KDO JSOU NEJLEPŠÍ ZAMĚSTNAVATELÉ ČESKÉ REPUBLIKY 2010/2011? JAKÉ JSOU TRENDY V MOTIVOVANOSTI A SPOKOJENOSTI?

Publikované dňa: 19. 4. 2011 21:48 BEST EMPLOYERS - AON HEWITT

PRAHA – Dnes byly vyhlášeny výsledky 8. ročníku studie Best Employers Česká republika. Každoročně je tato studie pořádána v celosvětovém rozsahu společností Aon Hewitt, největší poradenskou a outsourcingovou firmou v oblasti řízení lidských zdrojů na světě.

Do studie se letos v České republice přihlásilo 71 společností z různých odvětví a podmínky účasti nakonec splnilo 62 společností. O umístění nerozhoduje porota či subjektivní názor vedení ani jméno, obor či velikost firmy. Mezi nejlepší zaměstnavatele mohou patřit jen ty firmy, které mají vysokou motivovanost a názorovou shodu mezi manažery a zaměstnanci.

Žebříčky nejlepších zaměstnavatelů byly sestaveny ve dvou kategoriích. V kategorii velkých společností (Top 3) se v čele umístila softwarová společnost Red Hat Czech s.r.o. Radovan Musil, ředitel vývojového centra, k vítězství řekl: „Největší hodnotu ocenění vidím v tom, že vzniklo nejen jako vyjádření názoru top managementu, ale především na základě odezvy našich zaměstnanců, mých kolegů. Ti tak potvrdili, že naše firemní kultura, opírající se především o svobodu a otevřenost, je to pravé."

Na prvním místě v kategorii malých a středních společností (Top 10) se umístila společnost Amgen s.r.o., podnikající ve farmaceutickém průmyslu. Martina Hauserová, personální manažerka firmy, k vítězství uvedla: „V letošním roce jsme se do studie přihlásili úplně poprvé a podařilo se nám rovnou vyhrát; proto nás toto ocenění těší dvojnásob. Potvrzuje se tak, že kroky managementu společnosti směrem k zaměstnancům jsou správné. Vítězstvím jsme sami sobě nastavili velmi vysokou laťku pro účast v příštím ročníku, jehož se rovněž hodláme zúčastnit."

Elitní třináctka nejlepších zaměstnavatelů ČR 2010/2011:

kategorie Velké společnosti:

1. Red Hat Czech s.r.o. - IT/Software
2. MICROSOFT s.r.o. - IT/Software
3. Philip Morris ČR a.s. - Rychloobrátkové zboží

kategorie Malé a střední společnosti:

1. Amgen s.r.o. - Farmaceutický průmysl
2. ORIFLAME SOFTWARE s.r.o. - IT/Software
3. Et netera a.s. - IT/Software
4. AQUASOFT spol. s r.o. - IT/Software
5. ComAp, spol. s r.o. - IT/Software
6. AVAST Software a.s. - IT/Software
7. 3 M Česko, spol. s r.o. - Diverzifikované technologie a produkty
8. DuPont CZ s.r.o. - Chemický průmysl
9. Hilti ČR spol. s r.o. - Stavební průmysl
10. HENKEL ČR, spol. s r.o. - Rychloobrátkové zboží

Čím se nejvíce odlišují nejlepší zaměstnavatelé od ostatních?

Nejlepší zaměstnavatelé mají v průměru o 34 % více motivovaných zaměstnanců v porovnání s ostatními společnostmi na trhu. ¾ jejich lidí firmu chválí navenek, jsou proaktivní a přicházejí s novými nápady. Tento typ chování s sebou samozřejmě přináší i lepší obchodní výsledky. Nejlepší zaměstnavatelé vykazují oproti průměru o 15 % vyšší návratnost pro akcionáře a mají vyšší tržby na zaměstnance než zaměstnavatelé průměrní. Lépe vycházejí také personální ukazatele; například nejlepší zaměstnavatelé mají průměrnou absenci z důvodu nemoci na zaměstnance 2,5 dne, přičemž ostatní společnosti se trápí čtyřnásobnou absencí (10 dní). Nejlepší zaměstnavatelé mají také v průměru o 60 % nižší dobrovolnou fluktuaci. U vítězných společností vidíme až o 30 % vyšší motivovanost manažerů oproti ostatním účastníkům. Rozdíl mezi motivovaností manažerů a zaměstnanců je však obvykle velmi nízký - do 10 %.

Ty nejlepší nejvíce odlišuje také to, že dávají svým zaměstnancům pocit, že jsou to nejcennější, co společnost má. Nejlepší zaměstnavatelé hodně dbají na pověst společnosti i na vnitřní soulad s touto pověstí. Dávají svým lidem nejen adekvátní finanční odměny a benefity, ale i nefinanční uznání. Zaměstnanci jsou také spokojeni s možnostmi růstu u příslušných společností. Jejich vyšší spokojenost je vidět naprosto ve všech odpovědích na více než 80 otázek z pracovního života, které se sledují v dotazníku.

Průměrná motivovanost klesá...

„Letošní výsledky studie v České republice zrcadlí trend ve světě, a to je pokles průměrné motivovanosti. V porovnání z roku na rok jde o pokles 3 %, v dlouhodobější perspektivě o 2 %", komentuje letošní výsledky Tereza Kožuská, projektová manažerka studie v ČR. Zajímavým výsledkem je také to, že průměrná motivovanost těch nejlepších zaměstnavatelů oproti loňskému roku ještě vzrostla, a to o 7 %. Co je důvodem poklesu průměrné motivovanosti? Nejvíce jsou lidé nespokojení s firemními politikami a postupy nastavovanými vrcholovým vedením, dále se zpětnou vazbou a nefinančním uznáním poskytovaným jejich nadřízenými, s respektem kolegů a zdroji potřebnými pro práci. Naopak u těch nejlepších zaměstnavatelů oproti loňsku vzrostla spokojenost s uznáním ze strany vrcholového vedení a s jeho schopností vést společnost k cíli; lidé mají silnější pocit souladu mezi pověstí společnosti navenek a realitou uvnitř, líbí se jim jejich pracovní prostředí i poskytované benefity.

Vrcholoví manažeři mají rádi náročné úkoly...

Motivovanost vrcholových manažerů u nejlepších zaměstnavatelů je v průměru o 7 % vyšší než u ostatních společností. Vrcholoví manažeři u nejlepších zaměstnavatelů ve srovnání s ostatními letos lépe hodnotí příležitosti rozvoje a jejich efektivitu, povyšování a odměňování založené na výkonu i poskytovanou zpětnou vazbu. Oceňují, že dostávají náročné úkoly a k jejich plnění mají dostatek pravomocí i zdrojů. Vítají, že nabízené benefity odpovídají jejich potřebám a že finanční motivace mají často dlouhodobý charakter.

Poznámka pro vydavatele:

Metodologie studie

Do studie se mohou přihlásit společnosti, které mají alespoň 50 stálých zaměstnanců a které na českém trhu působí alespoň dva roky. Po celou dobu trvání studie bylo přímo osloveno více než 600 nejvýznamnějších firem působících v České republice. Společnosti se o studii mohly dozvědět na stránkách časopisu HR Management, HR Forum, dalších deníků a odborných časopisů, na serveru jobs.cz a na oficiálních stránkách studie www.BestEmployers.cz.

Stanovení žebříčku nejlepších zaměstnavatelů vychází ze dvou základních faktorů - míry motivovanosti a míry souladu. Míra motivovanosti je získána z průzkumu mezi zaměstnanci a určuje procento zaměstnanců, kteří mohou být považováni za motivované. Míra souladu popisuje vztah mezi potřebami zaměstnanců, pohledem vedení společnosti a politikami a nástroji, které společnost využívá v personální práci. Výpočtem těchto dvou charakteristik a jejich váženým průměrem každá společnost získá bodové ohodnocení, které určuje pořadí společností v žebříčku.

Klíčovým pojmem pro stanovení pořadí společností v žebříčku je tzv. motivovanost (engagement) zaměstnanců. Motivovanost je v průzkumech společnosti Aon Hewitt definována jako stav citového a intelektuálního zapojení zaměstnance do dění ve firmě, který je charakterizován třemi modely chování:
- zaměstnanci se o firmě vyjadřují pozitivně před svými spolupracovníky, přáteli, potenciálními zaměstnanci a klienty (Say);
- zaměstnanci chtějí pracovat pro firmu i v budoucnu (Stay);
- zaměstnanci v práci vynakládají mimořádnou snahu a nasazení, které přispívá k lepším výsledkům firmy (Strive).

Studie využívá k průzkumu následující 3 nástroje:
1. Průzkum motivovanosti mezi zaměstnanci zúčastněných společností.
2. Dotazník pro vedení společnosti - shromažďuje názory nejvyššího vedení firmy.
3. Audit personálních politik - dotazník zkoumající personální praktiky a politiky ve společnosti.

Aon Hewitt - organizátor studie

Společnost Aon Hewitt je největší mezinárodní poradenská a outsourcingová společnost zabývající se problematikou řízení lidských zdrojů na světě. Více než 29 000 zaměstnanců firmy Aon Hewitt v 90 zemích světa pomáhá společnostem získávat konkurenční výhodu pomocí vytváření motivované a efektivní pracovní síly.

Už více než 70 let vyniká společnost Aon Hewitt netradičními řešeními, službami a produkty v oblasti řízení lidských zdrojů, které jejím klientům pomáhají dosahovat měřitelných úspěchů a zřetelného náskoku před konkurencí.

V České a Slovenské republice společnost Aon Hewitt poskytuje již 14 let poradenské služby v oblastech firemních restrukturalizací a změn, zvyšování efektivity řízení lidských zdrojů, peněžního a nepeněžního odměňování a v oblastech talent managementu, rozvoje vedení a motivovanosti zaměstnanců.

Aon Hewitt poskytuje metodologii pro studii Best Employers a provádí výzkum toho, čím se společnosti nejlepšími zaměstnavateli stávají. Další informace o společnosti Aon Hewitt lze nalézt na internetové stránce www.aonhewitt.com.

Jana Bakešová
Tel.: + 420 222 927 111