V ECOCITY MALEŠICE VZNIKNE JIŽ BRZY ZELENÁ RELAXAČNÍ ZÓNA

Vydáno dne: 7. 9. 2015 14:09 JRD/JRD GROUP

Projekt Ecocity Malešice, který staví developerská společnost JRD, bude mít brzy zelený relaxační park s lavičkami, pergolou a amfiteátrem pro sousedská setkávání. Jeho dokončení JRD plánuje na letošní podzim a s ním také akci, při které si budou sami majitelé nových bytů zakoupených v průběhu léta moci vysázet v blízkosti svého nového domova stromy a označit je vlastními cedulkami se jménem.

V Ecocity Malešice si rezidenti mohou zasadit vlastní strom

Díky tomu, že JRD pěstuje keře a stromky ve vlastní školce u Vlašimi, přiváží je do projektů již vzrostlé. Rezidenti tak nemusí čekat, než se jim pod okny park zazelená. „Výsadby stromů v Ecocity Malešice se mohou nyní zúčastnit i majitelé nových bytů. K těm, které si pořídí v rámci letní akce, jim nabídneme možnost zasadit si v blízkosti svého nového domova jeden námi věnovaný vzrostlý strom. Ten si pak mohou označit cedulkou třeba se jménem vlastního dítěte a sledovat pak, jak oba spolu rostou a sílí," říká Jan Řežáb, majitel JRD. Klienti si budou moci vybírat hned z několika druhů dřevin, jako je javor mléč, javor klen, javor babyka, líska turecká, buk lesní, dub letní, lípa srdčitá, jeřáb břek, jeřáb ptačí, bříza bělokorá, habr obecný a další.

Kontakt a propojení s přírodou patří k prioritám projektů JRD. „Protože nám není životní prostředí lhostejné, hledáme pro své projekty neustále vhodné a zajímavé pozemky, ke kterým při výstavbě přistupujeme maximálně šetrně a kde pak kolem domů vysázíme zelené parky plné vzrostlých stromů a keřů. Vždy se snažíme do projektů vnést co nejvíce zeleně, takže ji neumisťujeme jen do předzahrádek a společných parkových prostor, ale využíváme i plochy domů. V Ecocity Malešice či v Rezidenci Trilobit jsme například vytvořili zelené střechy, které domy nejen přirozeně izolují, ale přináší také lepší klima," uvádí Jan Řežáb.

Zelené parky v projektech JRD: pro sport i zábavu

Plochu mezi domy, kterých v projektu Ecocity Malešice postupně vyroste celkem sedm, pokryje zeleň a prvky pro zábavu dětí i dospělých. Relaxační zóna poskytne nejen útočiště před ostrým sluncem a deštěm, ale nabídne místo pro budování dobrých sousedských vztahů. Ty mohou rezidenti Ecocity Malešice navozovat třeba při společném grilování. A stejně jako výstavba domů je i úprava volného prostoru řešena na etapy. „Po dokončení první zóny plánujeme postavit přirozený val, na kterém vznikne letní i zimní skluzavka. Současně s ním vybudujeme komunitní zahrádky a počítáme také s umístěním kompostérů. A právě do těchto míst budou noví majitelé již na podzim moci sázet své označené stromy. Počítáme s tím, že vše bude dokončeno po dostavbě druhé etapy v průběhu roku 2016. V dalších fázích pak přijdou herní prvky, hřiště pro cvrnkání kuliček a pétanque," přibližuje Jan Řežáb. V rámci celého projektu je v plánu rovněž obchod, mateřská škola a developer zvažuje i vybudování malé útulné kavárny.

O společnosti JRD:
Společnost JRD s.r.o. byla založena v roce 2003. Jako první developer v České republice se zaměřila na výstavbu nízkoenergetických a pasivních bytových domů a v současné době je na tomto trhu lídrem. O kvalitě jejích projektů, které realizuje se spoluinvestory, svědčí nejen zájem klientů, ale také řada ocenění, které stavby za svůj ekologický přínos získaly. Energeticky pasivní bytová vila Pod Altánem získala v roce 2012 první místo a nízkoenergetická vila Augustus obsadila druhé místo v mezinárodní soutěži moderních stavebních projektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou Building Efficiency Awards (BEFFA). V ročníku 2014 vyhrál projekt Ecocity Malešice. V soutěži Fasáda roku 2014 v kategorii Bytový dům - novostavba zvítězila Vila Augustus. Projekty společnosti JRD rovněž několikrát získaly titul „Český energetický a ekologický projekt roku" a umístily se v soutěži Best of Realty - Nejlepší z realit. V ročníku 2014 této soutěže všechny konkurenční rezidenční projekty porazila Vila Na Výsluní. Energeticky aktivní dům v Plzni-Bolevci, který nechal postavit Jan Řežáb (majitel JRD), získal „ekologického Oskara", když zvítězil v jedné z kategorií prestižní soutěže E.ON Energy Globe Award ČR 2013.

JRD zrealizovala již 14 developerských projektů. V současné době má v portfoliu šest projektů - Ecocity Malešice, Park Hloubětín, Viladům Uhříněves, Vily Diamantica, Rezidenci Trilobit a Byty Semmering - a připravuje další nové projekty a má zájem o akvizice nových pozemků. Všechny představují vyšší kvalitu bydlení, která odpovídá standardům života 21. století. Velké bytové" projekty Ecocity Malešice a Park Hloubětín snesou srovnání se špičkovými zahraničními projekty, jako jsou SolarCity v rakouském Linci, Newgate ve Vídni, Vauban ve Freiburgu, nebo švédský projekt Hammarby Sjöstad ve Stockholmu. Řada odborníků z ČR i zahraničí se jezdí na projekty JRD podívat pro inspiraci a načerpání odborných znalostí.

Marcela Kukaňová
Tel.: + 420 222 927 119