Klient

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

resources/f/klienti/212/logo/e73281a0-31b8-47ee-a4d9-9cf3936f4e10.jfif

https://www.tvaruzky.cz/

Výroba Olomoucký tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A. W. spol. s r. o získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.

V současné době společnost A. W. spol. s r. o zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takž se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 06.08.2024

JAK UCHOVAT OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY V TÉ NEJLEPŠÍ KVALITĚ? ZÁSADNÍ JE SPRÁVNÁ TEPLOTA SKLADOVÁNÍ

Svět sýrů je rozmanitý a nabízí širokou paletu chutí. Velmi oblíbené jsou například zrající sýry, mezi něž patří i jediný původně český sýr – Olomoucké tvarůžky. Chlouba české sýrařské tradice se pyšní bohatou historií, nezaměnitelnou chutí a vysokou výživovou hodnotou. Jak ale zajistit, aby si tvarůžková delikatesa udržela svou plnou chuť a aroma co nejdéle?

Read More

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 23.07.2024

8 ZAJÍMAVOSTÍ Z TVARŮŽKOVÉ KUCHYNĚ

Olomoucké tvarůžky patří k unikátům české gastronomie. Jejich nezaměnitelná chuť a vůně přináší do domácí kuchyně vyzrálé kulinářské zážitky. Co je zásadní surovina pro výrobu tvarůžků, jak probíhá jejich zrání a proč jsou tvarůžky často řazeny mezi „superpotraviny“? Nahlédněte pod pokličku tvarůžkové kuchyně a odhalte 8 zajímavostí z výroby, skladování a konzumace.

Read More

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 09.07.2024

TŘIKRÁT OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY NA GRILU - TRADIČNÍ LAHŮDKA V NETRADIČNÍM PROVEDENÍ

Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.

Read More

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 24.06.2024

JUBILEJNÍ VÝROČÍ MUZEA OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ PRIVÁBILO ZÁSTUPY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Jediné muzeum svého druhu v Česko slavilo kulaté výročí a stálo to za to. Na Den otevřených dveří v rámci 10. výročí založení Muzea Olomouckých tvarůžků dorazilo téměř 500 návštěvníků.

Read More

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 19.06.2024

TIP NA VÍKEND: MUZEUM OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ SLAVÍ 10. VÝROČÍ

Poznejte fascinující příběhy z historie jediného původně českého sýra. Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích oslaví 10. výročí svého založení. K této příležitosti pořádá v sobotu 22. června Den otevřených dveří. Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky, tvarůžkové ochutnávky, doprovodný program a stanoviště pro děti. Vstup je pro všechny zdarma.

Read More

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 05.06.2024

TVARŮŽKOVÁ REVOLUCE: PŘED 100 LETY SE Z FORMOVACÍHO STROJE VYKUTÁLEL PRVNÍ TVARŮŽEK

Od pleskání přes klapačku až po formovací stroj. Společnost A. W., výrobce tradičních Olomouckých tvarůžků, slaví významné jubileum. V roce 1924 se v loštické tvarůžkárně roztočil první formovací stroj a odstartoval revoluci ve výrobě jediného původního českého sýra. Formovací stroj dokázal vyrobit neuvěřitelných 10 000 tvarůžků za hodinu a umožnil tak tvarůžkovou pochoutku dostat k mnohem většímu množství zákazníků.

Read More

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 21.05.2024

TIP NA VÝLET: PUTOVÁNÍ ZA LOŠTICKÝM TVARŮŽKEM AŽ NA PROHLÍDKU MUZEA

Milovníci Olomouckých tvarůžků a turistiky si tento víkend přijdou na své. V sobotu 25. května se uskuteční již 46. ročník oblíbené akce Putování za loštickým tvarůžkem. Startuje se od 7.00 do 10.00 hodin v Lošticích a na výběr je pestrá škála pěších i cyklistických tras od rodinných procházek až po náročné výšlapy. Na všechny účastníky čeká v cíli tvarůžková odměna a volný vstup do Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích.

Read More

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY

Released: 14.05.2024

HOSPODÁŘSKÉ VÝSLEDKY 2023: VÝROBCE OLOMOUCKÝCH TVARŮŽKŮ NAVÝŠIL OBRAT I ČISTÝ ZISK

Společnosti A.W. spol. s r. o., která vyrábí tvarůžky pod značkou Olomoucké tvarůžky, navýšila v roce 2023 meziročně obrat o 2,2 % na 419 mil. Kč. Pozitivní výsledky pokračovaly také v 1. kvartálu 2024. Výrobce jediného původně českého zrajícího sýra zaměstnává ve výrobním závodě v Lošticích 180 lidí a ve střednědobém horizontu má v plánu vybudování nového výrobního závodu s navýšenou kapacitou.

Read More