SK CZ EN

ROTER HAHN: JIHOTYROLSKÝ KNÖDLE VLÁDNE KAŽDÉ SEZÓNĚ

Publikované dňa: 16. 7. 2019 10:30 ROTER HAHN

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

Tradiční pokrm „knödle" má v této zemi dlouholetou historii. V zámecké kapli Hocheppan dokonce existuje freska z roku 1 100, na které je namalována osoba a pochutnává si zrovna na jednom z lokálních knedlíků. Právě v těchto dobách byly knedlíky jídlem všech rytířů a aristokratů. Tři dny v týdnu - úterý, čtvrtek a sobota byly speciálně vyhrazeny tomuto jihotyrolskému jídlu. Základní pravidlo při jejich formování je mít vždy dlaně navlhčené a hmotu dobře do kulata stlačovat. Následně už při servírování je důležité dbát na místní zvyk, kdy se používá vždy jen vidlička a nikdy se nesmí krájet nožem. To by totiž znamenalo, že selka knedlík neuvařila dost dobře a těsto je tvrdé.

Jaro: Kopřivové knödle na Zmailerhofu
Zpoza kopce nad obcí Schenna vyhlíží statek Zmailer-Hof, který je ideálním cílem pro turisty, kteří chtějí poznat zdejší krásnou divokou přírodu. Na statku je část historické selské budovy památkově chráněná, a to tam, kde se nachází kuchyně, hala a nádherné fresky u vchodu do domu. Na slunečné terase či v útulné selské světnici si hosté mohou užívat delikatesy ze statku. Za návštěvu stojí už jen zdejší výtečné ovocné šťávy. Místní specialitou je také zejména oblíbené jídlo jihotyrolských pánů. Na tomto šenku si hosté mohou pochutnat například na kopřivových, sýrových či špekových knedlících se salátem (na jaře i s pampeliškami). Recepty na originální domácí knedlíky včetně těch kopřivových jsou dostupné právě v selské kuchařce.

Léto: Marillenknödel z Rauthofu
Přijet, nadechnout se a přivonět - statek Rauthof nadchne nádherným výhledem do okolí na kotlinu Merana a zejména přitažlivou vůní, která se line ze selské světnice. Z verandy je tak možné pozorovat dění v otevřené kuchyni a třeba se i přiučit pár místních kulinářských triků. Kdo se chce raději nechat překvapit, může na prosluněné terase jen odpočívat a poté si užít pokrm z čerstvých, vlastními silami vypěstovaných, surovin. Léto je tu ve znamení meruňkových knedlíků. Kdo na ně dostal chuť už teď, může si je udělat díky receptu z poctivé kuchařky Roter Hahn.

Podzim: Rohnenknödel na Schnalshuberhofu
Na statku Schnalshuberhof udává tón příroda, venku už čekají zralé hrozny na svou sklizeň
a zemi čekají bujará vinobraní. Doba, kdy země pomalu ulehá k odpočinku a oslavuje se konec sklizně. Uvnitř biostatku se skrývají památkově chráněné světnice, které umocňují zdejší klid, kde čas určuje jen roční období. Všude je cítit zcela jedinečná a především zdravá atmosféra. Výlet do minulosti hosté zažijí
v tak zvané "novinové" světnici. Na jejích obkladech jsou totiž k prohlédnutí noviny z dřívějších časů. Výbornou možností pro turisty i místní je také nově zřízená prodejna na statku, kde si každý může zakoupit poctivé bioprodukty nebo v selském šenku ochutnat knedlíky z červené řepy.

Zima: Speckknödel z Hofschanku Niedermair
Nebi téměř na dosah, vysoko nad městečkem Kastellbell pod horou Trumsberg leží statek Niedermairhof. Nejen, že se ze slunné terasy nabízí fantastický výhled dolů na Vinschgau a do údolí Martelltal, ale nachází se tu i příjemné posezení, kde každý může objevit svůj vnitřní klid a relaxovat tak po náročné túře ve zdejších horských stezkách. Rodina Kaserer používá při přípravě jídel mnoho vlastních produktů. Lze tedy v tuto roční dobu ochutnat právě proslulé špekové knedlíky.

Ten, kdo se však nechce pouštět do experimentů a touží si užít Tyrolský knedlík ve své autentické podobě, může vyhledat některý ze 41 selských šenků „Roter Hahn." Tady selky připraví ty nejrůznější druhy knedlíků, jakou jsou špenátové knedlíky, játrové, bylinkové, či sýrové knedlíky, podle tradičních receptů a převážně z vlastních produktů. To určitě ocení každý požitkář a gurmán.

Návštěvníky do Jižního Tyrolska zve přibližně 1 700 členských statků značky Roter Hahn. Nabízí kvalitní, moderní a komfortní ubytování. Hosté se mohou těšit na rodinou atmosféru nejen díky malebným apartmánům, které jsou strukturované maximálně po pět apartmánech osm 8 pokojích, ale také díky pohostinným, vřelým a laskavým hospodářům. Farmáři zajisté ocení i každou přiloženou ruku k dílu a výpomoc na farmě, na oplátku svým hostům nabídnou ochutnat kvalitní domácí produkty ze statku.


Svou farmu naleznete na stránkách Roter Hahn: https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/apartmany-a-pokoje/

O značce kvality Roter Hahn
Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1998. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality - čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek - jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2018 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: http://www.roterhahn.cz/cz/

Objednejte zdarma si nový katalog (pouze v italském a německém jazyce):
https://www.roterhahn.cz/cz/dovolena-na-statku-v-jiznim-tyrolsku/katalog/

Nebo nás také můžete navštívit na: Facebook | Instagram | Pinterest


Pro více informací kontaktujte:
Agenturu Crest Communications a.s.

Michaela Janoušková
Account Manager

Crest Communications a.s.
Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
GSM: +420 778 543 041
e-mail:michaela.janouskova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

Marie Petrovová
Account Executive

Crest Communications a.s.
Ostrovní 126/30
110 00 Praha 1
GSM: +420 778 412 121
e-mail:marie.petrovova@crestcom.cz
www.crestcom.cz

Prílohy

Obrázky
_D0Y9754_8x.jpg
_D0Y9754_8x.jpg
004_15_E7T4045_8.jpg
004_15_E7T4045_8.jpg
047_D0Y2295x8.jpg
047_D0Y2295x8.jpg
198sbb_E7T2520_8.jpg
198sbb_E7T2520_8.jpg
Súčasní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Dr. Maye 468/3, 709 00 Ostrava-Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Sme členom Asociácie
Public Relations Agentúr (APRA)
od 28. júna 2005.
Sme držiteľom CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. decembra 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.