4 KROKY, AKO OPTIMALIZOVAŤ NAKLADANIE S ODPADMI

Vydáno dne: 20. 5. 2020 10:15 MANUTAN s.r.o.

Vo väčších i menších firmách neexistuje štandardný vzorec na optimálne nakladanie s odpadmi. Obvykle je to ale tak, že každá spoločnosť má vytvorené svoje vlastné pravidlá. Spoločnosť Manutan, dodávateľ výrobkov a riešení pre priemyselný sektor i verejnú správu, predstavuje osvedčený postup, ktorý umožňuje nakladanie s odpadmi optimalizovať.

1) Realizovať kompletnú diagnostiku
Najskôr je dôležité identifikovať a „preštudovať" odpady, ktoré v danej výrobnej firme, spoločnosti alebo verejnej inštitúcii vznikajú. V tomto kroku ide o prácu v teréne. Je potrebné prejsť rôzne miesta s cieľom pozorovať a zachytiť práce prevádzkového personálu. Pri tejto príležitosti je potrebné najmä analyzovať použité suroviny, produkciu odpadu a naliehavosť riešení vzniknutých situácií. „S týmto „odpadovým auditom" súvisí tiež zistenie informácií o objeme, typológii, kvalite triedenia samotného odpadu, toku ľudí alebo voľných vnútorných a vonkajších priestoroch," povedal Josef Mik, marketingový riaditeľ spoločnosti Manutan.

2) Určiť vhodné riešenia
Po dokončení auditu nastáva výber konkrétnych riešení, ktoré najlepšie vyhovujú stavu na mieste a jednotlivým pracovným tímom. Pri výbere vhodnej nádoby na odpad je nutné brať do úvahy daný typ nádob na odpad prispôsobený kapacite množstva odpadu (od 1 litrového popolníka až po 2500 litrový kontajner), ich prostredie (kontajner a vnútorná alebo vonkajšia triediaca priehradka) i špecifické vlastnosti (na sutinu, slúžiaca ako popolník, s priehradkou atď.). Odpad je tiež možné likvidovať zariadením inštalovaným na mieste (napríklad kompaktor, dopravník, drvič atď.).

„Uvažovanie o vhodných riešeniach by malo smerovať aj k optimalizovanému umiestneniu v rámci chodu prevádzky, organizácie tokov odpadu a zberu odpadu, ktorý je pripravený na mieru poskytovateľovi. Firmy by mali vziať na vedomie i doplnkové služby, ako je digitálna aplikácia na sledovanie odpadu alebo sledovanie a zhromažďovanie odpadu na vyžiadanie," uviedol Josef Mik zo spoločnosti Manutan.

3) Komunikácia so zamestnancami
Komunikácia je katalyzátorom všetkých procesov. Pre projektový tím alebo jednotlivých riešiteľov optimalizácie nakladania s odpadmi je dôležité uistenie, že majú podporu najvyššieho manažmentu a tiež nastavený spôsob, ako o nakladaní s odpadmi informovať zamestnancov. Pretože ide o zmenu ich návykov, je nutné preukázať určité vzdelávacie schopnosti, zdieľať spoločné ciele a informovať ich o predpisoch, aby sa celá iniciatíva legitimizovala.

4) Následné opatrenia
Nakladanie s odpadmi je potrebné monitorovať a vyhodnocovať. Obe činnosti umožnia sledovať dodržiavanie nakladania s odpadmi a prípadne zahájiť nevyhnutné nápravné opatrenia, ako je postupná implementácia komunikačných kampaní. „Aby bolo nakladanie s odpadmi úspešné, je vhodné tieto štyri kroky (diagnostiku, riešenie, komunikáciu a meranie) pravidelne opakovať," doplnil Josef Mik z Manutanu.

Kontakt pre médiá:
Lukáš Klapil, Crest Communications Ostrava, Mob.: 00420 603 824 194, E-mail: klapil@crestmorava.cz

Ilustrační foto_Manutan_1.png
Ilustrační foto_Manutan_2.png
Ilustrační foto_Manutan_3.png
108 AGENCYA LA MAISONARIELASENTAL LANDB4B INKASSOBALANCE CLUB BRUMLOVKABECHEROVKA LEMONDBEST EMPLOYERS - AON HEWITTBONATRANS GROUPCENTRAL PARK PRAHACODECOCOLEMAN S.I.CON CS s.r.o.,CTPČESKÁ RADA PRO ŠETRNÉ BUDOVYDACHSER CZECH REPUBLICDARAMISDŮM SE ZELENOU STŘECHOUEDENREDEDIFICE CONSTRUCTION & CONSULTINGEFKOELOPAKEMCOEPD - PALLADIUMFASHION ARENA OUTLET CENTERFORUM KARLINGES REALHARIBO CZHARIBO SKHB REAVISHOCHTIEF DEVELOPMENTHORMENHSBCHUISMAN KONSTRUKCEINVEST MORE 2015INVEST MORE 2016IROBOTKERAMIKA SOUKUPKetoMix CZKetoMix SKKOFOLAKURZ HORSKÉ MEDICÍNYLEXXUSLIGHTHOUSE GROUP - GALERIE HARFALIKO-SMANNERMČR v lezení na obtížnostMILLAMINISMIPIMMLÉKÁRNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍMORAVSKOSLEZSKÝ AUTOMOBILOVÝ KLASTRMORPHY RICHARDSMS DEVELOPMENT - PROJEKT ZAHRADAMT LEGALOBECNÍ DVŮROBCHODNÍ CENTRUM QUADRIOOLMAOLYMPIA TEPLICEOSTROJP3 CZP3 SKPALÁC FLÓRAPALÁC PARDUBICEPATÉ DU CHEFPHILADELPHIAPIONEER INVESTMENTS ČRPLZEŇSKÝ PRAZDROJ - MASTERPLZEŇSKÝ PRAZDROJ, VELKOPOPOVICKÝ KOZELPORGPRAZDROJ LIDEMPREZENTACE BRNA V NEW YORKU 1. - 2. 10. 2012PROFIAUTOREALITNÍ SPOLEČNOST ČESKÉ SPOŘITELNYREHABILITAČNÍ ÚSTAV HRABYNĚRENOMIA CZRI OKNAROCKWOOLROTARY INTERNATIONAL DISTRIKT 2240SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJESchwarzkopf ProfessionalSKROSSSOLIGHT HOLDING s.r.o.SPAR ČESKÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST S.R.O.Strojmetal Aluminium ForgingSUEZ WaterŠUMPERSKÁ PROVOZNÍ VODOHOSPODÁŘSKÁ SPOLEČNOSTTEVATHE ORCHARDTOUAXTROOSTWIJKUBM BOHEMIAVÍTKOVICE STEELVZÁŘÍ - FESTIVAL SVĚTLA A VIDEOMAPPINGUWOLF THEISSWWW.KDECHCIBYDLET.CZ