EN CZ SK

PRESTIŽNÍ SOUTĚŽ „BEST OF REALTY – NEJLEPŠÍ Z REALIT“ ZNÁ VÍTĚZE LETOŠNÍHO ROČNÍKU

Released: 9. 11. 2021 23:01 BEST OF REALTY

Na slavnostním večeru byly v úterý 9. listopadu 2021 v pražském Foru Karlín vyhlášeny výsledky a předána ocenění nejlepším projektům českého realitního trhu za uplynulý rok. O vítězích 23. ročníku soutěže „Nejlepší z realit – Best of Realty“, která se v tuzemsku považuje za nejprestižnější ve svém oboru, rozhodla desetičlenná odborná porota v čele s Tomášem Drtinou (agentura Incomind). Členy jury byli zástupci Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), České rady pro šetrné budovy, bankéřů, realitních makléřů a poradenských společností. Bodovaly projekty napříč celou Českou republikou: kromě pražských získaly ocenění také projekty v Plzni, Chrášťanech, Mělníku, Českém Krumlově, Strážném, Jihlavě, Prostějově, Olomouci, Brně i na Pustevnách.

O nominaci na české „realitní Oskary“ se ucházely stavby dokončené na území České republiky po 1. lednu 2020, a to v šesti základních kategoriích: Rezidenční projekty, Nová administrativní centra, Rekonstruované kanceláře, Obchodní centra, Hotely a Průmyslové a skladové areály. Vedle toho získal Zvláštní cenu poroty projekt, který jedinečným způsobem přispěl k rozvoji českého trhu s nemovitostmi, pozvedl význam lokality, v níž se nachází, a navíc má letos i široký celospolečenský význam. Svou cenu „Award for Excellence“ udělila i Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, pod jejíž odbornou záštitou soutěž od počátku své existence probíhá. Napříč všemi kategoriemi byla udělena cena Environmentálně šetrný projekt. A stejně jako v předchozích ročnících byla udělena i Cena čtenářů: na webu soutěže mohli dát hlas nejlepšímu realitnímu projektu bez výběru kategorie laici i odborná veřejnost a vyjádřit tak „vox populi“. V neposlední řadě pak do Síně slávy přibyly další dvě osobnosti, které se v uplynulých letech výjimečnou formou zasadily o rozvoj, propagaci a dobré jméno realitního trhu, developmentu či souvisejících oborů.

Rozhodujícími kritérii při posuzování kvality nominovaných projektů byl rozvoj lokality, urbanistické a architektonické řešení včetně vnitřních dispozic, kvalita realizace a v neposlední řadě také úspěšnost na realitním trhu a ohleduplnost projektu vůči životnímu prostředí. Letošní ročník ukázal, že navzdory koronavirové krizi a přijatým restrikcím se nemovitostní trh dále rozvíjí, stále na něj přicházejí velmi zajímavé a kvalitní projekty. Porota to tak ani letos neměla při rozhodování snadné. Vzhledem k vysoké kvalitě nominovaných projektů byly výsledky v řadě kategorií opravdu velmi těsné," uvedl Tomáš Drtina, předseda odborné poroty.

V tradičně nejsilněji zastoupené kategorii rezidenčních projektů letos získalo nominaci 19 uchazečů: deset v kategorii bytových projektů menšího rozsahu (do 50 bytových jednotek) a devět v kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu (od 51 bytových jednotek). V první z nich porotci postavili nejvýše projekt Rezidence U Boroviček v Praze 6. Ocenili zdařilou architekturu projektu, který do lokality přináší novou kvalitativní úroveň bydlení. Rezidence U Boroviček zaujala také využitím k přírodě šetrných technologií pro provoz domu, prací s detaily ve společných prostorách a velkoryse řešenou společnou zahradou. V kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu si vítězství odnesla Nová Nuselská v Praze 4. Jury v tomto projektu rodinného bydlení vyzdvihla citlivé propojení moderní architektury se stávající zástavbou. V úvahu vzala mimo jiné i funkční uspořádání bytových jednotek, rozlehlý uzavřený vnitroblok, přispívající k vysokému komfortu bydlení, a také prostory pro služby, které doplnily stávající občanskou vybavenost.

Mezi novými administrativními centry zvítězil projekt Bořislavka Centrum, který rozšířil nabídku moderních kanceláří a obchodních ploch v Praze 6. Porota ocenila jeho přínos v oblasti udržitelnosti kanceláří v kombinaci s atraktivní architekturou a nebývale vysokou koncentrací uměleckých děl umístěných v soukromém i veřejném prostoru projektu.

Kategorii rekonstruovaných kanceláří ovládl projekt Bubenská 1 v Praze 7. Porota vyzdvihla precizně a velkoryse provedenou rekonstrukci významného funkcionalistického objektu a zároveň jeho citlivý přerod v moderní kancelářskou budovu, která splňuje veškeré současné standardy. Při rekonstrukci zde byla ponechána řada původních prvků, díky nimž se Bubenská 1 pyšní jedinečným geniem loci.

V kategorii obchodních center dominoval projekt Aventin v Jihlavě, a to za úspěšnou realizaci, která se svým pojetím, rozsahem a bohatostí nájemního mixu vymyká obvyklé podobě retail parků a která významně rozšířila nákupní možnosti v regionu.

V kategorii hotelů titul získal Mosaic House Design Hotel v Praze 2. Zvítězil díky velmi vkusné a stylové rekonstrukci plně respektující historii domu. Porotu zaujala i práce s detailem, architektonická propracovanost a zároveň snaha o praktickou stránku věci. Hotel, jehož interiér v hostech vyvolává pozitivní emoce, má i významný vliv na zkvalitnění infrastruktury v této části centra Prahy.

V kategorii průmyslových a skladových areálů se na stupni nejvyšším umístil projekt GLP Park Alza v Chrášťanech u Prahy který vyhrál zejména díky použití chytrých technologií a obnovitelných zdrojů, úpravě venkovních ploch určených pro veřejnost a také díky využití dešťové vody.

Zvláštní cenu poroty získal Nadační fond Senlife Mělník. Ten založila společnost Senlife s. r. o. prostřednictvím svých zakladatelů Lukáše Drásty a Tomáše Eckschlagera za účelem podpory seniorů a zvyšování kvality jejich života. Stavební povolení na rekonstrukci více než 20 let chátrajícího objektu kláštera v Mělníce dostali v září roku 2020. S náklady 80 milionů korun zvládli za 10 měsíců zdevastovanou budovu plně zrekonstruovat. Vznikl zde domov pro seniory, spojující v sobě historii místa i moderní technologie. První senioři se do domova začali stěhovat letos v srpnu.

Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí letos udělila svou cenu „Award for Excellence“ významnému celospolečenskému počinu: obnově národní kulturní památky – chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech která byla na jaře 2014 zničena devastujícím požárem.

Držitelem ocenění Environmentální projekt roku se stala Bořislavka Centrum v Praze 6, která zvítězila i v kategorii Nová administrativní centra. Garantem této kategorie byla Česká rada pro šetrné budovy, podle níž má projekt významný přesah do svého okolí. Z hlediska udržitelnosti je nositelem certifikace LEED Gold, které dosáhla díky inovativním technologickým řešením, jako je rekuperace vzduchu, inteligentně řízené osvětlení, zelené střechy či dobíječky na elektromobily.

Letos byla do Síně slávy v rámci 23. ročníku soutěže „Best of Realty – Nejlepší z realit“ poprvé uvedena ne jedna, ale dvě osobnosti: Tamir Winterstein in memoriam a Robert Neugröschel. Oba se během doby po Sametové revoluci zařadili mezi klíčové aktéry tuzemského developerského trhu a významně se zasloužili o jeho rozvoj a kultivaci.

Cena čtenářů pro rok 2021 patří projektu Byty Na Vackově – 10. etapa v Praze 3, který soutěžil v kategorii rezidenčních projektů většího rozsahu.

S oznámením výsledků soutěže byl zároveň vyhlášen další, v pořadí již 24. ročník. V průběhu roku 2022 se do něj mohou hlásit projekty, které byly dokončeny mezi 1. lednem 2021 a podzimem roku 2022.

Kompletní přehled projektů oceněných v 23. ročníku soutěže „Best of Realty“

Rezidenční projekty menšího rozsahu

1. místo: Rezidence U Boroviček, Praha 6; developer: All New Development; architekt / architekt interiéru: Podlipný Sladký architekti / Podlipný Sladký architekti

2. místo: Kratochvíle Stochovská, Praha 6; JRD Development; Podlipný Sladký architekti / Notakio

3. místo: Bytový dům Svornost, Plzeň 4; MDZZ – Svornost; Projectstudio8 Plzeň – Ing. arch. Bohuslav Strejc, Ing. Ondřej Janout, Ing. Jan Běl / neuvedeno

Rezidenční projekty většího rozsahu

1. místo: Nová Nuselská, Praha 4; developer: Trigema; architekt / architekt interiéru: AGE project / AGE project

2. místo: Zahálka, Praha 12; Karlín Group / Horizon Holding – Madidou Trade;

under – construction architects a Bevk Perović Arhitekti / under – construction architects a Bevk Perović Arhitekti

3. místo: MAISON Ořechovka, Praha 6; Penta Real Estate a bpd development; QARTA ARCHITEKTURA / QARTA ARCHITEKTURA

Nová administrativní centra

1. místo: Bořislavka Centrum, Praha 6; developer: BOŘISLAVKA OFFICE & SHOPPING

CENTRE; architekt / architekt interiéru: Aulík Fišer architekti / Aulík Fišer architekti a Studio Olgoj Chorchoj

2. místo: Envelopa Office Center, Olomouc; Redstone; Studio acht

3. místo: Astrid Offices; Praha 7; UBM Development Czechia; Bogle Architects / Bogle Architects

Rekonstruované kanceláře

1. místo: Bubenská 1, Praha 7; developer: CPI Property Group / Bubenská 1; architekt / architekt interiéru:TaK Architects – Ing. arch. Marek Tichý

2. místo: Hybernská 1, Praha 1; ECO-INVESTMENT; ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR RADAN HUBIČKA / ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR RADAN HUBIČKA

3. místo: Budova B BB Centra, Praha 4; PASSERINVEST GROUP; A8000

Obchodní centra

1. místo: Aventin Jihlava; developer: AVENTIN; architekt / architekt interiéru: BEHF Architects

2. místo: Futurum Brno; Trikaya; KOGAA studio / ARCHI JAM

3. místo: Flow Building - Retail, Praha 1; Flow East; Chapman Taylor, Jan Pokorný / Chapman Taylor, Jan Pokorný

Hotely

1. místo: Mosaic House Design Hotel, Praha 2; developer: Williams Hotel; architekt / architekt interiéru: Czech Hans design / Unykat (AT)

2. místo: Ultra Premium Apartments, Český Krumlov; Ultra Premium Apartments; Sodomka Sodomková Architekti / Sodomka Sodomková Architekti

3. místo: Dvůr Lískový vrch, Strážný; developer: Gabreta; architekt / architekt interiéru: Ing. Petr Ráb / Petra Beckerová

Skladové a průmyslové areály

1. místo: GLP Park Alza, Chrášťany u Prahy; developer: GLP; architekt / architekt interiéru: Fox Plan / Fox Plan

2. místo: VGP Park Prostějov; VGP Park Prostějov; VGP – industriální stavby / VGP – industriální stavby

3. místo: Multimodální zóna Brno Airport; Panattoni Czech Republic Development; Rota Group / Rota Group

Zvláštní cena poroty

Nadační fond Senlife Mělník

Investor: Klášter Mělník s.r.o.

Architekt: Ing. arch. Tomáš Eckschlager a Lukáš Drásta

Cena Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) – ARTN Award for Excellence

Chata Libušín na Pustevnách (obnova národní kulturní památky po devastujícím požáru)

Investor: Národní muzeum v přírodě:

Architekt: Dušan Jurkovič, Jakub Masák

Projektant: Masák & Partner

Environmentálně šetrný projekt

Bořislavka Centrum, Praha 6 (projekt soutěžil v kategorii Nová administrativní centra)

Developer: BOŘISLAVKA OFFICE & SHOPPING CENTRE

Architekt: Aulík Fišer architekti

Síň slávy – Lifetime achievement award

Robert Neugröschel