C-5M SUPER GALAXY BUDE NA DNECH NATO V OSTRAVĚ & DNECH VZDUŠNÝCH SIL AČR KRALOVAT AMERICKÝM OBRŮM

Publikované dňa: 21. 8. 2019 12:58 DNY NATO

Exkluzivní přehlídku svých velkých letadel nabídnou letos návštěvníkům Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR Spojené státy. Na mošnovské letiště vysílají hned tři giganty - tradiční strategický bombardér B-52 Stratofortress, tanker KC-135 Stratotanker, oba však při své české premiéře zastíní C-5M Super Galaxy.

Ani letošní ročník tak nebudou diváci ochuzeni o jedny z největších letadel na světě. Zatímco mezi návštěvníky oblíbený strategický bombardér B-52 a tankovací letoun KC-135 patří již mezi tradiční účastníky, transportní letoun C-5 se vrací na Dny NATO po dlouhých deseti letech, navíc premiérově v modernizované verzi Super Galaxy.
„Před deseti lety americký letoun C-5 Galaxy zahájil éru velkých letounů na Dnech NATO, když pomyslně otevřel cestu bombardéru B-52. Ten se zde poprvé ukázal rok poté a díky pravidelné účasti se stal jakousi ikonou naší akce," vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Návštěvníkům tak letos budeme moci kromě atraktivního letového programu v čele se třemi akrobatickými skupinami nabídnout i jedinečné stroje na statických ukázkách."
C-5M Super Galaxy je nejmodernější verze největšího amerického dopravního letounu, který poskytuje americkému letectvu schopnost těžké mezikontinentální letecké přepravy. S rozpětím téměř 70 metrů je schopen pojmout až 130 000 kg nákladu, nebo šest bojových vrtulníků AH-64 Apache či 345 vojáků, a dopravit je na vzdálenost přes 9 000 kilometrů.
V jeho stínu tak zůstane i „obří" strategický bombardér B-52 Stratofortress, jež je o pět metrů nižší, o 25 metrů kratší a rozpětí má o 12 metrů menší. Přestože oba stroje poprvé vzlétli již před více než 50 lety, díky výbornému designu, spolehlivosti a modernizačním programům se počítá s jejich provozem nejméně do roku 2040.
Tuto dvojici doplní KC-135 Stratotanker, jenž plní funkci tankovacího a transportního letadla od roku 1957 a též patří mezi nejdéle sloužící letouny v rámci amerického letectva, v současné době je však již nahrazován novějším KC-46A Pegasus. Mimo Spojené státy je KC-135 stále využíván také Francií či Tureckem.
Účast a prezentaci své techniky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR aktuálně potvrdilo 15 zemí, vrcholem dynamických ukázek bude vystoupení tří akrobatických skupin - francouzské Patrouille de France, švýcarské PC-7 Team a finské Midnight Hawks.