním prozradily. Jiná legenda praví, že husy tak moc Martina rušily při kázání, že je za to odsoudil, k tomu, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči.

Ať to bylo tak či tak, husa není v tento svátek podmínkou.
Kdo upřednostňuje dietnější, šťavnatější a jednodušší maso na přípravu, může vyzkoušet svatomartinské pečené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, které se bude na talíři rozpadat více než tradiční husa.

V dnešní době se klade důraz spíše na dobrou stravitelnost
a střídmost jídla. Pravdou je, že drůbeží tuk má poměrně nízký obsah nasycených mastných kyselin - tedy těch „špatných" tuků. A tak je to vhodnější druh masa i pro malé strávníky. Příprava je jednodušší, rychlejší a dokonalý výsledek je takřka zaručený. A tak se maminky a hospodyňky nemusí strachovat, že podávaná sváteční pečeně bude tuhá.

Tradiční jídlo netradičně

Způsob tradiční přípravy masa zůstane skoro stejný, jen výsledek bude překvapivě křehčí a lehčí. Samozřejmě čím déle se maso bude péci, tím více na jemnosti získá.

Ingredience: 1 celé větší chlazené kuře od Drůbežářského závodu Klatovy, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, 1 větší jablko, mletý kmín, sůl, pepř, 1 balíček kysaného červeného zelí, olej a sádlo

Postup: Celý vnitřek pekáče potřete sádlem. Cibule nakrájejte na větší kousky a spolu se zelím rozprostřete na dno pekáče. Na směs položte celé osolené, opepřené a kmínem posypané kuře (i zevnitř). Na plátky nakrájené jablko spolu se stroužky česneku vložte do kuřete a vše zakápněte olejem. Přidejte 2 dcl vody a přiklopený pekáč vložte na 90 minut do předem rozehřáté trouby při 170 - 190 stupních (dle typu trouby). Během pečení kuře podlívejte a polívejte vlastním výpekem, aby výsledek byl šťavnatý.

TIP Drůbežářského závodu Klatovy: Místo vody můžete použít na podlití masa víno Zweigeltrebe rosé či víno červené odrůdy Modrý Portugal.

K dovršení všech chutí je výslednou pečeni vhodné podávat s klouzavými chlupatými knedlíky
a nasládlým červeným zelím podušeným na portském víně spolu se skořicovou kůrou. Drůbežářský závod Klatovy doporučuje finální svatomartinský oběd párovat s růžovým či červeným vínem, na základě konzultace s prodejcem vína.

O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s. Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu 2 000 t kuřecího masa a 850 t masných výrobků. Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3 000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Vybrané produkty si dále mohou zákazníci zakoupit přímo ve dvou podnikových prodejnách v Klatovech. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává přibližně 800 lidí. Více informací naleznete na: http://www.dzklatovy.cz/


Pro více informací kontaktujte:

Michaela Janoušková
Account Manager

Crest Communications a.s.
Ostrovní 12630
Praha 110 00
GSM: +420 778 543 041
E-mail: michaela.janouskova@crestcom.cz
www.crestcom.cz


Marie Petrovová
Account Executive

Crest Communications a.s.
Ostrovní 12630
Praha 110 00
GSM: +420 778 412 121
E-mail: marie.petrovova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

Soubory ke stažení

Obrázky
DZK_ pečené kuře se zelím a knedlíky1.jpg
DZK_ pečené kuře se zelím a knedlíky1.jpg
DZK-čerstvé bylinky.jpg
DZK-čerstvé bylinky.jpg
Současní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Jsme členem
Asociace Public Relations Agentur (APRA)
od 28. června 2005.
Držitelem CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. prosince 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.