SK CZ EN

UŽÍVÁTE SI PRÁZDNINY PLNÝMI DOUŠKY? A JAK VYPADÁ VAŠE OSOBNÍ INFLACE?

Publikované dňa: 10. 8. 2022 13:54 Cyrrus

Inflací velmi zjednodušeně řečeno nazýváme růst cen v čase. Poslední dobou se na nás toto slovo valí ze všech stran. Každý již pravděpodobně inflaci pocítil, když si šel koupit potraviny, oblečení nebo platil za benzín. Jak vypočítali analytici společnosti CYRRUS, pohybuje se individuální inflace jednotlivých Čechů od hodnot bezpečně pod 10 % až po drtivých zhruba 30 %. Rozdíly jsou dány primárně konkrétními situacemi jednotlivců, ve kterých se momentálně nacházejí, a také jejich životním stylem.

„V červenci nejvíce meziměsíčně narostly ceny v oblasti rekreace a kultury, a to o 5,5 %, a dále pak o 1,8 % v oblasti bytového vybavení a zařízení domácnosti," komentuje situaci na trhu Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti CYRRUS.

Dá se tedy vyvodit, že kdo si užívá prázdniny plnými doušky, tj. hodně cestuje a navštěvuje například oblíbené letní festivaly, má osobní inflaci vyšší? Pravděpodobně ano. Nicméně výši vlastní individuální inflace si každý může jednoduše spočítat na webových stránkách tvojeinflace.cz. „Stačí do kalkulačky zadat několik údajů, jako jsou např. výdaje za potraviny, bydlení, energie, kulturu, dopravu apod. Pokud si někdo není jist, kolik utratí za jídlo, plyn či dovolenou, je mu k dipozici jednoduchý on-line průvodce," prozrazuje Vít Hradil.

Nabízí se přirozeně otázka: A k čemu mi to bude?
Minimálně se lze na základě tohoto indikátoru rozhodnout, jak upravit své chování a kde je možné případně uspořit. Avšak nejlepším způsobem, jak aktuálně překonat inflaci, je investování. „Jen spořící účet vaše úspory neochrání. Díky vhodné investiční strategii si vaše peníze nejenže udrží stávající hodnotu, ale navíc můžete vydělat i něco navíc," upozorňuje Vít Hradil.

Více informací k tématu na Výpočet osobní inflace - interaktivní průvodce (tvojeinflace.cz)

Súčasní klienti
Referenční klienti
Crest Praha
Ostrovní 126/30, 110 00 Praha 1
tel.: +420 731 613 608
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: 2t9dhvu
Crest Ostrava
Tovární 537/8, 709 00 Ostrava–Mariánské Hory
tel.: +420 596 620 435 – 6
e-mail: zobrazit
ID datové schránky: tk7wthy
Crest Bratislava
Murgašova 3, 811 04 Bratislava
tel.: +421 904 283 825
e-mail: zobrazit
 
Sme členom Asociácie
Public Relations Agentúr (APRA)
od 28. júna 2005.
Sme držiteľom CERTIFIKÁTU CMS 3
(Consultancy Management Standard)
od 13. decembra 2007.
Jsme členem celosvětové sítě
PR agentur IPRN od března 2007.
Tuto organizaci reprezentujeme
v České republice a na Slovensku.