SK CZ EN

YIT ZKOLAUDOVALA MATEŘSKOU ŠKOLU V PROJEKTU SUOMI HLOUBĚTÍN

Publikované dňa: 7. 2. 2022 10:15 YIT

Developerská společnost YIT úspěšně zkolaudovala mateřskou školu v areálu Suomi Hloubětín, která pojme cca 100 dětí. O její elegantní návrh v severském stylu se postaral známý finský architekt Jyrki Tasa. K jejímu slavnostnímu otevření by mělo dojít letos v květnu, v provozu by měla být od září. Aktuálně probíhají závěrečná jednání s provozovatelem.

„Obdobně jako v projektech v mateřském Finsku dbáme na potřebnou infrastrukturu a občanskou vybavenost, proto se školka stala pevnou součástí areálu Suomi Hloubětín, který zahrnuje téměř 900 nových bytů, prostory pro drobné obchody a služby i relaxační zóny pro volnočasové aktivity. Její umístění přímo v místě bydliště může zdejším obyvatelům s malými dětmi výrazně usnadnit život," komentuje generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj.

Kapacita této soukromé mateřské školy je plánována zhruba na 100 dětí. O její návrh se postaral renomovaný finský architekt Jyrki Tasa, držitel mnoha architektonických ocenění. Ten má bohaté zkušenosti s realizacemi bytových projektů, rodinných domů, ale i veřejných budov. Mezi jeho ikonické práce patří např. rodinný dům Moby-Dick v Espoo, atletický stadion Paava Nurmiho v Turku či knihovna ve finském městě Hollola nedaleko Lahti. S YIT spolupracoval na výstavbě rozsáhlých městských celků přímo v Helsinkách. Design pražské školky odráží elegantní severský styl a důraz byl kladen také na využití přírodních materiálů.

Organická geometrie budovy svým tvarem nápadně připomíná houbu. Fasáda je tvořena z dřevěných šindelů z červeného cedru v kombinaci s hliníkovým opláštěním. Dominantním prvkem interiéru se stalo zábradlí centrálního schodiště, jež je pojato jako klaviatura. O dostatek přirozeného světla se postará kulaté střešní okno a světlovody, developer rovněž dbal na velkou míru prosklení budovy. Místnosti jsou zároveň vybaveny akustickými podhledy. Tepelný a pocitový komfort, stejně jako snadnou údržbu, zajistí podlahy z marmolea. Ve druhém podlaží se pak nachází prostorná terasa.

„Použitím neobvyklých tvarů, atypické struktury a překvapivých detailů bych chtěl v dětských myšlenkách rozehrávat pohádkový příběh, který bude každý den jiný. Věřím, že právě taková školka v Suomi Hloubětín pro děti bude," doplňuje Jyrki Tasa.


SHRNUTÍ: NOVÁ REZIDENČNÍ ČTVRŤ SUOMI HLOUBĚTÍN V KOSTCE
• Lokalita: Praha 9 - Hloubětín v sousedství říčky Rokytky, mezi ulicemi Kolbenova, Kbelská a Poděbradská s veškerou občanskou vybaveností. V blízkosti jsou zastávky metra Kolbenova a Hloubětín.
• Implementace prvků šetrného nakládání s vodou: V projektu je zaveden systém zadržování dešťových vod v krajině s minimálním dopadem na životní prostředí. Jeho cílem je maximálně pracovat s dešťovou vodu a udržet ji tak v lokalitě. Získaná voda se využije na zalévání zeleně v komplexu. Má své viditelné prvky na povrchu, ale také složitý systém propojování trubním vedením pod ním. S tímto efektivním a ekologickým systémem Low Impact Development (LID) se projekt probojoval mezi finalisty soutěže Adapterra Awards 2020.
• Jednotlivé etapy Suomi Hloubětín jsou pojmenované po finských městech (Espoo, Oulu, Turku, Lahti...) a nově vzniklé ulice nesou jména významných finských osobností z oblasti kultury, architektury a vědy (Waltariho, Saarinenova, nám. A. Aalta, park Janssonové...).
• Počet etap výstavby: 10
• Celková rozloha: více než 9 hektarů
• Celkový počet bytů v 10 etapách: téměř 900 bytů
• První etapa (Espoo): 149 bytů, kolaudace září 2017
• Druhá a třetí etapa (Turku a Oulu): celkem 196 bytů, kolaudace podzim 2018
• Čtvrtá etapa (Lahti): 104 bytů, zahájení listopad 2017, kolaudace říjen 2019
• Pátá etapa (Salo): 101 bytů, zahájení květen 2018, kolaudace listopad 2020
• Šestá etapa (mateřská škola): kolaudace prosinec 2021, spuštění ostrého provozu v září 2022
• Sedmá etapa (Porvoo): 60 bytů, zahájení květen 2018, kolaudace listopad 2020
• Osmá etapa (Pori): 82 bytů, zahájení březen 2019, kolaudace prosinec 2020
• Devátá etapa (Vantaa): 104 bytů, zahájení listopad 2019, kolaudace září 2021
• Desátá etapa (Tampere): v přípravě

Dokončení celého areálu Suomi Hloubětín je plánováno po dostavbě etapy Tampere zhruba v roce 2029.

O YIT a YIT Stavo:
Společnost YIT (výslovnost: vaj aj tý) vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let - původní Euro STAVOKONSULT byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří příprava a realizace developerských projektů. Na český trh přináší bydlení ve finském stylu. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila 22 projektů (včetně jednotlivých etap větších celků, které samy o sobě de facto představují středně velké bytové projekty). Ve výstavbě je nyní 5 projektů: Koti Libeň, Vesi Hostivař, revitalizace původní továrny Meopta na rezidenční projekt Parvi Cibulka, přelomový projekt Suomi Hloubětín s 10 etapami bytových domů a sousední polyfunkční projekt Lappi Hloubětín s téměř 290 byty a komerčními prostory. Na ploše původního více než 10hektarového brownfieldu v Hloubětíně tak vzniká nová čtvrť s bydlením, obchodními prostory a školkou, kde najde domov zhruba 3 500 obyvatel. Další projekty má developer v přípravě.

YIT již dokázala splnit svůj ambiciózní plán a zařadila se mezi pětici nejsilnějších developerů na poli rezidenční výstavby v Praze. V oblasti CSR YIT dlouhodobě podporuje Kliniku dětské chirurgie FN Motol a s ní spjatou nadaci Konto „Dětská chirurgie Motol", kterou zaštiťuje herečka Tereza Brodská.

K 1. únoru 2018 proběhla fúze finské YIT s další přední stavební firmou ve Finsku - společností Lemminkäinen (obě s více než stoletou tradicí). Nově vzniklá skupina, působící pod názvem YIT, je největší stavební a developerskou firmou ve Finsku a řadí se na přední příčky v celé severní Evropě. Při všech svých stavbách dbá na trvalou udržitelnost a respekt k životnímu prostředí. Realizuje bytové i komerční nemovitosti a soustředí se zejména na projekty rozvoje velkých městských urbanistických celků. Její obrat v roce 2020 dosáhl téměř 3,1 mld. eur. Skupina aktuálně působí v 9 zemích: Finsku, Rusku, Švédsku, Estonsku, Lotyšsku, Litvě, České republice, Slovensku a Polsku. Pracuje pro ni téměř 7 500 lidí. Akcie společnosti YIT jsou kotovány na burze v Helsinkách.

Další informace:
Crest Communications

Marcela Kukaňová, tel.: 731 613 618, marcela.kukanova@crestcom.cz
Michaela Muczková, tel.: 778 543 041, michaela.muczkova@crestcom.cz
www.crestcom.cz; www.yit.cz; www.yitgroup.com

Prílohy

Obrázky
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_01.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_01.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_02.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_02.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_03.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_03.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_04.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_exterier_04.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_interier_01.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_interier_01.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_interier_02.jpg
YIT_Suomi Hloubetin_materska skolka_interier_02.jpg
Súčasní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Sme členom Asociácie
Public Relations Agentúr (APRA)
od 28. júna 2005.
Sme držiteľom CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. decembra 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.