EN CZ SK

V ROZTOKÁCH SE 1. ZÁŘÍ OTEVÍRÁ NOVÁ BUDOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLY. MODERNÍ DOSTAVBA ROZŠÍŘILA KAPACITU UČEBEN, PŘINESLA ŠKOLE NOVOU KNIHOVNU A TĚLOCVIČNU S DVĚMA SPORTOVNÍMI SÁLY

Released: 29. 8. 2014 14:38 OBERMEYER HELIKA

Příjemné zahájení školního roku čeká školáky v Roztokách, které po prázdninách přivítá nová budova. Novostavba navržená architekty z architektonické a projekční kanceláře HELIKA na první pohled zaujme svým originálním nadčasovým výrazem. Slavnostní otevření proběhne dopoledne za účasti zástupců města, dalších hostů a médií, během dne pak škola bude otevřená široké veřejnosti.

Novostavba, která vyrostla v místě nerealizovaného levého křídla historické budovy, na původní objekt navázala hmotově i dispozičně - chodby obou budov jsou propojené a umožňují bezbariérový provoz celé školy. Nová budova zaujme jednoduchou kompozicí fasád, na nichž se uplatňuje především dřevo, sklo a pohledový beton. „Architektura dostavby citlivě reaguje na původní budovu, nesnaží se ji výrazově kopírovat, ale naopak na ni vhodně architektonicky navázat," říká o návrhu Tomáš Lapka ze společnosti HELIKA., člen autorského architektonického týmu. Novostavba školy vyniká tvarovou jednoduchostí a materiálovou čistotou, doplněná je hravými momenty - motivem školní tabule v ploše hlavního průčelí či výtvarně pojednanou venkovní lezeckou stěnou. Dostavba školy sleduje současné trendy v evropské architektuře, zejména svým ekologickým a edukativním přístupem.

Vedle rozšíření kapacity učeben získává roztocká škola dva tělocvičné sály, dnes chybějící vestibul, knihovnu se studovnou a dva volnočasové ateliérové prostory. Velký důraz architekti kladli na výtvarné řešení interiéru, ve kterém budou děti trávit většinu školního času. Interiéru dostavby dominuje točité schodiště ve výrazné růžovo-fialové barvě inspirované šroubovicí DNA. Společné prostory v neutrálních barvách oživují pestré šatní skříňky, jejichž barevnost vždy koresponduje s barevností přilehlé kmenové třídy.

Studie dostavby, kterou mělo město na počátku spolupráce s architekty k dispozici, počítala s investicí ve výši cca 110 milionů Kč. Optimalizací návrhu se architektům HELIKY podařilo investiční náklady stavby snížit o celou třetinu, na cca 75 milionů Kč.

www.helika.cz

Architektonická a projekční společnost HELIKA působí na českém trhu investiční výstavby a poradenství již od roku 1990. HELIKA se vyprofilovala jako přední architektonická, projekční a inženýrská společnost v oblasti pozemního stavitelství a dopravních staveb. Od května 2004 rozšířila společnost HELIKA své aktivity na Slovensko a otevřela svoji pobočku v Bratislavě. V červnu 2007 se stala součástí nadnárodní korporace Obermeyer působící v oblasti architektury a projekčních činností v zemích po celém světě. V roce 2012 byly založeny dceřiné společnosti v Rusku a v Kazachstánu. K nejvýznamnějším realizovaným projektům patří rekonstrukce budov ústředí České národní banky v Praze Na Příkopech, výstavba Národní technické knihovny v Praze - Dejvicích, multifunkční projekt Centrum Chodov v Praze na Jižním Městě, výstavba chirurgického pavilonu Vojenské nemocnice v Praze - Střešovicích, rekonstrukce Dětské fakultní nemocnice v Motole, výstavba obytného komplexu Zelené údolí v Praze - Kunraticích či multifunkčního sportovního centra O2 Arena v Praze - Vysočanech. V současné době se Helika podílí na 2 projektech v Plzni - stavbě Nového divadla a rekonstrukci kulturní fabriky Světovar. Mezi další projekty, které jsou v realizaci, patří dostavba Základní školy v Roztokách, stavba obchodního centra Bory Mall v Bratislavě a dostavba a modernizace okresní nemocnice v Náchodě.

Jana Bakešová

phone: +420 596 620 435 – 6
phone: +421 904 283 825
email: zobrazit