SK CZ EN

RADEGAST PATŘÍ V ŠETŘENÍ S VODOU K NEJLEPŠÍM NA SVĚTĚ. NA VÝROBU JEDNOHO PŮLLITRU PIVA POTŘEBUJE JENOM 1,26 LITRU VODY

Publikované dňa: 3. 6. 2019 7:37 PLZEŇSKÝ PRAZDROJ, PIVOVAR RADEGAST

Sucho a nedostatek vody je velkým problémem posledních let. Velká výzva je to především pro zemědělské a průmyslové podniky. Pivovar Radegast je ve snižování spotřeby vody a dopadů výroby na životní prostředí světovou špičkou. Za posledních 10 let nošovický pivovar investoval do vodohospodářských projektů desítky milionů korun a během tohoto období snížil spotřebu vody téměř o 40 %. V roce 2018 spotřeboval na výrobu 1 hl piva pouze 2,51 hl vody, což je téměř na hranici technologických, provozních a ekonomických možností.

Celosvětový pivovarnický průměr ve spotřebě vody se pohybuje kolem 4-5 hl vody na 1 hl piva. Nejlepší tuzemské pivovary dokáží stáhnout spotřebu vody třeba až ke 3 hl na 1 hl piva. A pak je tady nošovický pivovar Radegast, který se dostal ještě mnohem dál a v současné době patří ve snižování vody k nejlepším na světě.

„V roce 2018 jsme dosáhli historického milníku, který se bude těžko překonávat nejen v tuzemském, ale i v celosvětovém měřítku. Spotřebou 2,51 hl vody na výrobu 1 hl piva jsme dosáhli nejlepšího výsledku v historii našeho pivovaru," uvedl Ivo Kaňák, manažer pivovaru Radegast a k možnému budoucímu vývoji doplnil: „Meziroční snižování spotřeby vody je stále obtížnější a pomalejší proces. Minimální hranici, kam je možné se ve snižování spotřeby vody posunout, neznáme. Víme jen, že v našem pivovaru jsme této hranici již velmi blízko."

Snižování spotřeby vody a boj se suchem je v pivovaru Radegast prioritou i do budoucna. Grantový program Radegast lidem například letos podpoří projekty, které řeší problémy se suchem, pracují s využitím dešťové vody, případně vzdělávají veřejnost v oblasti hospodaření s vodou.

Pivovar Radegast potřebuje v současnosti na výrobu 1 hl piva o 38 % méně vody než před 10 lety, kdy spustil vodohospodářské projekty s cílem snížit spotřebu vody v pivovaru. V roce 2018 tak spotřeboval na výrobu 100 litrů piva (1 hl) pouze 251 litrů vody (2,51 hl). Takže na jeden půllitr piva stačilo použít jenom 1,26 litru vody. Před spuštěním projektů na snižování spotřeby vody to bylo více než 2 litry vody na jeden půllitr piva.

Údaj o spotřebě vody potřebné na výrobu piva se skládá nejen z vody přímo obsažené v pivu, ale také z vody na mytí lahví, z vody na mytí sudů, ze sanitace na provozech nebo třeba i z vody používané na sociálních zařízeních v prostorech pivovaru.

„Skvělých výsledků jsme dosáhli jednak díky nastavení jasné strategie a tvrdých cílů, jednak zapojením všech zaměstnanců pivovaru, kteří často přispěli vlastními zlepšovacími návrhy. Společně jsme zavedli do výrobního procesu tři základní vodohospodářské principy. V nošovickém pivovaru jsme spotřebu vody snížili, umíme ji opakovaně využít a také ji recyklovat," řekl Ivo Kaňák a dodal: „Bez moderních technologií se současné pivovarnictví již neobejde. Obzvláště, pokud to v pivovarech s minimalizací dopadů výrobního procesu na životní prostředí myslí opravdu vážně."

Pivovar Radegast investoval za posledních 10 let do projektů snižujících spotřebu vody při výrobě piva desítky milionů korun. Všechny realizované projekty přinášejí každoroční úsporu ve stovkách tisíc hektolitrů vody. Velmi rychlé zlepšení ve spotřebě vody v letech 2008 až 2013 přinesly hlavně investice do nových technologií. Pivovar pořídil vzduchové kompresory nové generace pro výrobu stlačeného vzduchu s rekuperací tepla umožňující efektivnější ohřev chladicí vody, upravil sanitační procesy nebo zavedl nový postup při vymývání pivních sudů. S tím souvisely další opatření jako zavedení denního monitoringu a reportování spotřeby vody nebo školení zaměstnanců.

„Snižování spotřeby vody v dalších letech probíhalo zejména optimalizací zavedených procesů. Jen v loňském roce jsme optimalizovali procesy na stáčírně lahví nebo při sanitaci ležáckých tanků. Letos proběhne optimalizace čerpání podzemní vody na sladovně," upřesnil Jiří Toman, vodohospodář a projektový specialista v pivovaru Radegast.

Pivovar Radegast je průkopníkem nejen ve snižování spotřeby vody, ale také má propracovaný a důkladný čtyřstupňový kontrolní systém hlídající kvalitu vody. Systém zahrnuje kontrolu vody u dodavatele, kontrolu vody v pivovaru externí akreditovanou laboratoří, kontrolu vody v pivovaru vlastní laboratoří a on-line biomonitoring vody. Ve speciální nádrži hlídají kvalitu vody také pivovarští pstruzi. Každý rok se v nádrži vystřídá asi 40 pstruhů.

Radegast vaří pivo z beskydské vody, slad si vyrábí ve vlastní sladovně a používá moravský chmel. Od doby, kdy v roce 1970 uvařil sládek Jaromír Franzl první pivo Radegast s jeho typicky hořkou chutí, se toho hodně změnilo. Přišly nové a moderní technologie, ale odkaz prvního nošovického sládka vařit v pivovaru Radegast kvalitní a hořké pivo s nezaměnitelnou chutí přetrval až do současnosti.

Poznámky pro editory
• V pivovaru Radegast se vaří pivo od roku 1970. Oblibu si získalo díky své charakteristické výrazně hořké chuti. Nyní je pivovar Radegast součástí společnosti Plzeňský Prazdroj
• Pivovar Radegast je vyhledávaným turistickým cílem, který každoročně navštíví téměř 50 tis. lidí. Je součástí projektu Technotrasa, kam patří nejvýznamnější památky Moravskoslezského kraje.
• S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v regionu a největším exportérem českého piva.
• Za pozitivní působení v oblasti společenské odpovědnosti získal v roce 2018 Plzeňský Prazdroj čtyři významná ocenění v soutěži Business pro společnost TOP odpovědná firma a stal se tak jednou z nejoceňovanějších českých společností v oblasti firemní odpovědnosti v České republice.

Prílohy

Obrázky
Foto_Pivovar Radegast_Stáčírna lahví.jpg
Foto_Pivovar Radegast_Stáčírna lahví.jpg
Foto_Pivovar Radegast_Stáčírna sudů.jpg
Foto_Pivovar Radegast_Stáčírna sudů.jpg
Foto_Pivovar Radegast_Varna Jaromíra Franzla.jpg
Foto_Pivovar Radegast_Varna Jaromíra Franzla.jpg
Foto_Pivovar Radegast.JPG
Foto_Pivovar Radegast.JPG
Foto_Radegast_čepování piva.jpg
Foto_Radegast_čepování piva.jpg
Foto_Radegast_ilustrační foto_beskydská voda.JPG
Foto_Radegast_ilustrační foto_beskydská voda.JPG
Foto_Radegast_ilustrační foto_pivo.jpg
Foto_Radegast_ilustrační foto_pivo.jpg
Súčasní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Dr. Maye 468/3, 709 00 Ostrava-Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Sme členom Asociácie
Public Relations Agentúr (APRA)
od 28. júna 2005.
Sme držiteľom CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. decembra 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.