EN CZ SK

ROCKWOOL zprovozní linku na výrobu surovinových briket pro bezodpadovou technologii

Released: 19. 9. 2018 11:30 ROCKWOOL

Bohumínský závod na výrobu produktů z kamenné vlny staví linku na výrobu surovinových briket, která je nejmodernější v rámci celé skupiny ROCKWOOL. Investice přibližně za 123 mil. Kč zajistí závodu 100% recyklaci výrobního odpadu z kamenné vlny, přinese snížení kamionové zátěže v okolí a výrazně sníží prašnost v závodě. ROCKWOOL plánuje spuštění této linky v průběhu října 2018.

Díky vlastní briketárně ROCKWOOL zvládne přeměnit zpět do produktů 100 % výrobního odpadu z kamenné vlny. Nově si nutné vstupní suroviny (brikety), potřebné pro výrobu produktů z kamenné vlny, vyrobí soběstačně a nebude je muset do Bohumína dovážet. V rámci 40 výrobních závodů, které má skupina ROCKWOOL po celém světě, to bude nejmodernější linka na recyklaci materiálu.
„Předpokládáme, že v příštím roce budeme schopni recyklovat veškerý odpad z kamenné vlny, vzniklý ve výrobním procesu, a výrazně tak snížíme zátěž životního prostředí. Po zprovoznění linky se v této oblasti výrazně sníží zatížení kamionovou dopravou. Městem Bohumín projede ročně přibližně o 1 800 kamionů méně než dosud", říká Paweł Pomykała, manažer bohumínského závodu ROCKWOOL.
V objektu briketárny bude probíhat velice náročný technologický proces, jehož součástí je i sušárna. V novém provozu bude téměř 100% vlhkost a musí být celoročně zajištěna stálá vnitřní teplota 48 °C. Tyto specifické vnitřní podmínky byly zohledněny při návrhu konstrukce haly. Obálka budovy je řešena v kategorii nejvyšší požární bezpečnosti. Při stavbě jsou použity vlastní produkty z kamenné vlny a systémová řešení ROCKWOOL. Obvodovou stěnu haly tvoří systém ROCKPROFIL, který má vynikající tepelněizolační, protipožární i akustické vlastnosti. Skladba izolačního souvrství ploché střechy je řešena jako systém, kde jsou použity izolace pro ploché střechy v kombinaci se spádovým systémem ROCKFALL. Skladba střechy zajišťuje požadované akustické parametry, tepelněizolační vlastnosti a bezpečný odvod srážkové vody z plochy střechy. Za účelem zamezení šíření hluku do okolí jsou některé technologie v objektu izolovány speciálními zvukovými izolacemi, které splní vysoké požadavky na akustiku. Budova je vyprojektována tak, že většina energie pro vytápění sušárny pochází z rekuperace tepla z hlavní výrobní linky. V okolí nové briketárny budou provedeny další stavební úpravy.
Díky investici do vybudování linky na výrobu briket se ve výrobním závodě Bohumín vytvoří i nová pracovní místa.
Spuštění provozu briketárny navazuje na předchozí etapy modernizace ve výrobním závodě v Bohumíně, který patří mezi nejmodernější závody na výrobu izolací z kamenné vlny s důrazem na ekologii a životní prostředí.
Stavební izolace ROCKWOOL
ROCKWOOL, a.s. je součástí skupiny ROCKWOOL. Lokální zastoupení s výrobním závodem v České republice a 250 zaměstnanci je zaměřeno na výrobu stavebních nehořlavých, tepelných a akustických izolací pro budovy.


Kontakty:
Lukáš Klapil, Crest Communications Ostrava, E-mail: klapil@crestmorava.cz, Mobil: 603 824 194,
Halina Kučerová, ROCKWOOL, a.s., E-mail: halina.kucerova@rockwool.com, Mobil: 606 700 614

Download

Images
Foto_Rockwool_Linka na výrobu surových briket.jpg
Foto_Rockwool_Linka na výrobu surových briket.jpg
Foto_Rockwool_Nová briketárna ROCKWOOL.JPG
Foto_Rockwool_Nová briketárna ROCKWOOL.JPG
Foto_Rockwool_stavba nové briketárny.jpg
Foto_Rockwool_stavba nové briketárny.jpg
Current Clients
Referential Clients
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
phone: +420 731 613 608
email: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
phone: +420 596 620 435 – 6
email: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
phone: +421 904 283 825
email: zobrazit
 
We have been a member of the Association
of Public Relations Agencies (APRA)
since 28 June 2005.
We have held the CMS 3 CERTIFICATE
(Consultancy Management Standard)
since 13 December 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.