„Z nově platného evropského nařízení AFIR vyplývá, že každá dobíjecí stanice bude nejpozději v roce 2027 přijímat bezhotovostní platby. To stejné platí například i pro vodíkové čerpací stanice,“ uvádí Lukáš Svoboda z KB SmartPay, který se eventu EV Experience zúčastnil.

Nařízení o infrastruktuře pro alternativní paliva vydané Evropskou komisí rovněž zavádí povinnost instalovat rychlé dobíjecí stanice o výkonu nejméně 150 kW každých 60 km podél hlavních dopravních koridorů EU, tzv. transevropské dopravní sítě (TEN-T). I to znamená, že počet míst k dobití elektromobilů nadále poroste.

Množství veřejných dobíjecích stanic je dnes v Česku vůči počtu elektroaut dostatečné. Konkrétně je v ČR registrováno 31 418 plně elektrických vozidel, veřejných dobíjecích stanic je nyní 2 392.

Tahounem elektromobility jsou firmy – průzkum společnosti Schneider Electric však ukázal, že i ve firmách byste elektromobily našli jen v necelé třetině z nich (32 %). Ceny těch nejlevnějších elektromobilů u nás začínají na vyšších statisících, což stále pro velkou část firem představuje značnou vstupní investici. Jako nejčastější překážku v jejich pořízení tak firmy v 55 % označily právě vysoké pořizovací náklady.

Se stále rostoucím počtem elektroaut nadále poroste i počet dobíječek. Každou jednu z nich bude třeba dle AFIR vybavit systémem pro příjem bezhotovostních plateb.

„V minulém roce byl náš terminál instalován na úplně první nabíječce v Česku, která platbu kartou umožňovala. Konkrétně to byla stanice společnosti E.ON ve Strakonicích, se svými devadesáti kilowatty tehdy nejvýkonnější v Jihočeském kraji,“ pokračuje Lukáš Svoboda.

„Samoobslužné terminály jsou již prověřené v mnoha odvětvích, elektromobilitu nevyjímaje. Můžete je nalézt na stovkách parkovišť, na čerpacích stanicích, v samoobslužných myčkách, u potravinových automatů nebo v samoobslužných prodejnách nové generace. Na nádražích si díky nim snadno kupujeme jízdenky a lze přes ně platit zásilky u výdejových boxů. Své využití našly dokonce i ve státní službě,“ uzavírá Lukáš Svoboda.


O společnosti KB SmartPay

KB SmartPay je obchodní značka společnosti Worldline Czech Republic, s.r.o. reprezentující na českém trhu alianci společnosti Worldline NV/SA a Komerční banky a. s. Společnost KB SmartPay obsluhuje v ČR více 25 000 zákazníků a provozuje více než 50 000 platebních terminálů a platebních bran. Více informací naleznete na webových stránkách www.kbsmartpay.cz.

Skupina Worldline

Skupina Worldline je evropským lídrem a zároveň čtvrtou největší společností na světě v oblasti platebních styku a transakčních služeb. Poskytuje trvale udržitelné služby nové generace a umožňuje tak svým zákazníkům nabídnout koncovým spotřebitelům inovativní a moderní řešení pro jejich potřeby. Společnost Worldline působí ve více než 50 zemích světa a zaměstnává více než 20 000 zaměstnanců. Více informací o skupině Worldline naleznete na www.worldline.com.

Kontakt pro média:

Crest Communications

Veronika Hášová

tel.: +420 737 230 060

e-mail: veronika.hasova@crestcom.cz