PARTNERSKÝM STÁTEM DNŮ NATO V OSTRAVĚ & DNŮ VZDUŠNÝCH SIL ARMÁDY ČR BUDE opět Švédsko

Vydáno dne: 13. 2. 2020 12:55 DNY NATO

Švédsko bude speciální partnerskou zemí (tzv. Special Partner Nation) Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády ČR 2020. Po setkání ministrů obrany členských a partnerských zemí NATO v Bruselu to společně oznámili český ministr obrany Lubomír Metnar a jeho švédský protějšek Peter Hultqvist.

Švédsko se tak stane první zemí, která se role Special Partner Nation ujme již podruhé. Poprvé se takto úspěšně prezentovala na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR před pěti lety.

„Letošní Dny NATO v Ostravě budou výjimečné už proto, že se budou konat po dvacáté. Jsme rádi, že Švédsko přijalo naši nabídku stát se Special Partner Nation. Dostane exkluzivní prostor pro ukázku své techniky a schopností, a to v roce, kdy si připomínáme 15 let od zavedení švédských strojů JAS‑39 Gripen do výzbroje českého letectva," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Švédsko není členem Severoatlantické aliance, s NATO však úzce spolupracuje. Je jedním z pěti aliančních „Enhanced Opportunity Partners". Právě na prezentaci nečlenských zemí NATO, avšak aliančních partnerů, se Dny NATO v Ostravě chtějí do budoucna více zaměřit. Rozšířená prezentace jedné země na Dnech NATO v Ostravě je unikátem, který nelze nalézt na žádné podobné akci v Evropě. Loňskou partnerskou zemí Dnů NATO v Ostravě bylo Rumunsko, předloni se u příležitosti 100 let od založení Československa prezentovaly v roli SPN Spojené státy americké.

DN20_svedsko1.jpg
DN20_svedsko2.jpg