EN CZ SK

HUISMAN TESTUJE TECHNOLOGII 3D TISKU NA SVAŘOVACÍCH ROBOTECH

Released: 1. 3. 2017 8:38 HUISMAN

Může mít 3D tisk praktické využití ve výrobě ocelových konstrukcí, nebo se bude jednat o „slepou uličku“? Společnost Huisman ze Sviadnova, výrobce lodních jeřábů nebo zařízení pro zábavní průmysl, se zapojila do společného projektu technických univerzit a firem, který zkoumá možnosti využití svařovacích robotů pro technologii 3D tisku.

Cílem projektu je vyrobit stávajícími svařovacími roboty komponenty, které firma nakupuje jako výkovky nebo odlitky. Konkrétně se ve Sviadnově zaměřili na "vytištění" jeřábového háku, který se standardně vyrábí kováním.

Z hlediska nákladů je kování v malých sériích drahá a nevýhodná technologie. Každý složitější tvar se ková ve speciální formě a předpokládá velmi náročnou přípravu výroby. Cena větších jeřábových háků se obvykle pohybuje v desítkách tisíc eur a výroba může trvat i půl roku. A právě tyto limity klasických technologií by mohl v budoucnu pomoci vyřešit flexibilnější 3D tisk kovu.

První vytištěný vzorek jeřábového háku o rozměrech 60 x 48 x 10 cm a hmotnosti 90 kg je po několika měsících příprav úspěšně na světě. Samotný tisk, procesem svařování MIG/MAG, trval robotu Panasonic 23 hodin a 4 minuty čistého času.

V každém okamžiku procesu 3D tisku máme u každé svarové housenky zaznamenány svařovací parametry a teplotu přídavného materiálu, která je rozhodující a musí být zachovávána v určitém rozmezí, jinak negativně ovlivní budoucí mechanické vlastnosti výrobku. Při vyšším překročení dané teploty se vzorek začne tavit a bortit," říká koordinátor projektu Daniel Bílek ze společnosti Huisman.

Nyní probíhá vícečetná série testů různých materiálů za účelem maximálního zmonitorování celého procesu. V následujících týdnech Huisman plánuje 3D vzorky otestovat také ve speciálních laboratořích v Nizozemí. „Teprve pak budeme vědět více o struktuře a pevnostních vlastnostech takto vytištěného materiálu," říká Daniel Bílek.

O společnosti Huisman
• Společnost Huisman je specialista v konstrukčním navrhování a výrobě „hi-tech" strojírenských výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

• Mezi produkty firmy patří ropné vrtné soupravy, pozemní a námořní jeřáby, zařízení pro pokládání potrubí v moři, zařízení pro zábavní průmysl a další.

• Výrobky společnosti Huisman míří výhradně na export do celého světa. Zařízení ze Sviadnova je možné vidět například v Mexickém zálivu, u pobřeží Afriky, na amerických ropných polích, v západní Austrálii nebo v Hongkongu.

• Mezi nejvýznamnější zákazníky patří společnosti VARD, Heerema Offshore Service B.V., Subsea 7, COSCO a Vekoma.

• Ve spolupráci se společností SAAB Czech společnost Huisman vyvinula simulátor vrtné soupravy pro zaškolování vrtařů.

• Společnost je členem nadnárodní skupiny Huisman. Centrála společnosti je v Nizozemí. Kromě Sviadnova má Huisman výrobní závody v Číně, Brazílii a Nizozemí. Obchodní zastoupení včetně projektové a servisní podpory je dále v Austrálii, Norsku a Singapuru.

• Společnost Huisman působí ve Sviadnově od roku 1997.

• Za posledních 5 let investoval Huisman ve Sviadnově přes 775 mil. Kč. Firma vystavěla moderní vývojové a konstrukční centrum, montážní halu a několik výrobních a provozních budov, modernizovala výrobní prostory a procesy a rozšířila stávající skladovací a testovací plochy.

• Za poslední 3 roky investovali ve Sviadnově do vlastního výzkumu a vývoje 20 mil. Kč.

• Firma spolupracuje se středními technickými školami v Moravskoslezském kraji.


Další informace poskytne:
Lukáš Klapil, Crest Communications (zast. spol. Huisman)
Tel: 603 824 194
E-mail: klapil@crestmorava.cz

Aneta Macurová, Huisman (PR zástupce společnosti)
Tel.: 734 289 147
E-mail: amacurova@HUISMAN-CZ.com

Download

Images
Foto_Huisman_Jeřábový hák.JPG
Foto_Huisman_Jeřábový hák.JPG
Current Clients
Referential Clients
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
phone: +420 731 613 608
email: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
phone: +420 596 620 435 – 6
email: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
phone: +421 904 283 825
email: zobrazit
 
We have been a member of the Association
of Public Relations Agencies (APRA)
since 28 June 2005.
We have held the CMS 3 CERTIFICATE
(Consultancy Management Standard)
since 13 December 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.