EN CZ SK

TPA HORWATH: ROK 2015 BUDE NA TRHU M&A REKORDNÍ

Released: 8. 10. 2015 19:02 TPA

Česká republika a Polsko nejaktivnějšími a pro investory nejatraktivnějšími zeměmi na trhu M&A v CEE Podle prognózy poradenské společnosti TPA Horwath bude rok 2015 rekordním rokem co do počtu, tak i objemu uzavřených M&A transakcí v regionu CEE, zejména pak v České republice. „I když zatím není možné toto tvrzení ověřit oficiálními statistikami, protože mnoho transakcí bude ukončeno až v posledním čtvrtletí 2015, dle našeho odhadu skončí letošní rok minimálně 10 % nárůstem v ČR a 7 % pro CEE, “ říká Igor Mesenský, partner TPA Horwath

„Díky mimořádně levnému a dostupnému akvizičnímu financování pokračuje a ještě stoupá akviziční odvaha českých středně velkých firem kupovat i své konkurenty s cílem ovládnout lokální trh. Letos nakupují i společnosti, které by dříve na akviziční financování nedosáhly a dochází tak ke konsolidaci oborů," vysvětluje Mesenský. Příkladem může být akvizice firmy Rexel CZ, velkoobchodu s elektroinstalačním materiálem, společností Elektro S.M.S. nebo akvizice společnosti Kakadu, provozovatele retailové sítě a online prodejce chovatelských potřeb a krmiv v Polsku, českou firmou Super ZOO, která je členem holdingu Plaček Holding. „Dostupné akviziční financování umožnilo i akceleraci vypořádání vlastnických podílů mezi jednotlivými společníky, kteří firmu spolu původně založili a nyní se mohou nechat vyplatit a z firmy odejít. V letošním roce jsme zaznamenali výrazný nárůst těchto zakázek," doplňuje Mesenský.

Důvodem letošních rekordních M&A transakcí v České republice jsou, kromě cenově dostupného bankovního akvizičního financovaní, i aktivity privátních investorů z řad movitých úspěšných podnikatelů. Ti investují do pro ně zcela nových oborů, než ve kterých doposud podnikali. Příkladem mohou být původní majitelé společnosti Hamé. Dalším důvodem je stále probíhající mezigenerační výměna ve firmách. „Podle našich pozorování a analýz trhu se domníváme, že přibližně 1/3 menších českých firem změní v příštích letech majitele z těchto uvedených důvodů," říká Mesenský.

Nejaktivnějšími zeměmi s rozvinutým trhem fúzí a akvizic v rámci CEE zůstává Česká republika spolu s Polskem. Tyto země stále představují pro zahraniční investory potenciál dalšího růstu, který může být na jejich domácích trzích již vyčerpán nebo omezen. „Oproti roku 2014 jsme zaznamenali zvýšenou poptávku ze strany investorů z Německa. Ti mají zájem především o investice do českých firem z oblasti automobilového, strojírenského nebo energetického průmyslu včetně jejich dodavatelů," upozornil Igor Mesenský. „V posledních týdnech nás však navštěvují i zástupci investorů z Jižní Koreje, Japonska a Číny. V jejich hledáčku jsou také spíše tradiční obory - automobilový průmysl a jeho dodavatelé, strojírenství a energetika."

I když se M&A transakce letos v České republice uzavírají napříč všemi sektory, čilá prodejní a nákupní aktivita probíhá právě v sektoru dodavatelských firem. „Investoři poptávají zejména projekční či inženýrské firmy a distributory průmyslových komodit v rámci B2B," uzavírá Igor Mesenský z TPA Horwath. Mnoho z těchto transakcí se však svojí hodnotou pohybuje pod 5 mil. USD, což je limitní hodnota sledování statistikami společnosti MergerMarket. Jako příklady můžeme uvést třeba prodej společnosti KOMA - Industry s.r.o. (březen 2015).

Informace pro editory:

Skupina TPA Horwath poskytuje v České republice své služby od roku 1993 a působí celkem v jedenácti zemích střední a jihovýchodní Evropy. Poskytuje služby zejména z oblasti daňového poradenství a auditu. Zaměřuje se především na korporátní klienty podnikající na mezinárodní úrovni v oblasti střední a jihovýchodní Evropy. Je členem celosvětové poradenské sítě Crowe Horwath International, která patří do první desítky auditorských, daňových a poradenských společností na světě.

Marcela Štefcová
Gsm: + 420 731 613 669
e-mail: marcela.stefcova@crestcom.cz

Current Clients