BRNĚNSKÝ KANCELÁŘSKÝ TRH ÚSPĚŠNĚ BOJUJE S PROPADEM POPTÁVKY BĚHEM KORONAVIRU. TAHOUNY JSOU IT A FARMACEUTICKÝ PRŮMYSL

Vydáno dne: 2. 7. 2020 11:15 CBRE

Brněnský kancelářský trh zaznamenal v loňském roce rekordní pronájmy prémiových kancelářských prostor. Poptávku vedly jak lokální společnosti, tak mezinárodní korporace, pro jejichž byznys není rozhodující sídlo v hlavním městě. Většina nově uzavřených smluv se rekrutovala ze sektoru IT & high-tech (55 %), s odstupem následovaly stavební a dopravní společnosti (11 %) a dále poradenské společnosti (8 %). Jak si dosud rostoucí trh poradí s dopady pandemie koronaviru? Aktuální situaci komentují odborníci z realitně-poradenské společnosti CBRE.

Zájem o kancelářské prostory byl v loňském roce enormní: v prvním pololetí činila hrubá realizovaná poptávka včetně renegociací 26 300 m2; ve druhém poletí již 54 600 m2, což představuje nárůst o 106 % v porovnání s předchozím pololetím a 305 % v meziročním srovnání.

„Na počátku pandemie společnosti vyčkávaly a poptávek po kancelářských prostorách přicházelo poskrovnu. Nyní už se zájem vrací, i když je vidět, že firmy o svých prostorách více přemýšlejí a upřednostňují flexibilní řešení. Ochrana zdraví zaměstnanců a zachování plynulého chodu firmy se stává novou prioritou. Do budoucna proto ještě více vzroste zájem o pronájmy, které firmám umožní pružně reagovat na jakékoliv změny. Objeví se nové modely ve využívání stávajícího pracovního prostoru, kdy si firmy ponechají část tradičních prostor, ale přidají flexibilní kanceláře a práci na dálku. Zároveň poroste zájem o větší flexibilitu v délce uzavírání smluv,“ komentuje Helena Hurábová, vedoucí týmu pronájmu kancelářských prostor v CBRE, a dodává: „Menší firmy se budou snažit ušetřit prostřednictvím zmenšování pronajatých prostor. Kvůli tomu vzroste poptávka po jednotkách ve velikosti od 100 do 500 metrů čtverečních.“

„Očekáváme, že poptávku po nových kancelářských prostorách budou nadále držet hlavně firmy z oborů, kterých se současná situace kolem pandemie Covid-19 dotkla jen minimálně anebo jejich pozice během ní ještě zesílila. Jedná se především o IT a související obory, které v brněnské poptávce hrají dlouhodobě prim. Ve struktuře poptávky se tedy nic zásadního nezmění. Technologické firmy se do Brna a blízkého okolí stěhují cíleně kvůli kvalifikované pracovní síle, kterou tvoří absolventi technických oborů místní univerzity. Nicméně současnou situací je pozitivně ovlivněn i farmaceutický průmysl anebo třeba poskytovatelé právních služeb,“ říká Lenka Borovanská, realitní konzultantka CBRE specializující se na moravský trh.

CBRE se v Brně letos podílela na 10 nových pronájmech. Například v dubnu, během stále probíhajícího nouzového stavu, zprostředkovala pronájem cca 1 000 m2 prémiových kanceláří pro firmu AT&T. Původem americká telekomunikační společnost expandovala v Brně již po několikáté, nově rozšířila své prostory v komplexu Campus Science Park v budově A. Kromě pronájmu CBRE zajišťovala i kompletní projektový management během fit-outu kanceláří.

Výstavba nových projektů v Brně pokračuje beze změny. Pandemie koronaviru bude mít vliv pouze na to, že budou dokončeny o něco později (přibližně o dva měsíce). Aktuálně je ve výstavbě 6 projektů s celkovou pronajímatelnou plochou 56 800 m2. Většina z nich přitom bude dokončena ještě letos: Areál Slatina Grey Building, Dům Kapitol (rekonstrukce) a Vlněna Office Park C, D a E.

Nájemné prémiových kanceláří se pohybuje kolem 16 EUR za m2 na měsíc.

Kontakt:

Denisa Kolaříková
Gsm: +420 731 613 606
email: denisa.kolarikova@crestcom.cz

Kamila Čadková
Account Director
Gsm: +420 731 613 609
email: kamila.cadkova@crestcom.cz

CBRE

Pavlína Musilová, Communications Manager, +420 606 611 074, pavlina.musilova1@cbre.com

CBRE Czech Republic Facebook, Linkedin, Instagram

O CBRE

CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Los Angeles, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2019). S přibližně 100 000 zaměstnanci poskytuje služby majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům prostřednictvím více než 530 poboček po celém světě (do tohoto součtu nejsou započteny dceřiné společnosti). Společnost CBRE poskytuje širokou škálu integrovaných služeb od správy a údržby nemovitostí, obchodních transakcí, projektového managementu, investičního managementu přes oceňování nemovitostí, pronájmu a prodeje nemovitostí, strategického poradenství až po hypoteční a developerské služby. S téměř 350 zaměstnanci CBRE v České republice spravuje téměř 75 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,2 mil. m2. Pro více informací navštivte internetové stránky společnosti na www.cbre.cz.

Areál Slatina_ilustr.foto_01.jpg
Areál Slatina_ilustr.foto_02.jpg
Vlněna_budova E_výstavba.jpg
Vlněna_ilustr.foto z výstavby.jpg