ENERGETICKÉ CENTRUM RECYKLACE V RAPOTÍNĚ DOSÁHLO ZA DVA ROKY ZAJÍMAVÝCH VÝSLEDKŮ

Publikované dňa: 30. 10. 2018 11:31 ENERGY FINANCIAL GROUP

Společnost se v posledních letech aktivně zabývá možnostmi druhotného využívání odpadů. Jednou z příležitostí je Energetické centrum recyklace bioodpadů Rapotín (ECR Rapotín) na Šumpersku. Je vybaveno nejmodernější německou technologií na recyklaci a využití biologicky rozložitelného odpadu, a to včetně obalů. Provoz ECR Rapotín byl spuštěn v roce 2016 a na konci kalendářního roku dosahoval tržeb kolem 2,5 mil. Kč. Letošní rok by však mohl překonat hranici 10 mil. Kč.

„V době, kdy jsme začali s budováním a zavedením v ČR dosud ojedinělé technologie třídění a zpracování biologicky rozložitelného odpadu, jsme předpokládali exit společnosti po vybudování projektu a tím i rychlou realizaci zisku, přičemž návratnost investice u energetických projektů se běžně pohybuje kolem 10-15 let. Ale díky vývoji projektu s ohledem na nové technologické trendy a principy cirkulární ekonomiky jsme postupně přehodnotili naši strategii a exit se nekonal. Podle našich odhadů se doba návratnosti projektu pohybuje okolo 7 let," komentuje nárůst využívání služeb Energetického centra Tomáš Voltr, místopředseda představenstva Energy financial group. „Rok 2016 jsme uzavírali s celkovým výnosem kolem 2,5 mil. Kč. V roce 2017 došlo k nárůstu na necelých 9 mil. Kč a v roce 2019, kdy plánujeme zapojit do provozu jednotku na úpravu bioplynu na biometan, očekáváme cca 25 mil. Kč, přičemž ekonomika projektu se bude po roce 2019 i nadále zlepšovat," vyhodnocuje Tomáš Voltr.

ECR Rapotín je projektem investiční skupiny Energy financial group (EFG). ECR bylo vybudováno v areálu bývalých skláren v obci Rapotín v Olomouckém kraji a zajišťuje jak svoz, příjem a třídění odpadů, tak i provoz bioplynové stanice. Centrum zpracovává ročně kolem 30 000 tun bioodpadu a jeho produkty, bioplyn a organicko-minerální hnojiva, jsou dále beze zbytku využívány. Odpad je přijímán a zpracováván ve dvou oddělených halách, podle druhu a kategorie. Kladivový separátor je schopen oddělit jakýkoliv obal (plast, kov, papír, sklo) od využitelné suroviny. Díky této technologii je bioplynová stanice v ECR Rapotín schopna zpracovat jakýkoliv bioodpad, včetně prošlých konzerv nebo zabalených živočišných produktů, na bioplyn. Bioplyn se prostřednictvím kogenerační jednotky přemění na elektrickou a tepelnou energii, které jsou pro stanici jedním ze tři zdrojů příjmu. Přebytečné teplo využívá část obyvatel Rapotína pro ohřev vody a vytápění, elektrická energie se dodává do distribuční soustavy.

V současné době se připravuje projekt instalace jednotky na úpravu bioplynu na biometan a jeho vtláčení do distribuční soustavy.

Marcela Štefcová
Ostrovní 126/30
gsm: + 420 731 613 669
e-mail: marcela.stefcova@crestcom.cz

Informace pro editory

Investiční skupina Energy financial group a. s. (EFG) prostřednictvím svých dceřiných společností buduje a provozuje od roku 2006 projekty zaměřené na produkci energií z obnovitelných zdrojů. Je lídrem v segmentu energetického zpracování biologicky rozložitelných odpadů a upgradu bioplynu na biometan využitelný například jako biopalivo II. generace, tzv. BioCNG. Společností vybudované a spravované moderní energetické recyklační centrum (ECR) v Rapotíně u Šumperka je vybaveno nejmodernější technologií a bylo jedním z prvních zařízení svého druhu v České republice. EFG se významně podílí na vývoji nových technologií ve spolupráci s českými univerzitami, věnuje se problematice ukládání elektrické energie a výrobě energie v solárních elektrárnách. Vizí společnosti je podpora zodpovědného nakládání s odpady a snaha přispět k rozvoji energetického segmentu šetrnému k životnímu prostředí.

Prílohy

EFG_ECR Rapotin_1.jpg
EFG_ECR Rapotin_2.jpg
108 AGENCYA LA MAISONARIELASENTAL LANDB4B INKASSOBALANCE CLUB BRUMLOVKABECHEROVKA LEMONDBEST EMPLOYERS - AON HEWITTBONATRANS GROUPCENTRAL PARK PRAHACODECOCOLEMAN S.I.CON CS s.r.o.,CTPČESKÁ RADA PRO ŠETRNÉ BUDOVYDACHSER CZECH REPUBLICDARAMISDŮM SE ZELENOU STŘECHOUEDENREDEDIFICE CONSTRUCTION & CONSULTINGEFKOELOPAKEMCOEPD - PALLADIUMFASHION ARENA OUTLET CENTERFORUM KARLINGES REALHARIBO CZHARIBO SKHB REAVISHOCHTIEF DEVELOPMENTHORMENHSBCHUISMAN KONSTRUKCEINVEST MORE 2015INVEST MORE 2016IROBOTKERAMIKA SOUKUPKetoMix CZKetoMix SKKOFOLAKURZ HORSKÉ MEDICÍNYLEXXUSLIGHTHOUSE GROUP - GALERIE HARFALIKO-SMANNERMČR v lezení na obtížnostMILLAMINISMIPIMMLÉKÁRNA VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍMORAVSKOSLEZSKÝ AUTOMOBILOVÝ KLASTRMORPHY RICHARDSMS DEVELOPMENT - PROJEKT ZAHRADAMT LEGALOBECNÍ DVŮROBCHODNÍ CENTRUM QUADRIOOLMAOLYMPIA TEPLICEOSTROJP3 CZP3 SKPALÁC FLÓRAPALÁC PARDUBICEPATÉ DU CHEFPHILADELPHIAPIONEER INVESTMENTS ČRPLZEŇSKÝ PRAZDROJ - MASTERPLZEŇSKÝ PRAZDROJ, VELKOPOPOVICKÝ KOZELPORGPRAZDROJ LIDEMPREZENTACE BRNA V NEW YORKU 1. - 2. 10. 2012PROFIAUTOREALITNÍ SPOLEČNOST ČESKÉ SPOŘITELNYREHABILITAČNÍ ÚSTAV HRABYNĚRENOMIA CZRI OKNAROCKWOOLROTARY INTERNATIONAL DISTRIKT 2240SDRUŽENÍ PRO ROZVOJ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJESchwarzkopf ProfessionalSKROSSSOLIGHT HOLDING s.r.o.SPAR ČESKÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST S.R.O.Strojmetal Aluminium ForgingSUEZ WaterŠUMPERSKÁ PROVOZNÍ VODOHOSPODÁŘSKÁ SPOLEČNOSTTEVATHE ORCHARDTOUAXTROOSTWIJKUBM BOHEMIAVÍTKOVICE STEELVZÁŘÍ - FESTIVAL SVĚTLA A VIDEOMAPPINGUWOLF THEISSWWW.KDECHCIBYDLET.CZ