ŠANCE ŠÍŘENÍ KORONAVIRU PITNOU VODOU JE TÉMĚŘ NULOVÁ

Publikované dňa: 18. 3. 2020 13:30 ŠUMPERSKÁ PROVOZNÍ VODOHOSPODÁŘSKÁ SPOLEČNOST

V souvislosti s výskytem koronaviru vyvolávajícího infekční onemocnění COVID-19, informuje Šumperská provozní vodohospodářská společnost (ŠPVS) své klienty, že šance šíření viru pitnou vodou téměř nulová.

„Podle dostupných informací je pravděpodobnost šíření koronaviru pitnou vodou v běžném prostředí téměř nulová. Přenášejí se kapénkovou cestou (prskání, kýchání), přímým fyzickým kontaktem s nakaženým (doteky a následný vstup do těla ústy nebo sliznicemi), kontaktem s předměty, jichž se dotkl nakažený (dotek a následný přenos ústy nebo sliznicemi)," říká Jan Havlíček, obchodní ředitel ŠPVS.
Situace v kanalizační síti může být opačná. Koronavirus vyloučený močí přežívá přibližně 2 dny a při vyloučení stolicí zhruba týden, existuje riziko, že se může vyskytovat v kanalizaci prostřednictvím vzniklého aerosolu. Proto ti, kdo se v kanalizaci pohybují, musí být chráněni maskou s biologickým filtrem (respirátorem), který viry zachycuje. ŠPVS důrazně žádá, aby občané nevstupovali do kanalizace nebo ji neotvírali a vždy se obrátili na naše pracovníky, kteří jsou k tomuto účelu oprávněni, školeni a vybaveni.
„V tuto dobu o to více apelujeme naše klienty, aby dodržovali patřičná nařízení Kanalizačního řádu a nevhazovali do kanalizace prostřednictvím záchodů nevhodné předměty. Upozorňujeme, že použité kapesníky patří do odpadkového koše a nikoliv do kanalizace, protože mohou být zdrojem koronavirové infekce," říká Jan Havlíček.
ŠPVS chce zároveň uklidnit své zákazníky a obyvatele Šumperska, že k přerušení dodávky vody z důvodu epidemie koronaviru reálně nemůže dojít. Pro tyto případy je vypracovaný havarijní a krizový pandemický plán a v něm je definovaná zastupitelnost jednotlivých pracovníků a také zastupitelnost zdrojů a úpraven pitné vody. Mnoho objektů je kromě toho vybaveno plně automatickými, resp. dálkově řízenými systémy a není tedy nezbytně nutná přítomnost obsluhy 24 hodin denně. Pravděpodobnost, že onemocní všichni pracovníci na všech úpravnách vody současně, je prakticky nulová. V současné chvíli je vhodné držet se pravidla: Zachovejme, prosím, klid a rozvahu!

Prílohy

Budova ŠPVS.JPG