„HAPPY END“ A HAPPENING NA PODPORU ŽEN S METASTATICKOU RAKOVINOU PRSU

Publikované dňa: 14. 10. 2016 12:36 ONKO Unie

Říjen je celosvětově vnímán jako měsíc boje proti rakovině prsu a podpory onkologicky nemocných žen. Nezisková organizace ONKO Unie, o. p. s. se tomuto tématu věnuje dlouhodobě, přičemž v letošním roce se v rámci osvětové kampaně „Nejsem na odpis“ zaměřuje na pomoc ženám s metastatickou rakovinou prsu. Při té příležitosti ONKO Unie ve spolupráci s pražským Divadlem Rokoko uspořádala v úterý 11. října 2016 benefiční divadelní představení Happy End, kterého se jako hosté zúčastnili nejen lékaři a zástupci zdravotnických organizací, ale především samotné pacientky a jejich blízcí. Po skončení představení následovala živá diskuze s herečkami, dramaturgem Jiřím Janků i režisérem hry Arnoštem Goldflamem.

Ve stejný den se na čtyřech místech v centru Prahy (stanice metra Želivského, Flora, Anděl a I. P. Pavlova) konal také happening pacientek, které rozdávaly kolemjdoucím tematické knižní záložky s komiksy Jana Hofmana, představující s nadsázkou životní situace žen s touto diagnózou. Happening sklidil pozitivní ohlas, což potvrzuje i ředitelka ONKO Unie, o. p. s. Mgr. Petra Adámková. „Velmi nás potěšily reakce řady lidí, a to nejenom žen, ale překvapivě i mužů, na otevřenou komunikaci tématu, které bohužel bývá v naší společnosti spíše tabuizováno. Z příběhů, které jsme měli možnost si od kolemjdoucích vyslechnout, vyplývá jednoznačně, že o metastatické rakovině prsu je třeba mluvit a zabývat se životem žen - pacientek, jejich blízkých a komunikovat i možnosti léčby. Jenom tak přestanou být tyto ženy společností vnímány jako ty, které jsou na odpis."

Benefiční představení Happy End v divadle Rokoko vyvolalo další diskusi mezi přítomnými diváky. Ti shlédli neotřelou tragikomedii izraelské dramatičky Anat Gov, která hru Happy End napsala poté, co u ní lékaři diagnostikovali rakovinu. O své nemoci se rozhodla hovořit naprosto otevřeně a bez předsudků, což je i cílem kampaně „Nejsem na odpis". Jejími ambasadorkami se staly herečky Dana Batulková a Jitka Smutná, které ve hře ztvárňují onkologicky nemocné pacientky. Inscenace nabízí skvělé herecké výkony a ukazuje, jak se s rakovinou vyrovnat, aniž by člověk ztratil svobodu, důstojnost a hlavně optimismus.

www.nejsemnaodpis.cz
www.onko-unie.cz

ONKO Unie, o. p. s., se od roku 2011 zaměřuje na pomoc pacientkám s onkologickými onemocněními, zejména ženských orgánů. Je platformou pro setkávání lékařů podílejících se na léčbě onkologických onemocnění, pacientů se zhoubnými nádory i dárců, jejichž společným cílem je podporovat zlepšení kvality života onkologicky nemocných v České republice.

Kontakt pro média:

Crest communications, a.s.
Jana Bakešová
Gsm: +420 731 613 604
E-mail: jana.bakesova@crestcom.cz

ONKO Unie, o.p.s.
Petra Adámková
Gsm: +420 607 216 236
E-mail: petra.adamkova@onko-unie.cz
www.onko-unie.cz

Prílohy

OU_benefice_foto_01.JPG
Mgr. Petra Adámková (ředitelka ONKO Unie, o. p. s.) a Doc. MUDr. Vilma Marešová, CSc. (předsedkyně správní rady ONKO Unie) zahajují benefiční divadelní představení Happy End na podporu žen s metastatickou rakovinou prsu.
OU_benefice_foto_02.JPG
Diváci ocenili skvělé herecké výkony při závěrečné děkovačce.
OU_benefice_foto_03.JPG
Na představení navázala beseda s režisérem Arnoštem Goldflamem, dramaturgem Jiřím Janků a herečkami Danou Batulkovou, Jitkou Smutnou, Hanou Doulovou, Evellyn Pacolákovou a Radkou Fidlerovou (pozn.: zprava doleva).
OU_benefice_foto_04.jpg
Na čtyřech místech v centru Prahy probíhal i happenning pacientek s metastatickou rakovinou prsu.
e-mail: management@crestcom.cz
e-mail: info@crestmorava.cz