ROCKWOOL zprovozní linku na výrobu surovinových briket pro bezodpadovou technologii

Publikované dňa: 19. 9. 2018 11:30 ROCKWOOL

Bohumínský závod na výrobu produktů z kamenné vlny staví linku na výrobu surovinových briket, která je nejmodernější v rámci celé skupiny ROCKWOOL. Investice přibližně za 123 mil. Kč zajistí závodu 100% recyklaci výrobního odpadu z kamenné vlny, přinese snížení kamionové zátěže v okolí a výrazně sníží prašnost v závodě. ROCKWOOL plánuje spuštění této linky v průběhu října 2018.

Díky vlastní briketárně ROCKWOOL zvládne přeměnit zpět do produktů 100 % výrobního odpadu z kamenné vlny. Nově si nutné vstupní suroviny (brikety), potřebné pro výrobu produktů z kamenné vlny, vyrobí soběstačně a nebude je muset do Bohumína dovážet. V rámci 40 výrobních závodů, které má skupina ROCKWOOL po celém světě, to bude nejmodernější linka na recyklaci materiálu.
„Předpokládáme, že v příštím roce budeme schopni recyklovat veškerý odpad z kamenné vlny, vzniklý ve výrobním procesu, a výrazně tak snížíme zátěž životního prostředí. Po zprovoznění linky se v této oblasti výrazně sníží zatížení kamionovou dopravou. Městem Bohumín projede ročně přibližně o 1 800 kamionů méně než dosud", říká Paweł Pomykała, manažer bohumínského závodu ROCKWOOL.
V objektu briketárny bude probíhat velice náročný technologický proces, jehož součástí je i sušárna. V novém provozu bude téměř 100% vlhkost a musí být celoročně zajištěna stálá vnitřní teplota 48 °C. Tyto specifické vnitřní podmínky byly zohledněny při návrhu konstrukce haly. Obálka budovy je řešena v kategorii nejvyšší požární bezpečnosti. Při stavbě jsou použity vlastní produkty z kamenné vlny a systémová řešení ROCKWOOL. Obvodovou stěnu haly tvoří systém ROCKPROFIL, který má vynikající tepelněizolační, protipožární i akustické vlastnosti. Skladba izolačního souvrství ploché střechy je řešena jako systém, kde jsou použity izolace pro ploché střechy v kombinaci se spádovým systémem ROCKFALL. Skladba střechy zajišťuje požadované akustické parametry, tepelněizolační vlastnosti a bezpečný odvod srážkové vody z plochy střechy. Za účelem zamezení šíření hluku do okolí jsou některé technologie v objektu izolovány speciálními zvukovými izolacemi, které splní vysoké požadavky na akustiku. Budova je vyprojektována tak, že většina energie pro vytápění sušárny pochází z rekuperace tepla z hlavní výrobní linky. V okolí nové briketárny budou provedeny další stavební úpravy.
Díky investici do vybudování linky na výrobu briket se ve výrobním závodě Bohumín vytvoří i nová pracovní místa.
Spuštění provozu briketárny navazuje na předchozí etapy modernizace ve výrobním závodě v Bohumíně, který patří mezi nejmodernější závody na výrobu izolací z kamenné vlny s důrazem na ekologii a životní prostředí.
Stavební izolace ROCKWOOL
ROCKWOOL, a.s. je součástí skupiny ROCKWOOL. Lokální zastoupení s výrobním závodem v České republice a 250 zaměstnanci je zaměřeno na výrobu stavebních nehořlavých, tepelných a akustických izolací pro budovy.

Kontakty:
Lukáš Klapil, Crest Communications Ostrava, E-mail: klapil@crestmorava.cz, Mobil: 603 824 194,
Halina Kučerová, ROCKWOOL, a.s., E-mail: halina.kucerova@rockwool.com, Mobil: 606 700 614

Prílohy

Foto_Rockwool_Linka na výrobu surových briket.jpg
Foto_Rockwool_Nová briketárna ROCKWOOL.JPG
Foto_Rockwool_stavba nové briketárny.jpg
108 AGENCYA LA MAISONARIELASENTAL LANDB4B INKASSOBALANCE CLUB BRUMLOVKABECHEROVKA LEMONDBEST EMPLOYERS - AON HEWITTBONATRANS GROUPCENTRAL PARK PRAHACODECOCOLEMAN S.I.CON CS s.r.o.,CTPČESKÁ RADA PRO ŠETRNÉ BUDOVYDACHSER CZECH REPUBLICDARAMISDŮM SE ZELENOU STŘECHOUEDENREDEDIFICE CONSTRUCTION & CONSULTINGEFKOELOPAKEMCOEPD - PALLADIUMFASHION ARENA OUTLET CENTERFORUM KARLINGES REALHARIBO CZHARIBO SKHB REAVISHOCHTIEF DEVELOPMENTHORMENHSBCHUISMAN KONSTRUKCEINVEST MORE 2015INVEST MORE 2016IROBOTKERAMIKA SOUKUPKetoMix CZKetoMix SKKOFOLAKURZ HORSKÉ MEDICÍNYLEXXUSLIGHTHOUSE GROUP - GALERIE HARFALIKO-SMANNERMČR v lezení na obtížnostMILLAMINISMIPIMMLÉKÁRNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍMORAVSKOSLEZSKÝ AUTOMOBILOVÝ KLASTRMORPHY RICHARDSMS DEVELOPMENT - PROJEKT ZAHRADAMT LEGALOBECNÍ DVŮROBCHODNÍ CENTRUM QUADRIOOLMAOLYMPIA TEPLICEOSTROJP3 CZP3 SKPALÁC FLÓRAPALÁC PARDUBICEPATÉ DU CHEFPHILADELPHIAPIONEER INVESTMENTS ČRPLZEŇSKÝ PRAZDROJ - MASTERPLZEŇSKÝ PRAZDROJ, VELKOPOPOVICKÝ KOZELPORGPRAZDROJ LIDEMPREZENTACE BRNA V NEW YORKU 1. - 2. 10. 2012PROFIAUTOREALITNÍ SPOLEČNOST ČESKÉ SPOŘITELNYREHABILITAČNÍ ÚSTAV HRABYNĚRENOMIA CZRI OKNAROCKWOOLROTARY INTERNATIONAL DISTRIKT 2240SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJESchwarzkopf ProfessionalSKROSSSOLIGHT HOLDING s.r.o.SPAR ČESKÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST S.R.O.Strojmetal Aluminium ForgingSUEZ WaterŠUMPERSKÁ PROVOZNÍ VODOHOSPODÁŘSKÁ SPOLEČNOSTTEVATHE ORCHARDTOUAXTROOSTWIJKUBM BOHEMIAVÍTKOVICE STEELVZÁŘÍ - FESTIVAL SVĚTLA A VIDEOMAPPINGUWOLF THEISSWWW.KDECHCIBYDLET.CZ