AERO DODÁ VELITELSTVÍ MAĎARSKÝCH OBRANNÝCH SIL DVANÁCT ZBRUSU NOVÝCH CVIČNÝCH PROUDOVÝCH LETOUNŮ L-39NG

Publikované dňa: 21. 4. 2022 13:37 AERO Vodochody AEROSPACE

Společnost AERO Vodochody AEROSPACE a.s. (Aero) podepsala s Velitelstvím maďarských obranných sil smlouvu na dodávku dvanácti proudových cvičných letounů L-39NG a souvisejících podpůrných služeb. První letouny budou zákazníkovi dodány v roce 2024.

Český výrobce dodá celkem dvanáct letounů, přičemž osm letounů bude dodáno ve cvičné konfiguraci a zbývající čtyři v průzkumné konfiguraci. Průzkumná konfigurace je vybavena systémem EO/IR pro identifikaci a sledování stacionárních i pohyblivých objektů na zemi.

"L-39NG je bezpochyby jedním z nejlepších cvičných letounů ve své třídě. Letoun je součástí komplexního výcvikového systému, který využívá moderní technologie a systémy pro výcvik stíhacích pilotů čtvrté a páté generace. Jsme velmi rádi, že se náš vlajkový produkt, letoun L-39NG, stane nedílnou součástí maďarského letectva. Vzhledem k tomu, že se na vývoji a výrobě této moderní platformy podílí řada českých dodavatelů, věříme, že uzavření této smlouvy bude významným milníkem pro celý český letecký průmysl. Všichni v Aeru jsme na tento úspěch velmi hrdí a těšíme se, až dodáme letoun L-39NG našemu maďarskému zákazníkovi. Spolu s maďarským kontraktem má nyní Aero smlouvy na výrobu a dodávku téměř 30 nových letounů L-39NG a vzhledem k dalším probíhajícím jednáním se zákazníky by se tento počet mohl v příštích několika letech navýšit o další desítky letounů,“ řekl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero.

Obě strany se dohodly, že výši kontraktu nebudou zveřejňovat.

AERO Vodochody AEROSPACE

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly.

V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

Kontakt:

Matěj Oliva, Director Marketing and PR