PYLOVÁ SEZÓNA JE V PLNÉM PROUDU. JAK OCHRÁNÍTE SVOU DOMÁCNOST PŘED NEPŘÍJEMNÝMI ALERGENY?

Publikované dňa: 25. 5. 2022 10:56 JRD/JRD GROUP

Současné suché a teplé počasí přispívá k šíření pylu kvetoucích jehličnanů, který v nánosech pokrývá většinu povrchů. Tento druh pylu sice nepatří mezi silné alergeny, ale přesto může vyvolat u citlivých jedinců dýchací potíže. Mnohem závažnější zdravotní problémy pak způsobují například pyly břízy nebo travin. Během větrání se tyto alergeny dostávají do interiérů, kde vytváří spolu s prachem nezdravé prostředí. To ale neznamená, že byste měli omezit větrání na úplné minimum: v neprodyšně uzavřených budovách se totiž zvyšuje koncentrace CO2 a místo čerstvého vzduchu v nich dýcháte toxický koktejl prachových částic, těkavých organických látek, roztočů, případně plísňových spor. Jaké se vám tedy nabízí možnosti, pokud chcete zabránit pronikání pylových alergenů do své domácnosti, a přitom předejít hromadění jiných škodlivých látek? S tím vám poradí developerská společnost JRD, člen JRD Group, která se dlouhodobě specializuje na zdravé bydlení.

Nedostatečná výměna vydýchaného a znečištěného vzduchu s sebou přináší velké riziko zdravotních obtíží. Hygienickou normu, která vyžaduje přísun nejméně 25 m3/h čerstvého vzduchu na osobu, ale nedokážete zajistit pouhým manuálním větráním: důkladné provětrání byste totiž museli zabezpečit každou hodinu. Pokud proto nevlastníte opravdu účinný vzduchotechnický systém, hrozí vám, že začnete brzy trpět tzv. syndromem nezdravých budov způsobeným především vdechováním vysušeného, nebo naopak příliš vlhkého vzduchu s příměsí škodlivých látek: únavou, pálením očí, bolestí hlavy či respiračními problémy.

Správné větrání má opravdu velký význam pro lidské zdraví. Zvláště na jaře ovšem hrozí, že se vám do domácnosti dostane nejen prach z venkovního prostředí, ale také nadměrné množství pylových alergenů. Můžete samozřejmě denně vysávat a utírat všechny povrchy, omezit množství bytového textilu, ve kterém by se mohl pyl zachytávat, případně si pořídit protipylové sítě, zvlhčovač a čističku vzduchu. Tu byste ale museli umístit do všech místností. Pokud proto uvažujete o koupi nového bytu nebo rekonstrukci stávající nemovitosti, doporučujeme vám spíše instalaci automatického systému řízeného větrání s rekuperací tepla doplněného o filtry. Ten vám zajistí stálý přísun čerstvého vzduchu bez nutnosti otevírání oken a zabrání průniku prachových a pylových částic," vysvětluje Petr Valeš, produktový manažer JRD.

O společnosti JRD Development:
Společnost JRD Development, člen skupiny JRD Group, vznikla v roce 2003. Již brzy po svém založení zahájila výstavbu větších nízkoenergetických a pasivních projektů, které se do té doby nikdo nevěnoval, a zaměřila se na udržitelný rozvoj a zdravé bydlení. V současné době je na tomto trhu lídrem. O kvalitě jejích projektů svědčí nejen zájem klientů, ale také řada ocenění, jež stavby za svůj architektonický a ekologický přínos získaly v mnoha renomovaných soutěžích vč. Best of Realty - Nejlepší z realit, E.ON Energy Globe Award nebo Český energetický a ekologický projekt roku.

JRD Development zrealizovala již 27 developerských projektů. V současné době má v prodejním portfoliu 5 rezidenčních projektů a administrativní budovu Viadukt Anděl a řadu dalších projektů v přípravě. Mezi hlavní cíle společnosti patří posouvat hranice zdravého a ekologického bydlení a na trvalo se zařadit mezi tři největší pražské developery s obratem na úrovni 3 mld. Kč.

JRD Development je jedním ze zakládajících členů České rady pro šetrné budovy a Centra pasivního domu a členem Asociace developerů a Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Její majitel Jan Řežáb, průkopník environmentálně šetrné bytové výstavby v ČR, je členem vědecké rady Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Praze. JRD Development se navíc věnuje šíření osvěty o významu zdravého bydlení. V minulém roce proto spustila Výzvu za zdravé bydlení pro zájemce z řad firem i jednotlivců, kteří rovněž vnímají důležitost výstavby zdravých domovů. Cílem této iniciativy je zvýšit mezi laickou i odbornou veřejností informovanost o významu zdravého mikroklimatu v interiérech a motivovat k rychlejšímu rozvoji udržitelného stavebnictví.

O skupině JRD Group:
JRD Group zastřešuje skupinu firem pod značkou JRD (JRD Development, JRD Land, JRD Energo, JRD Invest a JRD Plazma, pod kterou spadá společnost Millenium Technologies). Všechny jejich aktivity staví na jednotné filozofii, že cesta k udržitelné budoucnosti spočívá v propojení moderních technologií, čisté energie, ekologického přístupu a omezení energetické náročnosti staveb. Jednotlivé divize pokrývají široké spektrum oborů: od developmentu a nákupu či prodeje pozemků přes energetiku z obnovitelných zdrojů až po investice do výnosových nemovitostí. Z projektů moderní energetiky skupiny JRD Group stojí za zmínku portfolio fotovoltaických elektráren o výkonu 40 MWp v České republice a Maďarsku, druhý největší větrný park v České republice s instalovanou kapacitou 26 MW nebo technologie plazmového zplyňování (environmentálně šetrné zpracování odpadů s výrobou elektrické a tepelné energie).

Crest Communications
Marcela Kukaňová, tel.: +420 731 613 618, marcela.kukanova@crestcom.cz
Marie Cimplová, tel.: +420 731 613 602, marie.cimplova@crestcom.cz

JRD