EN CZ SK

EKOLOGICKY A UDRŽITELNĚ V DZ DRAŽICE: OD FOTOVOLTAICKÉHO OHŘEVU VODY PO INTELIGENTNÍ VYTÁPĚNÍ

Released: 21. 9. 2021 15:38 DZ DRAŽICE + NIBE

Společnost DZ Dražice (člen skupiny NIBE) zaujímá na českém trhu pozici největšího výrobce ohřívačů vody a výhradního dodavatele švédských tepelných čerpadel NIBE do České republiky a na Slovensko. Ve své firemní strategii klade silný důraz na vývoj ekologických řešení, která přispívají k ochraně životního prostředí a rozvoji udržitelné výstavby. Nezapomíná ale ani na další principy, které definují tzv. cirkulární ekonomiku, a na trendy tzv. chytré domácnosti. Tím vším jsou inspirované nejen její stávající výrobky (např. inteligentní ohřívač vody OKHE Smart a ohřívače vody TO 10.1/E a PTO), ale také nové produkty pro nadcházející sezónu: patří k nim chytré příslušenství řady NIBE „S“ a revoluční fotovoltaický ohřívač vody Slunečnice. Právě tyto unikátní novinky uvádí DZ Dražice na trh při příležitosti právě probíhajícího mezinárodního veletrhu FOR Arch v Praze.

Jako přední český výrobce ohřívačů vody a akumulačních nádrží se cítíme zodpovědní za životní prostředí a udržitelný rozvoj společnosti. Zaměřili jsme se proto na vývoj produktů, které využívají zelenou energii z obnovitelných zdrojů, a nezatěžují tak ovzduší emisemi škodlivých látek. Současně podporujeme tzv. cirkulární ekonomiku: ve výrobě i při balení produktů se vždy snažíme pracovat se snadno recyklovatelnými materiály, které zároveň prodlužují životnost výrobků. A v neposlední řadě sledujeme další moderní trendy, k nimž patří snižování energetické náročnosti budov a zvyšování konektivity v rámci tzv. chytré domácnosti," uvádí Karel Pacourek, generální ředitel DZ Dražice, a dodává: „Jednotlivé produkty, které představujeme v rámci veletrhu FOR Arch, splňují všechny, nebo alespoň většinu těchto parametrů. Ať už se jedná o energeticky úsporné ohřívače vody, nebo chytré příslušenství, které doplňuje řadu tepelných čerpadel NIBE „S"."

Unikátní fotovoltaický ohřívač vody Slunečnice (model S1)
Fotovoltaický ohřívač vody Slunečnice (modely S1 a S2) o objemu 250 litrů funguje na střídavý proud z fotovoltaických panelů upravený měničem, nebo na elektřinu ze sítě. „Při využití energie z obnovitelného zdroje (např. z domácí fotovoltaické elektrárny) může nový ohřívač vody dosáhnout až energetické třídy A, a sloužit tak k úspornému ohřevu vody. Jeho statická tepelná ztráta je navíc menší, než bývala u klasické 100wattové žárovky, protože technologie tepelných izolací prodělala v posledních letech opravdu radikální vývoj. To ale není vše. V budoucnu totiž plánujeme do Slunečnice zabudovat více chytrých a hybridních funkcí pro akumulaci přebytků elektrické energie k dalšímu využití. Jsme totiž přesvědčeni, že bojler, pracující na tomto principu, může být velmi efektivní baterií. Vyvíjíme tak skutečně jedinečný koncept (a to v celoevropském měřítku), u kterého navíc promýšlíme i možnost spolupráce s tepelnými čerpadly NIBE „S"," představuje aktuální plány na vývoj nových modelů Slunečnice Lukáš Formánek, technický ředitel DZ Dražice.

Chytré příslušenství řady NIBE „S"
Revoluční příslušenství pro tzv. chytrou domácnost slouží k bezdrátové komunikaci s vnitřní systémovou jednotkou nebo tepelným čerpadlem řady NIBE „S". Všechny jednotky a senzory jsou primárně určené k zefektivnění provozu tepelného čerpadla, snížení spotřeby energie a zajištění zdravého a komfortního vnitřního prostředí: lze s nimi totiž velmi účinně regulovat teplotu, vlhkost a hladinu CO2, a to jak manuálně, tak prostřednictvím aplikace myUplink v chytrém mobilním telefonu nebo tabletu. „Uživatel tak má celkový přehled o vnitřním prostředí ve svém domě a může velmi snadno měnit jeho parametry. V blízké budoucnosti navíc plánujeme rozšířit možnosti příslušenství o prvky tzv. autonomní zónové regulace: ty umožní upravovat mikroklima po jednotlivých zónách či místnostech dle potřeb uživatelů," doplňuje Radek Červín, vedoucí prodeje divize NIBE Energy Systems CZ. Hlavní součástí chytrého příslušenství je pokojová jednotka NIBE RMU S40 s dotykovou obrazovkou a zabudovanými snímači teploty a vlhkosti, jež je určená k ovládání a monitorování tepelného čerpadla a ke zlepšení komunikace mezi jednotkami. Dále sem patří například senzor teploty a vlhkosti THS 10, senzor CO2, teploty a vlhkosti CDS 10, pokojový termostat NIBE ROT 10 nebo zesilovač a chytrá zásuvka RPP 10.

Inteligentní ohřívač vody OKHE Smart třetí generace
Elektrický ohřívač vody OKHE Smart je jedním z mála bojlerů, které se řadí do energeticky úsporné třídy B: dokáže totiž předvídat spotřebu vody a efektivně ji ohřívat, což může majitelům ušetřit až 15 % nákladů na její ohřev. OKHE Smart disponuje několika manuálními a automatickými funkcemi, včetně režimu SMART, jenž pracuje na principu umělé inteligence a umí tak regulovat teplotu a množství teplé vody podle chování a aktuálních potřeb konkrétního uživatele. Jednotlivé funkce je možné ovládat prostřednictvím chytrého mobilního telefonu nebo tabletu: přes tato zařízení lze nejen sledovat aktuální stav bojleru a nastavovat ho přes Bluetooth rozhraní, ale také kontrolovat statistiky a přehledy spotřebované vody. „OKHE Smart, vyrobený z ekologických materiálů, disponuje také (díky vestavěnému detektoru signálu HDO se signalizací) vylepšeným režimem připojení k odběru elektrické energie a ochranou před zamrznutím vody. Mezi jeho další funkce patří tzv. Antilegionella, jež slouží k odstranění bakterií rodu legionella, často se vyskytujících v systémech s teplou užitkovou vodou. Procesor tohoto chytrého bojleru navíc umí provést autodiagnostiku chyb a nahlásit je uživateli: případný servisní zásah je tak cílený a efektivní," popisuje Lukáš Formánek výhody bojleru OKHE Smart, jehož atraktivní design navrhl renomovaný český návrhář Zdeněk Veverka.

Ohřívače vody pro malé prostory TO (5.1) 10.1/E a PTO
Elektrické ohřívače vody TO 5.1 a TO 10.1 o objemu 5 a 10 litrů jsou nově k dispozici ve dvou variantách: s termostatem s pevně nastavenou teplotou 55 °C a s dotykovým ovládacím panelem pro nastavení požadované teploty. Obě varianty jsou tlakové, tedy s možností využití pro více odběrných míst, a určené k instalaci nad i pod odběrné místo. Skládají se z několika prvků, jejichž kombinace výrazně zvyšuje jejich životnost a zaručuje rychlý ohřev vody a nízké tepelné ztráty: z ocelové nádoby ze silného plechu opatřené kvalitním smaltem, polyuretanové izolační pěny s nadouvadly 4. generace, hořčíkové ochranné anody a topného tělesa o příkonu 1,5 kW. Tato zařízení dosahují třídy energetické účinnosti A. „Pro ohřívače vody TO jsme společně s dodavatelem Smurtfit Kappa vyvinuli zcela recyklovatelné monomateriálové řešení obalu, za které jsme získali ocenění Obal roku 2020. Nový ekologický obal z vlnité lepenky (zcela bez polystyrenu) s chytrou jednodílnou vložkou chrání produkt, přináší výraznou úsporu nákladů a snižuje emise oxidu uhličitého do ovzduší. Také design ohřívače vody TO, který získal ocenění BIG SEE Product Design Awards 2021, navrhl český návrhář Zdeněk Veverka," vysvětluje Lukáš Formánek.

Elektrický průtokový ohřívač vody PTO s odolnými topnými tělesy o výkonu 3,5 kW, 5 kW, 6,5 kW a 8 kW lze velmi snadno instalovat nad nebo pod dřez či umyvadlo, protože jej chrání vysoké elektrické krytí IP25 a výborně tak odolává vlhkosti. Je beztlakový, a tudíž slouží k lokálnímu ohřevu a odběru vody z jednoho místa. Vždy se proto používá se speciální baterií, která zabezpečí vypouštění, zastavení a směšování vody. Dále jej charakterizuje světelná signalizace provozu, vysoká životnost a bezpečnost i elektronická ochrana pro případ zavzdušnění potrubí. Ohřívač vody s novým designem spadá do třídy energetické účinnosti A.


O společnosti DZ Dražice a skupině NIBE
Společnost DZ Dražice, člen skupiny NIBE, je největším výrobcem ohřívačů vody v České republice, známým po celé Evropě. Své výrobky s jedinečným systémem topných keramických těles vyváží do 40 zemí celého světa. V Česku má více než 50% podíl na trhu. Historie společnosti se píše již od roku 1900. Ohřívače vody pod značkou DZ Dražice začala vyrábět v roce 1956. V roce 2006 se firma stala součástí švédské společnosti NIBE Industrier AB, která má tři divize. Jednou z nich je NIBE Climate Solutions, která dodává výrobky pro vytápění, ohřev vody a ventilaci pro domácnosti i průmyslové objekty. Do této divize spadají tepelná čerpadla NIBE, jejichž výhradním dodavatelem pro Českou republiku a Slovensko je společnost DZ Dražice.
Základní činností společnosti DZ Dražice je výroba a prodej ohřívačů vody a akumulačních nádrží. Jedná se o modely v provedení svislém, vodorovném, stacionárním, elektrickém a kombinovaném v objemech od 5 l do 1000 l. Dále pak vyrábí nepřímotopné stacionární zásobníky vody o objemech od 100 l do 2000 l. DZ Dražice nabízí rovněž hybridní ohřívače vody, které lze napojit na elektřinu ze sítě i na fotovoltaické panely, a klimatizace AIR a AIR Plus. Neméně důležitým předmětem činnosti je i výroba zásobníků vody s nepřímým ohřevem pro výrobce plynových kotlů. DZ Dražice vlastní výrobní závod s několika linkami v Dražicích a Luštěnicích nedaleko Benátek nad Jizerou.

Pro více informací kontaktujte:

Crest Communications
Marie Cimplová, tel.: +420 731 613 602, marie.cimplova@crestcom.cz
Kamila Čadková, tel.: +420 731 613 609, kamila.cadkova@crestcom.cz

www.crestcom.cz; www.nibe.cz; www.dzd.cz

Download

Images
DZD_01.jpg
DZD_elektrický ohřívač vody OKHE SMART_01
DZD_02.jpg
DZD_elektrický ohřívač vody OKHE SMART_02
DZD_03.jpg
DZD_elektrický ohřívač vody OKHE SMART_03
DZD_04.jpg
DZD_elektrický ohřívač vody TO 10.1_E
DZD_05.jpg
DZD_elektrický ohřívač vody TO_E
DZD_06.jpg
DZD_fotovoltaický ohřívač vody Slunečnice (model S1)_01
DZD_07.jpg
DZD_fotovoltaický ohřívač vody Slunečnice (model S1)_02
DZD_08.jpg
DZD_průtokový ohřívač vody PTO
NIBE_01.jpg
NIBE_chytré příslušenství NIBE S
NIBE_02.jpg
NIBE_chytré příslušenství NIBE S_RMU 40
Current Clients
Referential Clients
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
phone: +420 731 613 608
email: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
phone: +420 596 620 435 – 6
email: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
phone: +421 904 283 825
email: zobrazit
 
We have been a member of the Association
of Public Relations Agencies (APRA)
since 28 June 2005.
We have held the CMS 3 CERTIFICATE
(Consultancy Management Standard)
since 13 December 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.