Olomoucké tvarůžky jsou původním českým zrajícím sýrem. Vyrábějí se v Lošticích z netučného kyselého tvarohu bez použití syřidel, barviv, aromat či stabilizátorů. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky nízkému obsahu tuku se hodí i do redukčního jídelníčku. Tradiční český produkt tak může být základem moderní a lehké kuchyně. Ve spojení se sezonní zeleninou nebo ovocem vzniknou chutná a lehká jídla. „V letních měsících hledáme recepty, které jsou rychlé, lehké a výživné. Přesně to splňují jídla s Olomouckými tvarůžky. Navíc jsou bezlepkové, bez chemických přísad a perfektně zapadají do moderního stravování,“ říká Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.
I. Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky
Suroviny: 1 vyzrálé avokádo, 2 vejce, 60 g Olomouckých tvarůžků (druh Věnečky), 2 lžíce polosušených rajčat
Postup: Avokádo rozkrojte a vyjměte pecku. Lžící lehce rozšiřte důlek. Vlijte do něj jedno vejce, přidejte rajčata, posypte nadrobno nakrájenými tvarůžky a pečte 15 minut při 200 °C.
II. Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou
Suroviny: 300 g vařené červené řepy, 125 g Olomouckých tvarůžků (druh Kousky), 150 g rukoly, ½ salátové okurky, 1 lžička koriandrových semínek
Dresink: 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce medu, 1 malá šalotka, sůl, pepř
Postup: Řepu nakrájejte, přidejte dresink z oleje, medu, octa a šalotky. Vmíchejte plátky okurky, rukolu a tvarůžky. Na závěr posypte koriandrem. Hotovo za pár minut a s plnou chutí.
Máte ideální oběd do horkého dne. Svěží, jednoduchý a výživný.