CZ SK EN

Di5 ARCHITEKTI INŽENÝŘI

http://www.di5.cz/

Architektonický ateliér di5 architekti inženýři s.r.o. vznikl v roce 1997. Tvoří ho architekti a inženýři, kteří úzce spolupracují v průběhu všech fází nového projektu. Společně se zabývají přípravou koncepce a návrhem projektu i následným řízením stavby a dohledem nad stavebními pracemi. Realizují projekty z oblastí rodinné a bytové zástavby, administrativních komplexů i občanské vybavenosti a využívají k projektování BIM technologie. Nejvýznamnějšími realizacemi jsou například budova hlavní správy společnosti ČEZ a.s., rezidenční projekty Vivus Uhříněves a Terasy Strašnice nebo dostavba v areálu Philip Morris. Mezi klienty patří také Škoda Auto, Národní divadlo v Praze či developerské společnosti VCES - člen mezinárodní skupiny Bouygues Construction, Skanska, Vivus a další.

Bim.Point je cloudový on-line nástroj pro práci s BIM modelem staveb vyvinutý společností di5.Tech (dceřiná společnost di5 architekti inženýři s.r.o.). Funguje nejen jako prohlížeč 3D modelu, ale také efektivně pracuje se všemi informacemi o projektu. Umožňuje data intuitivně číst, vyhledávat, třídit, exportovat a nabízí možnost vést evidenci informací a dokumentů připojených k jednotlivým stavebním prvkům. Tento nástroj pracuje s mezinárodně podporovaným datovým formátem IFC pro výměnu dat ve stavebnictví. Byl vyvinut pomocí open source technologií a je zcela nezávislý na softwaru, ve kterém byla data projektu vytvořena. V letošním ročníku soutěže Známka kvality získal Bim.Point čestné uznání za inovace v kategorii Výrobek - technologie pro stavebnictví a architekturu 2018.

Tiskové zprávy

Vydáno dne: 18. 12. 2018 9:24 Di5 ARCHITEKTI INŽENÝŘI

BIM se velmi rychle aklimatizuje na tuzemské podmínky. Podle Petra Matyáše, jednatele společnosti di5 architekti inženýři a předsedy Odborné rady pro BIM (czBIM), se nyní Česká republika v zavádění BIM do praxe řadí ke světové špičce po boku Velké Británie a severských států. Hnacím motorem soukromého sektoru jsou konkrétní výhody, které BIM přináší: transparentnost v řešení projektu, jednodušší komunikace nad projektem i vyšší kontrola nad výsledkem. Díky BIM technologii získává investor cenná data neboli tzv. digitální dvojče reálné stavby, se kterým může svou investici efektivně provozovat a spravovat následující desítky let v závislosti na životnosti objektu. Letos na podzim uplynul rok od vládního schválení Koncepce zavádění metody BIM v České republice a odborníci v oblasti BIM mají stále napilno: aktuálně pracují na vzniku Digitální technické mapy ČR a rekodifikaci stavebního zákona, které povedou ke zjednodušení územního plánování a stavebního řízení.

Zobrazit celou zprávu
Vydáno dne: 4. 12. 2018 10:12 Di5 ARCHITEKTI INŽENÝŘI

Závěr listopadu patřil již tradičně mezinárodní konferenci BIM World v Mnichově, která se zaměřuje na digitalizaci ve stavebnictví a především na technologii BIM. Informační modelování staveb se stalo hlavní hnací silou inovací a efektivity ve stavebnictví. Navíc zásadně ovlivňuje také facility management a šetří náklady na něj. Pojem „digitální dvojče“ staveb se skloňoval v mnoha příspěvcích zahraničních účastníků, a není tudíž pochyb, že je vnímán jako hlavní správná cesta pro BIM. Lze očekávat, že v blízké budoucnosti digitální model budov nahradí tradiční 2D dokumentaci, a to včetně funkčních schémat zapojení TZB systémů. Letošního ročníku BIM World se zúčastnilo více než 4 000 návštěvníků a 150 vystavovatelů z celého světa; v rámci dvoudenního programu vystoupilo na 100 řečníků.

Zobrazit celou zprávu
Vydáno dne: 18. 10. 2018 9:35 Di5 ARCHITEKTI INŽENÝŘI

Letošní konference BIM Day se jako již tradičně uskutečnila v prostorách Národní technické knihovny v Praze za účasti řady zahraničních i domácích odborníků na zavádění metody BIM do stavební praxe. O své zkušenosti se přijeli podělit nejen experti z Evropy, ale i ze Spojených arabských emirátů a Kataru. K velkému posunu a zajímavým realizacím nicméně došlo i na tuzemském trhu, který v porovnání se světem rozhodně nezaostává. Rok od schválení „Koncepce zavádění metody BIM v ČR“ byl na konferenci představen manuál SNIM pro specialisty v oboru TZB. Zároveň organizátor akce Odborná rada pro BIM (CZ BIM) zveřejnila Příručku BIM pro investory, kteří jsou společně se státem hlavními zadavateli zakázek, a tudíž hybateli trhu.

Zobrazit celou zprávu
Vydáno dne: 8. 10. 2018 10:23 Di5 ARCHITEKTI INŽENÝŘI

Stavebnictví 4.0 neboli digitalizace ve stavebnictví se nese v duchu progresivní technologie BIM, která skýtá široké možnosti uplatnění a úspor nákladů, času i lidských zdrojů. Jednou z velkých předností navrhování v BIM je 3D model a s ním spojená příležitost prezentovat navrhované objekty v rozšířené realitě, která zásadním způsobem usnadňuje komunikaci mezi všemi účastníky stavebního procesu. Jakým způsobem jednotlivé profese s BIM modelem pracují a jaký je skutečný pohled do útrob nového projektu? Vše si lze ideálně představit na konkrétním příkladu generální rekonstrukce administrativní budovy Nekázanka 11 v historickém centru Prahy. Za použití BIM při přípravě a realizaci stavby získal aktuálně autor projektu studio di5 architekti inženýři zvláštní cenu Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a czBIM v soutěži Stavba roku 2018.

Zobrazit celou zprávu
Vydáno dne: 19. 12. 2017 9:05 Di5 ARCHITEKTI INŽENÝŘI

V létě úspěšně zkolaudovaný rezidenční projekt Terasy Strašnice, do kterého se nyní stěhují majitelé nových bytů, se s pomocí BIM technologie podařilo dokončit dle stanoveného harmonogramu a s minimem kolizí i překročení nákladů na stavební práce. Výstavba 139 bytů v pěti domech v ulici U Hranic v Praze 10 začala v lednu 2016 a dokončena byla rok a půl od zahájení stavebních prací. Dispozice nových bytů se pohybují od 1+kk do 5+kk s podlahovou plochou mezi 32 a 120 m2. Součástí projektu je podzemní parkoviště a také 250 m2 komerčních ploch. Developerem je společnost Skanska Reality, za architektonickým návrhem a projektovým managementem stojí společnost di5 architekti inženýři.

Zobrazit celou zprávu

Soubory ke stažení
Di5 ARCHITEKTI INŽENÝŘI

Současní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Jsme členem
Asociace Public Relations Agentur (APRA)
od 28. června 2005.
Držitelem CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. prosince 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.