EN CZ SK

V ŠUMPERKU SE SADILY STROMY

Released: 16. 10. 2019 14:01 ŠUMPERSKÁ PROVOZNÍ VODOHOSPODÁŘSKÁ SPOLEČNOST

České lesy v současnosti devastuje kůrovcová kalamita, která je, podle některých odborníků, nejhorší za posledních 200 let. Stromy jsou důležitým prvkem životního prostředí a obnova lesního fondu není krátkodobou záležitostí. Ve firmě Šumperská provozní vodohospodářská společnost (dále ŠPVS) se rozhodli přírodě pomoci a kromě plánované údržby zelených ploch objektů v jejich správě hledají možnosti, kde vysadí i nové stromy. První výsadba se uskutečnila 15. října v Šumperku na ploše parkoviště na ulici Jílová ve spolupráci se Střediskem volného času a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Doris Šumperk (dále SVČ).

Hlavní aktivitou ŠPVS je výroba a dodávání kvalitní pitné vody, odvádění a čištění odpadních vod pro 82.000 obyvatel na Šumpersku. Veškeré aktivity společnosti jsou spojeny s ochranou životního prostředí a šetrnému chování k přírodě. Především odvádění a čištění odpadních vod je procesem, který aktivně napomáhá nejen k ochraně, ale i ke zlepšování životního prostředí. ŠPVS si uvědomuje, že příroda je složitý komplikovaný proces, který je zatížen aktivitami rozrůstající se lidské společnosti, a proto považuje za správné přírodě pomoci.

Za úvahou k sadbě stromů stojí především informace z médií o kůrovcové kalamitě. „Zvažovali jsme s kolegy, kde přiložit pomocnou ruku a napadlo nás, že můžeme pomoci už tím, že pár nových stromů vysadíme na plochách, které jsou v naší správě," řekl Radim Jirout, generální ředitel ŠPVS. „Je to jen malá pomoc, ale možná tím někoho motivujeme k tomu, aby nás následoval," dodal R. Jirout. Partnerem pro tuto výsadbu se stalo SVČ, se kterým ŠPVS spolupracuje i při organizaci Dne Země. „Jsem přesvědčen, že jde o dobrý nápad. Vhodně vysazené nové stromy jsou důležitým prvkem zdravého prostředí v každém městě, nejen v Šumperku. Proto jsme se k akci rádi připojili," sdělil pan Adam Trčka, pracovník SVČ.

V rámci ekologické výchovy mladé generace nabízí ŠPVS odborné exkurze pro školy na vybraných provozech úpravy pitné vody a čištění odpadních vod. Podporuje i nejrůznější ekologicky zaměřené akce - např. Den vody, Den Země, Středisko ekologické výchovy, apod.

Images
Sázení stromů 1.JPG
Sázení stromů 2.JPG
Sázení stromů 3.JPG