U PŘÍLEŽITOSTI SVĚTOVÉHO DNE POROZUMĚNÍ AUTISMU DOSTALY DĚTI Z MŠ EXILU VOLNOČASOVÉ DÁRKY Z OUTLET ARENA MORAVIA V HODNOTĚ 60 TISÍC KORUN

Publikované dňa: 5. 4. 2022 13:51 OUTLET ARENA MORAVIA

U příležitosti Světového dne porozumění autismu (World Autism Awareness Day), který se tradičně koná 2. dubna, se Outlet Arena Moravia rozhodla přispět na dobrou věc a darovat dětem z MŠ Exilu v Ostravě volnočasové dárky za celkem 60 tisíc korun, které jim zpříjemní pobyt na zahradě školky i výlety do přírody za poznáním do areálu Skalka Family Park.

MŠ Exilu zajišťuje školní vzdělávací program ve třech běžných třídách a v čtyřech speciálních třídách. Školku navštěvuje 110 dětí, z toho 35 dětí je vyžadujících speciální přístup, včetně dětí s poruchou autistického spektra. „Školku jsme obdarovali jak zážitky, tak hmotnými dárky. Děti od nás dostaly sportovní oděvy a doplňky od našich outletových značek SAM73, Alpine Pro, Hannah, Trespass nebo Banquet, které mohou využit například při svých výletech na Skalku, na něž jsme přispěli částkou 20 tisíc korun, uvedl Petr Leder, ředitel Outlet Arena Moravia. Mottem školky Exilu je, že kouzelný dětský úsměv se objeví vždy, když se dítě cítí šťastně a v bezpečí. Bezpečí dětem zajistí školka nebo rodiče, ale šťastný úsměv může vykouzlit i dárek od dobrého souseda, kterým je Outlet Arena Moravia u partnerských organizací a spolků v regionu. „Dětský úsměv je ten největší dar a těší nás, že můžeme pomáhat a dělat radost všem dětem bez rozdílu,“ doplnil P. Leder.

Autismus je poruchou vývoje sociální interakce a komunikace. Jde o vrozenou odlišnost ve vývoji a fungování mozku, která způsobuje, že dítě se chová a myslí jinak než jeho vrstevníci. Má potíže v komunikaci, nedokáže adekvátně reagovat na běžné situace. O interakci dětí s poruchou autistického spektra se snaží zkušení pedagogové s využitím speciálních pedagogických pomůcek. „Předškolní děti s touto diagnózou vyžadují speciální vzdělávání a neustálý dohled, v některých případech ale mohou děti s autismem výrazně převyšovat ostatní,“ vysvětlila PaedDr. Dana Schönová, ředitelka školky s tím, že mateřská škola i autistickým dětem umožňuje komplexní rozvoj osobnosti. „V naší školce se snažíme přijímat děti s respektem, který si zaslouží. Každý z nás je přece tak trochu jiný…,“ doplnila D. Schönová.

Mateřská škola Exilu se stará o děti už 65 let a vytváří podmínky pro rozvoj jejich nadání. V rámci mimoškolní činnosti organizuje ve spolupráci s neziskovou organizací Místo pro děti zájmové aktivity v oblasti hudební, taneční, sportovní, výtvarné, keramické, arteterapeutické, kroužek pro nadané děti nebo výuku angličtiny. V MŠ má odloučené pracoviště také klinická logopedka.

Prílohy

MS Exilu (1).jpg