PŘIJĎTE SI V ÚTERÝ 11. ŘÍJNA PRO ORIGINÁLNÍ KNIŽNÍ ZÁLOŽKU S KOMIKSY JANA HOFMANA, KTERÉ UPOZORŇUJÍ NA ŽIVOT ŽEN S METASTATICKOU RAKOVINOU PRSU

Publikované dňa: 4. 10. 2016 14:40 ONKO Unie

ONKO Unie, o. p .s. pořádá dne 11. října 2016 od 19 hodin v pražském Divadle Rokoko benefiční představení divadelní hry Happy End pro onkologicky nemocné pacientky a jejich blízké. Představení je součástí osvětové kampaně „Nejsem na odpis“, která podporuje zlepšení kvality života pacientek s metastatickou rakovinou prsu.

V den benefičního představení bude probíhat na čtyřech místech v Praze doprovodná akce, při které budou dámami s růžovými batohy rozdávány kolemjdoucím knižní záložky s komiksy ilustrátora a herce Jana Hofmana. Ten je autorem ilustrací blogu, který následně vyšel i v knižní podobě (Kafe a cigárko) a pro kampaň „Nejsem na odpis" vytvořil krátké příběhy, které v odlehčené formě upozorňují na každodenní problémy a situace ze života nemocných žen.

„Byli bychom rádi, kdyby se téma metastatické rakoviny prsu dostalo do povědomí široké veřejnosti, protože se doposud, na rozdíl od časného stádia nemoci, velmi opomíjelo. Věříme, že i touto formou se o nemoci dozví více lidí a zvýší se jejich zájem o život takto nemocných žen. Čtyři různé typy originálních knižních záložek budou rozdávány mezi osmou a desátou hodinou a mezi patnáctou a sedmnáctou hodinou v okolí stanic metra Flora, Želivského, Anděl a I. P. Pavlova," říká Mgr. Petra Adámková, ředitelka ONKO Unie.

Kampaň „Nejsem na odpis" podpořily také herečky Dana Batulková a Jitka Smutná, které si samy zahrály onkologické pacientky v divadelní hře Happy End. Celý děj této tragikomické hry, napsané izraelskou dramatičkou a samotnou pacientkou s diagnózou rakoviny Anat Gov, se odehrává v nemocnici na chemoterapii, při které se setkají různé typy nemocných žen s různými pohledy na svou nemoc.

I při včasné diagnóze rakoviny prsu se u 30 % pacientek onemocnění vrátí ve formě metastatického stádia. Je proto třeba svůj zdravotní stav neustále sledovat, protože se nemoc může vrátit nečekaně, i několik let po vyléčení. Příznaky návratu jsou velmi nespecifické, například bolesti hlavy, kašel, metabolické potíže, bolest zad a podobně. Na metastatickou rakovinu prsu třeba pohlížet jako na chronické onemocnění podobné například cukrovce nebo Crohnově chorobě. Díky moderní léčbě se daří udržet vysokou míru kvality života pacientek v průměru 3 až 5 let, často je to 7 i více let. Ženy s touto nepříznivou diagnózou žijí normální všední život, pracují, starají se o rodinu, plánují a radují se s přáteli.

www.nejsemnaodpis.cz
www.onko-unie.cz

ONKO Unie, o. p. s., se od roku 2011 zaměřuje na pomoc pacientkám s onkologickými onemocněními, zejména ženských orgánů. Je platformou pro setkávání lékařů podílejících se na léčbě onkologických onemocnění, pacientů se zhoubnými nádory i dárců, jejichž společným cílem je podporovat zlepšení kvality života onkologicky nemocných v České republice.

Kontakt pro média:

Crest communications, a.s.