EN CZ SK

1Q 2021: OSTROJ navýšil tržby a nabral desítky lidí

Released: 22. 4. 2021 9:06 OSTROJ

Tuzemský průmysl ožívá. Společnost OSTROJ, tradiční český výrobce strojírenských produktů, dosáhla za první kvartál 2021 o 6 % vyšších tržeb, než plánovala. Návrat k „předcovidovým“ číslům táhly zejména prodeje na domácím a na dalších evropských trzích. Díky zvýšené poptávce OSTROJ nabral 37 nových zaměstnanců.

Strojírenská společnost OSTROJ z Opavy měla za první kvartál 2021 velmi dobré hospodářské výsledky.

„Kvartální tržby jsme měli o 6 % vyšší, než jsme původně plánovali. Obdobně je na tom provozní zisk firmy. Velmi dobrých čísel dosahujeme také v zakázkové naplněnosti," uvádí Aleš Martínek, generální ředitel společnosti OSTROJ a dodává: „Podobný vývoj a výsledky očekáváme i ve druhém čtvrtletí letošního roku."

Mezi nejúspěšnější trhy v prvním čtvrtletí 2021 patřily Česká republika a Německo, následované Francií, Maďarskem a dalšími zeměmi.

„Pozitivní výsledky přineslo jak oživení výroby v automobilovém průmyslu, tak zvýšená poptávka od našich klíčových zákazníků, kterou zbrzdil nástup koronavirové krize v roce 2020," vysvětluje Aleš Martínek.

Výsledky na domácím trhu za první kvartál 2021 jsou dokonce přibližně stejné jako za první tři měsíce roku 2020, kdy společnost realizovala zakázky získané před vypuknutím pandemie covidu-19, která na konci 1. kvartálu teprve začala nabírat na síle.

Na úspěšném oživení produkce se podílejí zejména divize Strojírna, Hydraulika, Kovárna a kalírna a Galvanovna.

Téměř 800 pracovníkům společnosti OSTROJ vzrostla průměrná mzda v 1Q 2021 ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 téměř o 4 %. Slibný rozjezd roku 2021 se projevil rovněž v náboru nových zaměstnanců.

Do poloviny dubna 2021 nastoupilo do opavské firmy 37 nových zaměstnanců, a to především na pozice obsluha CNC strojů, strojní zámečník, obsluha kovací linky nebo lakýrník.

„Další minimálně tři desítky nových pracovních míst chceme v nejbližší době obsadit. Potřebujeme hlavně soustružníky, strojní zámečníky, svářeče, obsluhu palicích strojů či CNC strojů," říká Lucie Baranová, vedoucí odboru Lidské zdroje společnosti OSTROJ.

Images
OSTROJ_ilustracni_provoz.jpg
OSTROJ_pohled_prescestu.JPG
OSTROJ_pohled_shora.jpg