EN CZ SK

PropTech studie CBRE: jak technologicky vyspělé jsou kancelářské budovy v regionu CEE? A jaké jsou digitální potřeby těch, kdo v nich pracují?

Released: 7. 11. 2019 11:57 CBRE

Praha, 7. listopadu 2019 — CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realitních služeb, provedl rozsáhlý průzkum v regionu CEE se zaměřením na využívání technologických inovací a digitálních řešení v realitním odvětví. Globalizace, stavebnictví 4.0 a novými technologiemi „posedlá“ generace mileniálů, která je hlavní ekonomicky aktivní skupinou obyvatelstva, s sebou přináší řadu výzev a změn, kterým se úspěšné společnosti musí přizpůsobovat. Navíc, 30 % společností považuje inteligentní technologii budov za významný faktor při výběru nového sídla a celých 70 % nájemníků chce v blízké budoucnosti zvýšit úroveň svých investic do technologií orientovaných na zaměstnance.

I když ve srovnání s budovami nejvyšší světové úrovně (například The Edge v Nizozemsku) máme velký kus práce ještě před sebou, kancelářské budovy v regionu CEE jsou technologicky stále vyspělejší. Navíc mezi jednotlivými zeměmi nejsou žádné propastné rozdíly. Výzkum probíhal na 79 administrativních centrech v 6 zemích střední a východní Evropy (ČR, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko), které dosáhly nejvyššího skóre v certifikaci BREEAM či LEED, a mezi více než 1 800 respondenty (uživateli kancelářských prostor).

Moderní a digitálně vyspělá kancelářská budova prokazatelně zvyšuje atraktivitu pracoviště i společnosti jako perspektivního zaměstnavatele. Majitelé administrativních center se doposud převážně soustředili na zvyšování energetické účinnosti a udržitelnosti budov, čímž snižovali provozní náklady. Nicméně v budoucnu se kvůli zvýšení konkurenceschopnosti budou muset ještě více zaměřit i na nové funkce, jako jsou například integrované systémy správy kanceláří pro nájemníky. Ty mimo jiné umožní sledovat a řídit pomocí jediné aplikace na smartphonu rezervace zasedacích místností, parkování či dopravního prostředku pro cestu do práce či návrat domů, informace o návštěvách, objednávku jídel do kanceláří nebo regulaci teploty, světla a žaluzií,“ komentuje Jana Prokopcová, Head of Research & Consulting společnosti CBRE.

Zaměstnanci by v kancelářích rádi využívali digitální řešení, ta však nejsou široce dostupná. Průměrně 49 % respondentů uvedlo, že by chtěli používat nové technické aplikace, pokud by byly k dispozici. Průzkum CBRE dále ukázal, že v současné době je trh PropTech značně fragmentován a sjednocení služeb na jedné platformě znamená velkou výzvu. „Integrované aplikace jsou dostupné pouze u 32 % analyzovaných budov. Prvními vlaštovkami jsou například Connected by Skanska, Spaceflow v kancelářských projektech CA Immo či Ghelamco a Globalworth. Můžeme očekávat nárůst PropTech start-upů a nová řešení globálních hráčů jako je například společnost Siemens, které pomohou integrovat a používat všechny funkce, nebo alespoň jejich část, v závislosti na potřebách nájemce,“ dodává Jana Prokopcová, která podrobnější výsledky studie CBRE PropTech Report prezentovala exkluzivně na konci října účastníkům mezinárodní konference Friendly Buildings (https://www.friendlybuildings.eu/). Akce se zúčastnilo na 150 odborníků z řad developerů, architektů či facility managerů.

Kontakt:

Denisa Kolaříková
Gsm: +420 731 613 606
denisa.kolarikova@crestcom.cz

Kamila Čadková
Account Director
Gsm: +420 731 613 609
email: kamila.cadkova@crestcom.cz

CBRE

Ivona Novotná, Communication Supervisor, +420 731 889 963, ivona.novotna@cbre.com

CBRE Czech Republic Facebook, Linkedin, Instagram

CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Los Angeles, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2018). S přibližně 90 000 zaměstnanci poskytuje služby majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům prostřednictvím více než 480 poboček po celém světě. Společnost CBRE poskytuje širokou škálu integrovaných služeb, které zahrnují project management; property management; investment management; oceňování nemovitostí; pronájem nemovitostí; průzkumy trhu a strategické poradenství. S téměř 350 zaměstnanci CBRE v České republice spravuje téměř 75 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,2 mil. m2. Pro více informací navštivte internetové stránky společnosti na www.cbre.cz.

Current Clients
Referential Clients
108 AGENCYA LA MAISONARIELASENTAL LANDB4B INKASSOBALANCE CLUB BRUMLOVKABECHEROVKA LEMONDBEST EMPLOYERS - AON HEWITTBONATRANS GROUPCENTRAL PARK PRAHACODECOCOLEMAN S.I.CON CS s.r.o.,CTPČESKÁ RADA PRO ŠETRNÉ BUDOVYDACHSER CZECH REPUBLICDARAMISDŮM SE ZELENOU STŘECHOUEDENREDEDIFICE CONSTRUCTION & CONSULTINGEFKOELOPAKEMCOEPD - PALLADIUMFASHION ARENA OUTLET CENTERFORUM KARLINGES REALHARIBO CZHARIBO SKHB REAVISHOCHTIEF DEVELOPMENTHORMENHSBCHUISMAN KONSTRUKCEINVEST MORE 2015INVEST MORE 2016IROBOTKERAMIKA SOUKUPKetoMix CZKetoMix SKKOFOLAKURZ HORSKÉ MEDICÍNYLEXXUSLIGHTHOUSE GROUP - GALERIE HARFALIKO-SMANNERMČR v lezení na obtížnostMILLAMINISMIPIMMLÉKÁRNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍMORAVSKOSLEZSKÝ AUTOMOBILOVÝ KLASTRMORPHY RICHARDSMS DEVELOPMENT - PROJEKT ZAHRADAMT LEGALOBECNÍ DVŮROBCHODNÍ CENTRUM QUADRIOOLMAOLYMPIA TEPLICEOSTROJP3 CZP3 SKPALÁC FLÓRAPALÁC PARDUBICEPATÉ DU CHEFPHILADELPHIAPIONEER INVESTMENTS ČRPLZEŇSKÝ PRAZDROJ - MASTERPLZEŇSKÝ PRAZDROJ, VELKOPOPOVICKÝ KOZELPORGPRAZDROJ LIDEMPREZENTACE BRNA V NEW YORKU 1. - 2. 10. 2012PROFIAUTOREALITNÍ SPOLEČNOST ČESKÉ SPOŘITELNYREHABILITAČNÍ ÚSTAV HRABYNĚRENOMIA CZRI OKNAROCKWOOLROTARY INTERNATIONAL DISTRIKT 2240SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJESchwarzkopf ProfessionalSKROSSSOLIGHT HOLDING s.r.o.SPAR ČESKÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST S.R.O.Strojmetal Aluminium ForgingSUEZ WaterŠUMPERSKÁ PROVOZNÍ VODOHOSPODÁŘSKÁ SPOLEČNOSTTEVATHE ORCHARDTOUAXTROOSTWIJKUBM BOHEMIAVÍTKOVICE STEELVZÁŘÍ - FESTIVAL SVĚTLA A VIDEOMAPPINGUWOLF THEISSWWW.KDECHCIBYDLET.CZ
phone: +420 731 613 608