AKO MÔŽETE OPRAVIŤ MENŠIE POŠKODENIE LAKU AUTA?

Publikované dňa: 3. 1. 2019 13:50 PROFIAUTO

Je veľa možností, ako môžete prísť k malým i väčším škrabancom na aute. Zle odhadnutá vzdialenosť od krajnice či pätníku, odreniny spôsobené inými autami na parkoviskách supermarketov alebo odlietavajúce kamienky v zime. Prirátajme si k tomu ešte posypovú soľ, ktorá urýchľuje koróziu a po pár mesiacoch máme pekne odreté auto. Musíme ísť ale s každým škrabancom do lakovne?

Závisí to hlavne na tom, kto je ako zručný a na čo si trúfne. V dnešnej dobe je niekoľko spôsobov, ako si s malými škrabancami poradiť. A keď už sa niekto rozhodne opraviť si ich sám, mal by poznať pár základných pravidiel a urobiť si jasno v tom, čo na opravu laku použiť. Najskôr musíte vedieť odlíšiť, o aké škrabance ide. Či sú to len povrchové odreniny bez poškodenia farebnej vrstvy a základovej farby alebo či je farebná vrstva poškodená. Najhoršie je, keď sú škrabance také hlboké, že je potrebné najskôr vyrovnať deformácie do hladkej plochy.

Druhým krokom je zhodnotenie, či stačí lokálna oprava laku alebo je potrebná oprava komplexná. Pri lokálnej oprave laku sa dá v niektorých prípadoch predísť samotnému lakovaniu. Celkové poškodenie laku vozidla by však malo byť menšie ako 10 % z celkovej plochy.

Pri týchto malých opravách sa dajú využiť napríklad retušovacie fixky a perá, ktoré opravia drobné odreniny a škrabance na povrchovej vrstve laku, ale tie hlbšie bohužiaľ nie. Na tie slúžia hotové lakovačské brúsne pasty, pri výbere ktorých je veľmi dôležité overiť si kód laku. Ten sa uvádza v dokladoch vozidla alebo na typovom štítku priamo v aute. Týchto malých pomocníkov zakúpite takmer v každom hypermarkete, obchodoch pre domácich majstrov a špecializovaných predajniach.

„S komplexnou opravou laku je však potrebné vyhľadať odborníka, ktorý disponuje nielen kvalitným vybavením, ale má i skúsenosti a vie, ako opravu urobiť. Vo väčšine prípadov je potrebné urobiť nielen lakovačské, ale i karosárske práce," hovorí riaditeľ značky ProfiAuto pre ČR a SR Jindřich Krejčí.

K tomu už musíte mať brúsne kotúče, karosársky tmel, lak v potrebnom odtieni, lakovaciu pištoľ a ten správny lakovačský um. Keď už sa totiž majiteľ auta rozhodne túto opravu podstúpiť, nechce mať na laku zaschnuté kvapky. Táto komplexná oprava je náročnejšia nielen na vybavenie a skúsenosti, ale i cenovo. Odborníkov je možné nájsť aj v sieti servisov ProfiAuto, ktorých môžete kontaktovať cez bezplatnú mobilnú aplikáciu alebo internet.

O ProfiAuto:
• Značka združuje nezávislé autoservisy a predajcov náhradných dielov
• V Českej republike, na Slovensku a v Poľsku je do siete zapojených viac ako 240 obchodov a veľkoobchodov a viac ako 1 600 autoservisov
• Na český a slovenský trh vstúpila značka v roku 2016
• Medzi aktivity značky patrí medzinárodný motoristický veľtrh ProfiAuto Show
• Vodiči môžu využiť bezplatné servisné prehliadky na akciách PitStop

Kontakt pre médiá:
Lukáš Klapil, Crest Communications, Tel: 00420 603 824 194, E-mail: klapil@crestmorava.cz
Jindřich Krejčí, ProfiAuto CZ a SK, Tel: 00420 602 705 777, E-mail: krejci@moto-profil.pl

Prílohy

Ilustračné foto_1.jpg