OSTROJI SE I V LOŇSKÉM ROCE DAŘILO, NAVÝŠIL TRŽBY O 60 MILIONŮ KČ, DO INVESTIČNÍCH PROJEKTŮ VLOŽIL PŘES 44 MILIONŮ KČ A PO CELÝ ROK NABÍRAL NOVÉ ZAMĚSTNANCE

Publikované dňa: 25. 3. 2022 13:44 OSTROJ

OSTROJ a.s. navýšil k 31. 12. 2021 meziročně své tržby o 60 milionů Kč na celkových 1.064 milionů Kč, do provozu byly uvedeny nové stroje a zařízení za bezmála 30 milionů Kč, do majetku společnosti byly dále aktivovány stavební investice za necelých 14 milionů Kč a nehmotné investice za 0,6 milionu Kč. S ohledem na dobrou zakázkovou naplněnost probíhal po celý rok 2021 aktivní nábor zaměstnanců, který dále pokračuje i v letošním roce.

Přesto, že se OSTROJ a.s. musel po celý rok 2021 potýkat s dopady pandemie COVID-19, které se projevovaly jak v obrovském nárůstu cen vstupních materiálů, tak v poklesu objemu zakázek pro automobilový průmysl, podařilo se společnosti meziročně navýšit celkové tržby na 1.064 milionů Kč. Hospodářský výsledek po zdanění se meziročně zlepšil o 68 milionů Kč, společnost i přesto uzavřela rok 2021 se ztrátou ve výši 11,9 milionů Kč. Ke 31. 12. 2021 společnost zaměstnávala celkem 829 zaměstnanců.

„Během roku 2021 jsme se potýkali s řadou přímých i nepřímých dopadů pandemie COVID-19, které se projevovaly ve zvýšených absencích našich zaměstnanců i v bezprecedentním nárůstu cen vstupních materiálů a v neposlední řadě ve výpadcích v objemu zakázek pro automobilový průmysl. Na druhé straně se nám dařilo navyšovat objemy výroby pro zákazníky působící v oblasti výroby stavebních strojů, dopravní techniky, elektromotorů a generátorů, objem výroby jsme navýšili i u povrchových úprav zinkováním a chromováním.

Ačkoliv loňský hospodářský výsledek neskončil v kladných číslech, ve srovnání s rokem 2020 je lepší o 68 milionů korun, což považuji za poměrně dobrý výsledek, vezmeme-li v úvahu s jakými překážkami a problémy jsme se během roku 2021 museli potýkat.“ řekl Aleš Martínek, generální ředitel společnosti OSTROJ. „Za velký úspěch našeho pracovního úsilí v roce 2021 považuji spuštění nového páteřního informačního systému IFS od počátku ledna 2022, který zásadním způsobem přispěje ke zefektivnění našich firemních procesů a jejich řízení“ dodal Aleš Martínek.

Kapitálově zůstává firma nadále velmi stabilní, část nerozděleného zisku z minulých let OSTROJ investuje do modernizace svých provozů, zvýšení efektivity výrobních procesů a v neposlední řadě také do zajištění částečně energetické soběstačnosti. Jednou z nejvýznamnějších investic zahájených v roce 2021 je bezesporu nová zinkovací linka divize Galvanovna, jejíž uvedení do provozu je plánováno na červenec letošního roku. Z důvodu rostoucího objemu výroby OSTROJ a.s. dále navyšuje počet svých zaměstnanců o zhruba padesát nových kolegů, a to zejména z řad svářečů, zámečníků, obsluhy CNC strojů, ale i pracovníků obslužných činností ve výrobě. Těm firma kromě obvyklých benefitů nabízí i náborový příspěvek ve výši až 40 000 Kč.

O společnosti OSTROJ:

OSTROJ a.s. patří k nejstabilnějším firmám v České republice, na strojírenském trhu působí od roku 1948. Je ryze českou akciovou společností, její sídlo a výrobní závod se nachází v Opavě. Společnost zaměstnává zhruba 800 pracovníků především z regionu Opavska a dosahuje tržeb mezi 1,0 - 1,9 miliardy Kč za rok (2016–2020). Do výrobkového portfolia šesti divizí patří široká paleta výrobků a komponent od důlních strojů pro hlubinnou těžbu uhlí a rud, přes hydraulické válce, hřídele, tiskařské válce, opracované lakované svařence, komplexní nástrojářská řešení a přesné obráběné dílce až po ocelové zápustkové výkovky. Součástí výrobních aktivit je i galvanické zinkování a chromování.

Příloha: FOTO ilustrační

Zdroj fotografií: OSTROJ a.s.