EN CZ SK

SPOLEČNOST HB REAVIS PRODÁVÁ SVŮJ PRVNÍ DEVELOPERSKÝ PROJEKT V LONDÝNĚ PŘEDNÍ AMERICKÉ BANCE WELLS FARGO

Released: 18. 7. 2016 13:00 HB REAVIS

V rámci jedné z největších transakcí, které byly letos uzavřeny na londýnském kancelářském trhu, prodává mezinárodní developerská skupina HB Reavis administrativní budovu 33 Central bance Wells Fargo, která je z hlediska aktiv třetí největší americkou bankou. Kancelářská budova 33 Central, první developerský projekt skupiny HB Reavis v Londýně, po svém dokončení ve 3. čtvrtletí roku 2017 umožní Wells Fargo sestěhovat všechny své londýnské pracovníky na jedinou adresu.

Původním záměrem HB Reavis bylo ponechat si budovu 33 Central ve svém vlastnictví a pronajímat ji, jelikož jde o významný londýnský kancelářský komplex se značným dlouhodobým investičním potenciálem. Po počátečních jednáních o pronájmu s Wells Fargo oslovila tato banka skupinu HB Reavis se zájmem o koupi a vlastní užívání budovy 33 Central. HB Reavis nakonec souhlasila s prodejem svého podílu v dceřiné společnosti, která tento developerský projekt vlastní. Obchod představuje jednu z největších transakcí na kancelářském trhu mezi přímým vlastníkem a kupujícím, které byly v tomto roce na londýnském trhu uzavřeny.

Novou budovu o ploše 21 000 m2 navrhla oceňovaná britská architektonická kancelář John Robertson Architects, která ve spolupráci s vlastními designovými a technickými odborníky skupiny HB Reavis skloubila působivý design s nejmodernějšími technickými řešeními. Skupina HB Reavis bude ve výstavbě budovy 33 Central pokračovat i po jejím prodeji.

Budova 33 Central po svém dokončení nabídne rozsáhlé kancelářské prostory s možností variabilního řešení a nejmodernějším zařízením, které budou v maximální míře využívat přírodní světlo a venkovní prostory ve snaze co nejvíce zprostředkovat nádherné výhledy do okolí. Mezi zajímavé architektonické prvky nové jedenáctipatrové budovy, která se staví podle standardu BREEAM Excellent, patří recepce s dvojnásobnou výškou stropu o ploše více než 400 m2 nebo 1 000 m2 velká střešní zahrada nabízející panoramatický výhled na nejznámější londýnské dominanty včetně mrakodrapu The Shard, katedrály svatého Pavla, budovy Walkie Talkie nebo řeky Temže.

Vynikající poloha objektu v centru města poskytuje strategické dopravní spojení s několika zastávkami metra a železnice a nachází se v pěší dostupnosti některých významných kulturních památek, jako je londýnský Tower nebo trh Borough Market.

Radim Římánek, člen představenstva skupiny HB Reavis, který zodpovídá za britský trh, říká: „Rozhodnutí Wells Fargo navázat s HB Reavis partnerství nás velmi potěšilo. Potvrzuje správnost naší vize vytvářet skutečně jedinečná, designová pracoviště, která jsou šitá na míru těm, kdo zde pracují, žijí nedaleko nebo lokalitu navštíví. Tutéž kvalitu a špičková řešení, díky nimž jsme s budovou 33 Central dosáhli takového úspěchu, budeme vkládat i do našich stávajících a budoucích projektů."

Marián Herman, finanční ředitel skupiny HB Reavis, dodává: „Mnozí se obávali toho, co se stane s trhem nemovitostí po hlasování o brexitu. Úspěšné uzavření této transakce považujeme za jednoznačné potvrzení vysoké úrovně našich realitních řešení i schopnosti HB Reavis obstát i ve zdánlivě náročných tržních podmínkách. Tento prodej, třebaže nebyl vzhledem k původní strategii o ponechání budovy v našem vlastnictví a jejím pronajímání plánován, posílí naši bilanci a umožní nám i nadále investovat do podobně kvalitních developerských projektů v Londýně či jinde."

Budovu 33 Central zastupovali realitní agenti ze společností Knight Frank a Deloitte, poradenské služby bance Wells Fargo poskytovala společnost CBRE.

HB Reavis v Londýně dále vlastní kancelářské projekty na adrese 20 Farringdon Street o ploše 7 500 m2 a Southwark 61 o ploše 7 000 m2.

Mezinárodní developerská skupina HB Reavis byla založena v roce 1993 v Bratislavě. Působí ve Spojeném království, Polsku, České republice, Slovensku, Maďarsku a v Turecku. Společnost doposud realizovala celkem 917 500 m2 moderních kanceláří, obchodních a zábavních prostor a logistických nemovitostí. Více než 1 milion m2 je ve fázi realizace, plánování nebo povolování výstavby. Na všech trzích využívá HB Reavis integrovaný obchodní model zahrnující development, výstavbu, správu majetku a investiční management. Společnost má celková aktiva 2,1 miliardy EUR s čistou hodnotou téměř 1,2 miliardy EUR. S více než 500 odborníky po celé Evropě se HB Reavis řadí mezi lídry na trhu. Potvrzují to i získaná ocenění „Architektonicky nejlepší kancelářská budova roku 2015 v Londýně" v UK Property Awards za 33 Central a „Developer roku 2015 ve střední a východní Evropě" v CEE Quality Awards. Více informací získáte na http://www.hbreavis.com.

Kontakt pro média:

HB REAVIS GROUP CZ
Jakub Verner
E-mail: jakub.verner@hbreavis.com
www.hbreavis.com

Crest Communications
Jana Bakešová
E-mail: jana.bakesova@crestcom.cz

Images
33 Central - London - HB Reavis sells to Wells Fargo 1.JPG
33 Central - London - HB Reavis sells to Wells Fargo 2.JPG
33 Central - London - HB Reavis sells to Wells Fargo 3.JPG